<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

A médiában hódítanak a hódok

Mészely Réka

2008.01.22.

Lébény - Az egyik online újság szlovák nacionalisták és britek közös szigetközi akcióját látja a háttérben, mások a károkat boncolgatva arról adnak hírt, hogy a helyzet tarthatatlan hódügyben. Valójában nincs szó többmilliós kárról, legfeljebb néhány százezer forintról beszélhetünk. Az egész néhány fotóval kezdődött...

 

A Kisalföld Online-on január 10-én megjelent „Nem szívesen hód-olnak be a lébényiek" című cikkel, Kovács Gábor lébényi polgármester fotóival indult a hódos hírfolyam. Az egyszerű történet újabb és újabb „adalékokkal" gazdagodott, s formálódott országos hírűvé.

 

Régóta hobbim a fotózás. Egy képviselőtársam hívta fel a figyelmemet a hódokra, melyek a Rábca partján, Tárnokréti határában többtucatnyi fát döntöttek le.

 

Az itt készült fényképeket feltettem a falu honlapjára „Hód-olat a természetnek" címmel – meséli a kezdeteket a településvezető.

A kisalfold.hu weboldalon ezekkel a fotókkal jelent meg az első sajtóhír az azóta elhíresült rágcsálókról.

 

Tóth Róbert, Lébény falugazdásza kísért el bennünket a Rábca partjára, Tárnokréti határába, ahol most nem találkoztunk a hódcsaláddal.

 

Az egyik kereskedelmi tévécsatorna azonnal ráharapott az ügyre, érdeklődött egy országos napilap a polgármesternél, de felkeltette a közszolgálati televízió és egy helyi rádió munkatársainak a kíváncsiságát is.

 

A településvezetőhöz az egyik környezetvédelmi szervezet cikke is (melyet az interneten ugyancsak olvashatunk) eljutott, ebből egyenesen egyfajta összeesküvés-elmélet olvasható ki, miszerint a szlovák nacionalisták és a britek – Fülöp herceggel az élen – a Szigetköz pusztulását tűzték ki célul, és a csúfondáros akcióhoz a profi munkát végző hódokat alkalmazzák. A témával foglalkozik még a WWF és a National Geographic magazin is.

 

Kovács Gábor a szenzációhajhász hírekre kitérve elmondta:

– Több médium is katasztrófát, milliós károkat emleget. Ez nem igaz. Sőt, a szakemberek szerint az sem igaz, hogy a nyolc éve betelepített hódokat nem lehet kordában tartani, „építményeikkel" a gátat veszélyeztetik és a hódvárrombolás is hamisnak bizonyult.

 

Tény viszont, hogy a hír elterjedése óta megnőtt Lébény honlapjának a látogatottsága, és sokan kíváncsiak a hansági hódok mérnöki pontossággal végzett munkájára is. A polgármester reméli, hogy a sajtóvisszhang lecsengése után, hamarosan minden újból a normális kerékvágásba kerül, és a későbbiekben a média a helyén kezeli a „hódügyet".

 

A közeljövőben gyérítettek volna

Tárnokréti határában, a Rábca mentén, a vízügy területén 50–60 nyárfát „fektettek le" az elhíresült „farágók", a törzs alapos körülrágása után a fák felső harmadának zsengébb részeit is célba vették. A szakember szerint a kidöntött fák értéke alig pár százezer forint, a tulajdonos raklapként vagy tüzelőanyagként értékesíthetné ezeket. Tóth Róbert, Lébény falugazdásza úgy tudja, hogy a közeljövőben amúgy is gyérítették volna az itt található nyárfákat. A folyó ezen a részen annyira széles, hogy a vízbe dőlt fák nem okozhatnak elöntést a területen.

 

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu