Aranymosás – kis csalással                 

 

 

           

            Méhes Ákos

2004-07-11

 

           

            A kitartóbbaknak sikerült néhány aranyszemcsét összegyûjteniük a hétvégén Halászin, az idei Szigetközi Aranymosó Fesztiválon. A kincsvadászok sikerében egy kis „csalás” is segített, hiszen a szervezõk máshonnan hoztak olyan homokot, amiben biztosan volt egy kis arany.

 

 

 

           

           

Az aranymosáshoz a szovjet katonai egyenruha anyaga a legjobb        

Az idén hatodik alkalommal megrendezett Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak ezúttal Halászi adott otthont a hétvégén. A Mosoni-Duna partján felállított mosópadokon kutathattak a homok és a kavics között az „aranylázban égõ" érdeklõdõk.

 

Szombath Tibor, a rendezvény szervezõje a Kisalföldnek elmondta: a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület azzal a céllal hívta életre a fesztivált, hogy olyan egyedi „attrakciót" mutasson be, amivel a térségbe vonzhatja a turistákat. A rendezvényt évente más helyszínen szervezik, így lehetõséget biztosítva több szigetközi településnek is a bemutatkozásra.

 

A szervezõk ezúttal mindent megtettek azért, hogy a kitartóbb kincsvadászoknak sikerélményük is legyen, hiszen olyan fövenyt hoztak az Öreg-Duna medrébõl Halászira, amiben biztosan talált mindenki egy kis aranyat. Az érdeklõdõk elleshették Nagy István több mint húszéves tapasztalatra alapozott aranymosó-tudományát, aki mint mondja, korábban a Szigetközben is lehetett jócskán találni ebbõl a nemesfémbõl, ám a Duna elterelése óta rendkívül eliszaposodott a meder.

 

Míg korábban Pozsonytól Budapestig bárhol lehetett aranyra bukkanni a Dunában, addig ma már csak Bõstõl Leányfaluig dolgoznak a „kincsvadászok". Ám itt is csak hobbiszinten, hiszen mint Nagy István mondja: egynapi munkával alig félgrammnyi aranyat talál. Sõt, amíg az üzletekben az arany grammja ötezer forint körül mozog, addig neki közel tízezer forintjába kerül, mire „kihalászik" ekkora mennyiséget.

 

A rendezvény az aranymosás mellett változatos programokat felvonultatva egész nap várta a vendégeket. A délután legjelentõsebb eseménye a Szigetközi Fateknõs Evezõverseny volt. Lelkes közönség szurkolt a kõhídi lapostól induló merész vállalkozóknak, akik a csaknem három kilométeres távot a teknõben ülve tették meg a szabad strandig. Szintén nagy sikert aratott a kincsvadászat is, ahol a túlparton elrejtett ládákat kellett megtalálniuk a versenyzõknek. Az odajutáshoz bármilyen vízi eszközt igénybe vehettek a résztvevõk. Ezenkívül aranypulyka és aranyhordó evõ-ivó, valamint aranygaluska-sütõ verseny is várta az érdeklõdõket.

 

A tapasztalt kincsvadász a Kisalföldnek azt is elárulta, hogy az aranymosáshoz legszívesebben a szovjet katonai egyenruha anyagát használja. Sokféle anyagot kipróbált már, ám ez a durva szövésû posztó bizonyult a legjobbnak. Korábban könnyedén beszerezhette a szükséges mennyiséget, ám manapság már nehéz fellelni ilyen anyagot és azt is nagyon drágán.