A Mosoni-Duna mellé állt a régió

 

2006-08-29

 

 

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács javasolja, hogy a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja is kerüljön be a nemzeti fejlesztési tervbe.

 

 

Ezekben a hetekben dől el, milyen projektek kerülnek be a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe, amely alapján 2007 és 2013 között szétosztják az európai uniós támogatásokat. Annak ellenére, hogy Mosoni-Duna rehabilitációjáról kétéves tervezés után megtörtént a társadalmi egyeztetés, megvan az elvi vízjogi engedély és gyakorlatilag minden rajtra kész, korántsem biztos, hogy ez a projekt belefér a tervbe. Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos tegnap Szombathelyen, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ülése közben értesült a Győr-Moson-Sopron megyei összefogásról, amely ennek a fejlesztésnek a megvalósítását szorgalmazza. Bajnai a Kisalföldnek azt mondta, egyelőre még nem dőlt el semmi.

 

„ Hiába tűnik soknak ez a nyolc- ezermilliárdos torta, ha mindenki szeretne belőle egy szeletet. Az összefogást látva nyilvánvaló számomra is, hogy Győr-Moson- Sopron megyének a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja fontos szelet, de egyelőre nem született döntés arról, hogy a fejlesztési tervbe pontosan milyen projektek férnek bele. A konkrét fejlesztési beruházásokat azokban az akciótervekben kell majd keresni, amelyek október végére készülnek el, és amelyekbe ťbedolgozzákť a regionális fejlesztési elképzeléseket is" – Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztosnak a Kisalföld kérdésére adott válasza egyelőre nyitva hagyja a kérdést, hogy a Mosoni-Duna rehabilitációja benne lesz-e az Új Magyarországért Fejlesztési Tervben.

 

A tegnap Szombathelyen tartott Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsülésen (RFT), amelynek Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye a tagja, viszont ennél kézzelfoghatóbb eredmény is született: Balogh József győri polgármester javaslatára bekerült az RFT által ajánlott projektek közé „a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja a Duna-program részeként". Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a nyugat-dunántúli régió esetében a megvalósítandó célok között az első helyen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése áll, de most már annak is kézzelfogható jele van, hogy a Mosoni-Duna-projekt megvalósítását támogatja a három megye – persze sok egyéb mellett.

 

Rákérdeztünk arra is, ez a civil összefogás, amelynek a Kisalföld az élére állt, mennyire befolyásolja a döntéshozókat, azt a választ kaptuk: a legfontosabb döntési szempont a fejlesztés és foglalkoztatás, de figyelembe kell venni azt is, hogy az adott térségben ez a projekt hány embert érint és milyen súllyal bír.

 

Márpedig szombati számunkban (Közös hajóban a Mosoni-Dunáért – Kisalföld, 2006. augusztus 26., 1. és 3. oldal) megírtuk: nagy súllyal. A tervek szerint strandokat, kikötőket építenek ki, rendezik a folyópartot, az Alsó-Szigetközben, illetve a Rába mentén újra magasabb lesz a talajvíz szintje, s ez ökológiai előnyökkel is jár – ha megvalósul a Mosoni-Duna rehabilitációja. Győr-Moson-Sopron egyik legnagyobb térségfejlesztési beruházásáról van szó, amely 16–18 milliárdos program, s amely Magyarország uniós kötelezettsége. Hazánk ugyanis vállalta, hogy 2015-ig teljesíti az európai uniós vízkeretirányelv feltételeit, azaz megvalósítja a folyóvizek rehabilitációját. Ebben az esetben a megoldást éppen ez, a Mosoni-Duna rehabilitációja jelentené.

 

Az RFT által javasolt többi projekt

 

Az RFT által a vízgazdálkodás és környezetvédelem területén támogatott (ajánlott) további projektek: a Győr-Moson-Sopron és Vas megyei regionális hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása, Győr és Nagykanizsa agglomerációs szennyvízkezelési rendszerének kiépítése, a Szombathely árvízvédelmét szolgáló lukácsházi-dozmati víztározó, a Rába folyó völgyének komplex, fenntartható fejlesztése, valamint a Balaton–Kis-Balaton–Zala vízgyűjtő rendszerének megerősítése.