A meghívók áttörést éreznek

 

Cs. A.

2006-06-08

 

Az öt meghívó társulási elnököt arról kérdeztük, milyen tapasztalatokat szereztek Sólyom László látogatása kapcsán.

        

Az öt meghívó társulási elnököt arról kérdeztük, milyen tapasztalatokat szereztek Sólyom László látogatása kapcsán. Mindannyian pozitívan értékelték a találkozót.

 

„ Személyében garanciát látok"

 

– Sikerült áttörést elérnünk, a legmagasabb szinten megjelenítenünk a szigetközi emberek érdekeit. Sólyom László személyében garanciát látok, hogy a valós helyzet megismerése után hathatósan támogatja majd törekvéseinket – mondta Tóth István.

– Nagyon hasznosnak értékelem a találkozást – kezdte Széles Sándor. – Az elnök őszinte érdeklődéssel, nyitottan fogadta a tájékoztatókat. A rázúdult teljesen új szemléletű információáradatot kiválóan szintetizálta. Láthatta az eddig elért eredményeket, tapasztalhatta a térségi összefogást, az itteni szemléleti irányokról pontos képet kapott. Megértette, miért kérjük személyes segítségét, erkölcsi támogatását. Bízom benne, hogy ígéretének megfelelően kiáll a Szigetközben élők sorsának jobbá tétele érdekében.

 

„ Sokat számít, hogy eltöltött a térségben egy napot"

 

– Sólyom László nyilatkozatában tetszett, hogy képviselni szeretné Szigetköz ügyét – mondta Babos Attila. – Remélem, hogy a petícióban leírtak nagy része teljesül: akkor már nyert ügyünk van. Az elnök végleges álláspontjának kialakításakor sokat számíthat, hogy eltöltött a térségben egy napot: reméljük, érezte, hogy az itteni önkormányzatok és szakemberek már mennyi mindent tettek a gondok orvoslásáért. Fontos megjegyeznem: mi nemcsak vizet kérünk, hanem Mecséren és Dunaszentpálon árvízvédelmi töltést is – nyilatkozta Babos Attila.

 

„ Más kép volt az elnök előtt"

 

– Kedvező benyomásaim vannak, úgy tűnik, az elnök felvállalja a segítséget – kezdte Szokoli Sándor. – Sólyom László előtt a találkozót megelőzően teljesen más kép élt a Szigetközről: szerintem kedvező irányba változott a megítélése az itteni helyzetről. A mostani látogatás egy impulzust adhat, esetleg valamilyen szintű megállapodás lehet a két ország között, hogy az ideiglenes állapot meg-

 

szűnjék.

Természetesen az ötödik meghívót, Tamás Lőrincnét, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének elnökét is megkérdeztük volna a tapasztalatairól, ám ő egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.