A szennyvíztisztító 4,5 milliárdból épül             

 

 

           

            F. J.

2004-05-13

 

           

            Napi 60 ezer köbméter szennyvíz és szennyvíziszap feldolgozására lesz alkalmas a Gyõr-Bácsán épülõ szennyvíztisztító, ezért hosszú távon megoldja a megyeszékhely gondját. Tegnap a helyszínen nyílt napot tartottak.

 

 

 

            Nyílt napot tartott tegnap a gyõri polgármesteri hivatal a Bácsán épülõ szennyvíztisztító területén, ahol bárki tájékozódhatott a nagyszabású munkáról.

 

– Napjainkban mintegy 30 ezer köbméter szennyvizet tisztítanak meg a megyeszékhelyen, ennek hatásfokát kívánjuk növelni – mondta tegnap délután az õt kérdezõ polgároknak a Bácsán épülõ szennyvíztisztító telepen Czakó Lajos, az óriásberuházást tervezõ Aquinno Kft. vezetõ tervezõje. A munka 4,5 milliárd forintba kerül, az összeg felét az unió állta, másik felén a magyar állam és Gyõr városa osztozott.

A beruházáshoz szükséges források tavaly õszre álltak rendelkezésre, októberben írták alá a szerzõdéseket, addigra azonban a szennyvíztisztító építésének engedélyei lejártak, újra kellett azokat kérelmezni. Ennek már hat hónapja.

 

Az épülõ szennyvíztisztító területén nagy kiterjedésû földmunkáknak lehettek tegnap az érdeklõdõk tanúi, áll a területen egy óriásdaru is. Azoknak a munkáknak a kivitelezését kezdték meg, amelyekre már megvannak az engedélyek. A beruházás kivitelezésének ideje másfél év, s ezt hat hónapos próbaüzem követi.

A szennyvíztisztító napi kapacitása 60 ezer köbméter.

 

A létesítmény nagyságát érzékelteti, hogy a különbözõ medencéket „összeadva" azok 25 olimpiai úszómedencét tennének ki.

A szennyvíztisztító a bekerülõ anyagból a szennyezés 95–98 százalékát eltávolítja és a fennmaradó rész is sokkal kevésbé ártalmas, mint odaérkezésekor.

 

A nyílt napon megjelent érdeklõdõk között volt Ferenczi Zoltánné, a Zölderõ Egyesület tagja, aki elmondta, örülnek a létesítménynek, szeretnék, ha minél elõbb elkészülne.