<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

 

A partszakaszok rendbetételére jut pénz

2007-03-22

 

Miután kihagyták a Nemzeti Fejlesztési Tervből, a szaktárca a Mosoni-Duna rehabilitációs programjának lebontására tett javaslatot.

 

A mederrel kapcsolatos feladatokra, vagyis a partszakaszok, strandok rendezésére, az átjárhatóság biztosítására annak ellenére maradhat állami pénz, hogy a Mosoni-Duna rehabilitációja tavaly nem került a Nemzeti Fejlesztési Tervbe. A KEOP-programba kerülő végleges helyi projekteket még nem határozták meg.

 

Miután kihagyták a Nemzeti Fejlesztési Tervből, a szaktárca a Mosoni-Duna rehabilitációs programjának lebontására tett javaslatot. Ennek finanszírozásában a KEOP- (Környezeti és Energia Operatív Program) és ROP- (Regionális Operatív Program) pályázatok segíthetnek. A minisztérium szerint az itteni komplex terveket a reális elképzelések szintjére kell vinni: a Mosoni-Duna esetében is meg kell határozni, „mi maradjon meg, s mi az, amit el kell hagyni". A környezetvédelmi minisztérium államtitkára szerint ezt itt helyben, a térségben kell eldönteni.

 

Tizenhárom- plusz hatmilliárd

 

A folyórehabilitációs tervek kivitelezése két évvel ezelőtti áron több mint tizenhétmilliárdba kerülne: országos szinten összesen 96 milliárd forint az igény a vízkár-elhárítási programra, ám a rendelkezésre álló összeg mindössze 60–62 milliárd. Ez nyolc program finanszírozását jelentheti. Úgy tűnik, a Szigetközre 6 milliárd, a Mosoni-Dunára 13 milliárd juthat. A fontosabb állami feladatok a KEOP-programba kerülhetnek, mivel ott nem szükséges az önrész. Az önkormányzati igényekre, fejlesztésekre pedig a Regionális Operatív Programban lehet pénzt szerezni, ha az önrész is rendelkezésre áll.

 

Lakossági szolgáltatás

 

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a KEOP-programba bekerülő helyi projektek végleges listáját még nem határozták meg.

 

– A Mosoni-Duna-rehabilitációs projektben – az önrészt nem igénylő pályázati lehetőségek esetében – a mederrel kapcsolatos állami feladatok maradhatnak, melyek célja közvetlenül a lakossági szolgáltatás. Ilyen lehet Mosonmagyaróváron a duzzasztó átjárhatóságának biztosítása, valamint a partszakaszok, strandok rehabilitációja, rendbetétele – mondta az igazgató.

 

Strandok, ökológiai folyosók

 

Strandot a rehabilitáció kapcsán több településre is terveznek: többek közt Rajkán, Mosonmagyaróváron, Máriakálnokon és Kimlén. Ökológiai folyosót a Szávai-zsilipnél, a győri Iparcsatornán, a bácsai, győrzámolyi és dunaszegi csatornáknál, a dunaremete-zsejkei vízpótló és belvízcsatornán terveztek. Emellett a mosonmagyaróvári duzzasztóműnél, a Lajta duzzasztóművénél, a rajkai belvízcsatornánál és a Jónási-ágnál biztosítanák hasonló módon az átjárhatóságot.

 

- KISALFÖLD -