Árvízvédelmi készültség a Dunán                    

 

 

           

            S. Á.

2004-01-14

 

           

            Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma reggeltõl elsõfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna Dunaremete–Vének árvízvédelmi szakaszára és a dunakiliti gátõrjárásra. A vízszint három nap alatt Nagybajcsnál 3 és fél métert emelkedett.

 

 

 

           

           

Gyõrben a Duna várhatóan a rakpart szintjéig, Nagybajcsnál pedig a töltés aljáig emelkedik. Az áradás oka: a folyó német és osztrák vízgyûjtõ területén az elmúlt napokban jelentõs mennyiségû csapadék (30–60 milliméter) esett, s ezzel egy idõben elkezdõdött a hóolvadás a tengerszint feletti ezer méter magasságig.

 

 

További csapadék

 

A Felsõ-Duna, az Inn, a Traun és az Enns vízgyûjtõjén ráadásul a jövõ hét elejére is nagyobb mennyiségû csapadékot jelzett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

Nagybajcsnál 5 méter

 

A Duna német és osztrák szakaszán az áradás intenzitása tegnap délutánra csökkent, a szlovák területen viszont – a dévényi vízmércén – mára két méterrel magasabb vízszintet prognosztizáltak a tegnapihoz képest. Nagybajcsnál hasonló a helyzet: míg tegnapelõtt körülbelül másfél méter magas volt a Duna, tegnap délben már 3 méter 70 centi, ma pedig körülbelül 5 méteres vízszint várható.

 

 

Óvatosság a rakpartnál

 

Gyõrben 3,4–3,6 méteres vízzel számolnak, ami a Dunakapu téri rakpartnál azt jelenti: a folyó vízszintje valószínûleg nem éri el a rakpart magasságát, a Gyõri Kommunális Szolgáltató Kft. azonban felkészült arra az eshetõségre is, hogy az ott kialakított parkolót esetleg le kell zárni az árvíz miatt.

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ezen adatok ismeretében ma reggel hat órától elsõfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna Dunaremete–Vének árvízvédelmi szakaszára és a dunakiliti gátõrjárásra (a duzzasztó vízkormányozási feladatainak folyamatos biztosítása érdekében). A Duna magyarországi szakaszának tetõzési értékeit és az árhullám tartósságát csak a felsõ szakasz tetõzése után lehet elõre jelezni.

 

 

           

Kapcsolódó linkek:

 Országos Meteorológiai Szolgálat