A nagy víz áldás, ám bevételkiesés                  

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-06-08

 

           

            A szigetközi hullámtér elárasztása áldás a környezetnek, bevételkiesés a turizmusból élõ helyi vállalkozóknak – állítja Tóth István dunaszigeti polgármester. A feltöltés kedden reggel elkezdõdött: a vízi turizmus életveszélyes lehet ezen a szakaszon.

 

 

 

            Kedd reggeltõl másodpercenként 160 köbméter víz érkezik a szigetközi hullámtéri mellékágrendszerbe: megkezdõdött – s két hétig tart – a részleges elárasztás. Tóth István, Dunasziget polgármestere egyrészt üdvözítõnek tartja a hullámtér elárasztását, másrészt aggódik: a szigetközi települések többsége e turizmusra építette fel vállalkozását, s nyár közepén jelentõs anyagi kiesésekkel járhat a feltöltés.

 

 

A helyreállítás hátráltatja a szezonkezdetet

 

– Gondot jelent számunkra, hogy a vízügy nem is egyeztetett az elárasztás idõpontjáról a helyi önkormányzatokkal – kezdte a polgármester. – A szigetközi települések fejlesztésében a kitörési pont a turizmus fellendítése. Az itteni vállalkozók nagy része erre épít: a kéthetes elárasztás után még legalább egy hét kell a helyreállításhoz, a sár eltüntetéséhez a helyi kempingekben. Most kezd megindulni a kerékpáros-turizmus, s már sátorozók és kenuzni vágyók is szép számmal érkeztek a településünkre: most egy ideig hiába. Úgy érzem, a helyiek érdekeivel is foglalkozni kellene végre. A sok víz egyrészt áldás a természetnek, másrészt bevételkiesés a falunak – mondta Dunasziget polgármestere.

 

 

Százhatvan köbmétert tereltek ki

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnapi sajtóközleményébõl kiderül: a hétfõi mûszaki gondokat követõen a szlovák vízügyesek biztosították az Öreg-Duna medrébe az 1995-ös megállapodásnak megfelelõ, másodpercenként 600 köbméternyi vízmennyiséget. Az Éduvízig a dunakiliti duzzasztómû teljes zárásával az érkezõ vízhozamból tegnap reggel 160 köbmétert terelt ki a hullámtéri mellékágrendszerbe, megkezdve annak részleges elárasztását. Szlovák részrõl a magyar területen további 200 köbmétert, azaz összesen 800 köbméternyi vízmennyiséget biztosítanak szerda reggeltõl, ami lehetõvé teszi a feltöltés folytatását, s egy magasabb szintû hullámtéri elárasztást. Ezt a vízügyi igazgatóság dolgozói elsõfokú árvízvédelmi készültség keretében végzik.

 

 

Életveszélyes a vízi turizmus

 

A szakemberek ellenõrzik a vízpótlást, a vízszintszabályozást és az elárasztást biztosító mûtárgyak állapotát. A nagy mennyiségû uszadékot folyamatosan eltávolítják a hidak és a zsilipek környékérõl. Az elárasztás során vizsgálják a felszíni vizek állapotát is: vízhozamot, szintet, minõséget mérnek és rögzítenek.

Erre a rendszer továbbfejlesztése és az üzemelési bizottságban jelzett igények még jobb kielégítése miatt van szükség. A közleményben az is szerepel: a hullámtéri mellékágrendszerben nagy vízsebességek és a mûtárgyak környékén különösen veszélyes helyek alakulnak ki. Emiatt az ágrendszerben az elárasztás ideje alatt a vízi turizmus életveszélyes.

 

 

           

            Víz alá kerül a hullámtér