Aranymosás már csak hobbiszinten                 

 

 

           

            2005-07-11

 

           

            Ezúttal Kimle adott helyet a már hagyományosnak mondható Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak.

 

 

 

           

           

Ezúttal Kimle adott helyet a már hagyományosnak mondható Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak a hétvégén a helyi önkormányzat, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége és a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület szervezésében. Hét évvel ezelõtt azzal a céllal hívták életre a fesztivált, hogy olyan egyedi „attrakciót" mutassanak be, amivel a térségbe vonzhatják a turistákat. A rendezvényt évente más helyszínen szervezik, lehetõséget biztosítva így több szigetközi településnek is a bemutatkozásra.

 

A hétvégi rendezvényen az érdeklõdõk elõtt ezúttal is teljes folyamatában feltárták ezt a kihalófélben lévõ mesterséget a Mosoni-Duna partján, akik elleshették Ambrus Gábor tizennyolc éves tapasztalatra alapozott aranymosó-tudományát. A „kincsvadászok" több mosópadon kutathattak volna a homok és a kavics között az aranyszemcsék után, ám a meglehetõsen hideg idõjárás és a még hidegebb víz a többséget arra késztette, hogy csak a partról figyelje a „mester" munkáját.

 

A Leányfaluról érkezett Ambrus Gábor a Kisalföldnek elmondta: ma már csupán alig egytucatnyian mûvelik e mesterséget az országban, ám õk is csak hobbiszinten. Egynapi munkával és sok szerencsével mindössze félgrammnyi aranyat tud „kihalászni" a fövenybõl. Ez idõ alatt azonban a talált arany értékének dupláját elfogyasztja az a motoros szivattyú, ami a vizet pumpálja a mosópadra. Míg az arany grammjának forgalmi értéke ötezer forint, addig ezzel a módszerrel tízezerért tudnak ekkora mennyiséget „elõállítani".

 

Ennek ellenére az aranymosáshoz a Magyar Nemzeti Bank és a területi önkormányzat engedélye szükséges, ám mint mondja: a hazai aranymosók nem igazán ingatják meg a tõzsdei árfolyamindexet tevékenységükkel.

 

A Mosoni-Duna felsõ-szigetközi szakaszán ma már nem találni aranyat, ezért – hogy a nézõközönség lásson is valamennyit ebbõl a nemesfémbõl – Ácsról hoztak néhány zsáknyi homokot. Ambrus Gábor szerint ma már a Dunának csupán ezen a szakaszán érdemes próbálkozni ezzel a mesterséggel, ám itt is csak hobbiszinten, megélni és meggazdagodni nem lehet belõle.