A szegények orvosának emlékére                   

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2003-10-26

 

           

            A dunakilitiek összefogásának köszönhetõen szombaton felavatták községük szülöttének, Boldog dr. Batthyány-Strattmann Lászlónak a mellszobrát. Az eseményen a szegények orvosának unokája is részt vett, s fejet hajtott nagyapja emlékmûve elõtt.

 

 

 

           

           

Boldoggá avatott nagyapja elõtt tisztelgett a herceg unokája a szoborállítás alkalmából rendezett ünnepségen.

Közel fél évvel ezelõtt kezdõdött meg a gyûjtés Dunakilitin annak a mellszobornak az elkészíttetésére és felavatására, mely a település márciusban boldoggá avatott szülötte elõtt tiszteleg. Több mint félmillió forintból azután elkészült a szobor, mely a szegények orvosáról elnevezett iskola elõtt most méltó helyére került. A szombati avatóünnepségre neves egyházi méltóságok és a grófi család több tagja is ellátogatott.

 

 

Üzenet a múltból

 

Az ünnepség szentmisével – melyet dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrált – és a Batthyány-ereklye elhelyezésével kezdõdött. Ezt követõen a meghívottak a helyi általános iskola udvarára vonultak. Suri László alpolgármester köszöntõjében kijelentette: Dunakilitin a 2003-as évet a Batthyány-évnek szentelték. A márciusi római zarándokúton, melyen félszázan képviselték a boldoggá avatott szülõfaluját, büszkék voltak településükre. Az alpolgármester szerint az örökké szerény Boldog Batthyány minden bizonnyal tiltakozna a szoboravatás miatt, ám a helyiek így tudnak méltó emléket állítani községük kiemelkedõ személyiségének, s az õ emberi nagyságának. Suri László elmondta: a mellszobor üzen a múltból és a herceg élete példa legyen mindenki számára.

 

 

Az „ifjabb" herceg

 

Ezután szót kért a szegények orvosának jelen lévõ unokája, Batthyány-Strattmann László Paszkál herceg. A nagyapjára megtévesztésig hasonlító unoka kiemelte: rendkívüli esemény alkalmából látogatott el Dunakilitire, hisz nagyapja 133 évvel ezelõtt itt kezdte el életpályáját. A fiatalok nevelése és képzése szorosan hozzátartozott munkájához. Az „ifjabb" – 65 éves – herceg örömmel konstatálta, hogy nagyapja nevét a szülõházában kialakított dunakiliti iskola õrzi. A római ünnep után a Batthyány család szoros kapcsolatot alakított ki az itteniekkel, s most mindenkinek megköszönte ezt a megemlékezést.

 

Az ünnepség fénypontjaként dr. Pápai Lajos megyés püspök felszentelte a mellszobrot, melyet a Batthyány család tagjai is megkoszorúztak. Ezt követõen mindenki megtekinthette a szegények orvosának szülõházát. A délután során Hûséggel és szeretettel címmel elõadások hangzottak el a herceg munkásságáról.