A nemzeti parkról                   

 

 

           

            Cs. A.

2005-08-23

 

           

            Dunakilitin Szlovák, magyar és osztrák szakemberek mutatják be, milyen nemzeti parkot képzeltek el.

 

 

 

            Az uniós pénzbõl finanszírozott megvalósíthatósági tanulmány elkészült, most a bemutatáson a sor: a szlovák és a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztert is invitálták – velencei hajóval vitték a meghívót – a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány munkatársai. A tanulmány a meglévõ értékek mellett a megoldási lehetõségeket is vázolja, többek közt a vízgazdálkodás, a mezõgazdaság és az idegenforgalom területén. Csak néhány kiragadott példa a konferencián bemutatandó tanulmányból: a szervezeti struktúra szerint a központot Mosonmagyaróvárra képzelték el.

 

Emellett alközpontok lennének Rajkán, Lipóton, Véneken, Dunaszegen és a lajtai õrháznál. A nemzeti park létrehozásának a természetvédelmi kérdések mellett jelentõs területfejlesztési és külügyi vonatkozásai vannak: ezért az elõkészítést a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe irányítanák. A nemzeti park területe a szigetközi oldalon a Duna, a hozzá csatlakozó hullámtéri mellékágrendszer, a mentett oldali összefüggõ vízhálózat, a mocsarak, rétek, lápok, elhagyott bányamedrek, a Mosoni-Duna és a Lajta vidéke lenne.

 

A konferencia pénteken délelõtt kilenc órakor lesz a dunakiliti faluházban. A számos szakember által tartandó elõadás zárásaként Széles Sándor polgármester és Tomás Kusik környezetvédelmi szakember kifejti, „miért és milyen nemzeti parkot akarnak".

 

 

           

           

            Cél a nemzeti park létrehozása