<--

A széles sávú internettől a főútfelújításig

 

Vim

2006-12-20

 

A szigetközi községek közül az egyik legkedveltebb falu Darnózseli. A településen gyarapszik a lélekszám.

 

Darnózselit, a Mosonmagyaróvártól mindössze 15 kilométerre fekvő falut 1443-ban említik először írásos emlékek. A község két településből egyesült 1934-ben: Darnóból és Zseliből. Előbbi név jelentése gyep-gyepes, utóbbi káposztás, melyek a hajdan itt élő lakosság foglalkozására utalnak. Templomát Héderváry Katalin grófnő építtette az 1700-as években. A község fő nevezetessége az istenháza mellett a temetőkápolna, a „kőkíp" (a francia oszlop), a Mikota-tó és környéke. 1809-ben Napóleon újabb támadást indított a Habsburg-ház ellen és kiáltványban kérte a magyar nemességet, hogy álljon mellé. A magyar rendek sérelmeik dacára kitartottak a Habsburgok mellett és Győrött csatát vívtak Napóleon ellen. Darnózseli a hadak vonulásának útjába esett. A falu plébánosa és a francia kapitány között szinte baráti kapcsolat alakulhatott ki. Nem tudni, hogy a kapitány azonos-e Georg Rilovit lengyel tiszttel, aki egy kisebb csetepatéban halálos lövést kapott. Felesége az ő emlékére állíttatta ezt az emlékoszlopot.

 

Mozgalmas kulturális élet

 

A községnek mozgalmas a kulturális élete. Idén is megrendezték a faluban a nyári nemzetközi folklórfesztivált, advent szombatjain a község karácsonyfája előtti adventi gyertyagyújtásokat, holnap délután öt órakor pedig a 10 éves művészeti iskola rendezésében egy nagy karácsonyi koncertre is sor kerül. Darnózseli gazdag civil együttesekben, szervezetekben, többek között itt működik az Pszirózsa Nyugdíjasklub Énekkara, a Bertóké Banda népzenei együttes, a Zenesa-Rock együttes, a Baráti Társaság Darnózseliért Egyesület, a Darnózseliért Egyesület, továbbá polgárőrség, önkéntes tűzoltóság, az Pszirózsa Nyugdíjasklub, vöröskeresztes csoport, és a 70. Sz. Széchenyi István Cserkészcsapat Érsek Imre raja. Sportból sincs hiány, hiszen létrejött a labdarúgó-egyesület, a női kézilabdások, a Darnózseli Öregfiúk SE, a diáksportkör (DSK) és az ifjúsági sakk-kör (Kurucsi István Ifjúsági Sakkakadémia).

Az énekkar a nyugdíjasklubon belül alakult meg 1995-ben, amikor is a községi idősek napján néhány énekelni, szavalni szerető tag jóvoltából a község előtt bemutatkoztak. Azóta közel 30 fővel a község egyik amatőrcsoportjaként működik.

 

Majdnem megszűnt

 

Darnózselin az 1930-as évek végén a „Gyöngyösbokréta" mozgalom kibontakozásakor a „Leánykör" megalakulásával indult el az amatőrmozgalom. A lányokból álló énekkarba hamarosan bevonták a fiúkat is és a kórusprogramok már színdarabokkal, sőt, néhány néptáncszámmal is bővültek. A tánckar 1952-ben kivált a színjátszó körből, és most már a helyi gyűjtésű koreográfiák mellé más magyarországi táncok is felkerültek a műsorra. Az együttes támogató híján majdnem megszűnt. A ’70-es évek végére csak az iskolásokból álló kisegyüttes működött, a régebbi táncosok alkalmi jelleggel jöttek csak össze. 1976 augusztusában Cseh Ferenc kezdeményezésére 18 taggal megalakult a Szigetköz Táncegyüttes. Vezetője Fazekas Zoltán lett. A tagjai többségében középiskolás diákok voltak. Az együttes sok rendezvényen vesz részt, és szervez is különprogramokat, ilyen a Péter-Pál-napi Nemzetközi Néptáncest vagy a májusfa-kitáncolás és a Szent István-napi vigadalom.

Repertoárjukon az egész magyar nyelvterület néptánc- és népdalkincse szerepel, más Magyarországon élő nemzetiségek néptáncaival, valamint színpadi-báli táncok, palotás, körmagyar, reneszánsz és barokk udvari táncok is.

 

Bejárták Európát

 

Ezeket eredeti népviseletben, illetve saját készítésű ruháikban adják elő.

Az együttes 1984-től kiterjedt nemzetközi kapcsolatot tart fenn a különböző országokban lévő partneregyüttesei révén. Így már az együttesük szerepelhetett Szlovákiában, Görögországban, Ausztriában, Lengyelországban, Törökországban, Franciaországban, Dániában, Szlovéniában, Írországban és Olaszországban is. Tagjai 15–30 éves fiatalok.

 

Az együttes mellett szinte a megalakulás pillanatától működik egy gyermek-néptáncegyüttes (6–14 évesek), a kíséretet a község zenészeiből kikerült Bertóké Banda biztosítja. Az újjáalakult Szigetköz Táncegyüttes – melynek jelenleg 60 tagja van – idén volt 30 esztendős. A jubileum alkalmából tavasszal egy nagy fellépést terveznek, melyre új műsorral készülnek az énekkarral, a zenészekkel és a művészeti iskolásokkal közösen.

 

Legalacsonyabb telekár

 

Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere a Kisalföldnek elmondta: jelenleg 1600-an élnek a településen. A község lakossága az utóbbi években enyhe növekedést mutat, amiben bizonyára az is szerepet játszik, hogy a környéken itt az egyik legalacsonyabb a telekár. Most is van 11 eladó közművesített parcella, melyekhez egymillió forint körüli összegért lehet hozzájutni. A helyiek mellett Mosonmagyaróvárról és távolabbi vidékekről is sokan választották az utóbbi években lakhelyüknek a falut. Sok a gyerek, ebben a hónapban például már négyen születtek – újságolta örömmel a község első embere.

 

Jövő évi tervek

 

A település jövő évi tervei között szerepel, hogy végre megvalósuljon a faluban a széles sávú internet-hozzáférés, a főút teljes rekonstrukciója, illetve kerékpárút kiépítése, ez utóbbi kettő összköltsége azonban közel 400 millió forint lenne, tehát segítség, valamint a lakók hozzájárulása is szükséges hozzá. Szintén tervezik a Darnózselit Dunaremetével összekötő út aszfaltozását is, valamint a községháza hamarosan új épületbe költözése után az ügyintézések felgyorsítását.

 

- KISALFÖLD -