A natúrpark várat magára                   

 

 

           

            Cs. A.

2004-06-20

 

           

            Bár a helyiek nemzeti parkot szeretnének, márciusban eldõlt, hogy natúrpark létrehozását szorgalmazza a környezetvédelmi minisztérium a Szigetközben és a Csallóközben. Azóta azonban még a natúrparkról sem folytak egyeztetõ tárgyalások, s õszig már nem is fognak.

 

 

 

           

           

illusztráció       

A természeti folyamatok és a költségvetési források hiánya egyelõre meghiúsította a szigetköziek nemzeti parkról szövögetett álmait. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter natúrparkot ígért helyette márciusban. Akkor elmondta: „Az elõnyt, amit ez az állapot jelent, a natúrpark is biztosítani tudja. Fontos, hogy a szlovák és magyar területek, szakemberek összehangoltságát biztosítani tudjuk."

 

Haraszthy László helyettes államtitkár, a Szigetközi Nemzeti Park elõkészítõ bizottságának elnöke szerint a természeti folyamatok hiánya miatt nem lehet egyelõre nemzeti park a Szigetközben. Úgy véli: a helyiek semmiféle hátrányt nem szenvednek emiatt, a natúrpark részeként ugyanolyan jó pályázati lehetõségek kínálkoznak majd az Európai Unióban.

 

A helyettes államtitkárt tegnap telefonon kerestük azzal a kérdéssel, hogy miképp állnak a natúrpark létrehozásáról folytatott egyeztetõ tárgyalások. Haraszthy László elmondta: jelenleg a Natura 2000 program kidolgozásán dolgoznak, s az elmúlt néhány hónapban egyetlen lépést sem tudtak tenni Szigetköz ügyében. Remélhetõleg a nagyszabású természetvédelmi projekt 1–2 hónapon belül elkészül. A minisztérium munkatársainak nyári szabadsága után szeptembertõl térhetnek vissza a közös, magyar–szlovák natúrpark kérdésére.