A szegény északi és a gazdag nyugati rokon                

 

 

           

            Cs. A.

2005-07-23

 

           

            Szlovák és osztrák testvértelepülésekkel fonják szorosabbra a kapcsolatot a szigetközi önkormányzatok.

 

 

 

            A közös pályázatokhoz szükségesek ezek a kapcsolatok, emellett szegényebb északi szomszédunktól a kulturális kapcsolatok erõsítését, a tehetõsebb nyugati „rokontól" tûzoltóautókban, haszongépjármûvekben is megnyilvánuló segítséget várhatnak.

 

Lilienfeld, testvértelepülésünk számunkra ablak nyugat felé – mondta Tóth István dunaszigeti településvezetõ. – A németországi községgel régóta szoros a kapcsolatunk: korábban használt tûzoltóautót, traktort és mikrobuszt kaptunk tõlük. Ma már a használt dolgokra nincsen szükségünk, rengeteget léptünk elõre. Bár még nem vagyunk nyugati szinten, úgy érzem, nem kell játszanunk a szegény rokon szerepét.

 

Mindenesetre terveink között szerepel egy földmunkagép és egy kisteherautó behozatala is Németországból. Igaz, ezt már inkább megvásárolni szeretnénk. A szlovák „testvéreinkhez" õsi szálak fûznek: Doborgazzal, Keszölcéssel és Vajkával elsõsorban a sport, a kultúra és a tûzoltóversenyek kapcsán találkozunk.

 

Dunakiliti a szlovákiai Nagyszarvával és Oroszvárral, valamint az ausztriai Köpcsénnyel és Lilienfelddel „ápol" testvéri kapcsolatot. Ez utóbbi községbõl importálta tûzoltóautóját: igaz, ez háromezer eurójába került az önkormányzatnak.

 

Halászi a szlovákiai Féllel és az osztrák Berggel kötött „rokoni szerzõdést": Majthényi Tamás polgármester szerint ez eddig leginkább a közös pályázatokban nyilvánult meg mindhárom oldalról. „Most egy közös magyar–szlovák–osztrák szakácskönyv elkészítésén gondolkodunk" – mondta.

 

A szlovákiai Malinovóval folyamatos Hédervár kapcsolata is: iskolai, sport- és kulturális téren. Az ausztriai „testvér", St. Peter Freinstein képviselõivel már ritkábban találkoznak, ám közös pályázatról már velük is esett szó. Mindenesetre tûzoltóautót már Hédervár is importált nyugati szomszédunktól: a helyi tûzoltó-egyesület egy másik osztrák településrõl hozta kedvezményesen jármûvét.