A meanderezést javasolják                 

 

 

           

            Cs. A.

2004-06-01

 

           

            A VITUKI szerdai fõvárosi konferenciáján kiderült: a kutató cég a szigetközi vízpótlásra a meanderezõ megoldást javasolja a térség képviselõinek. A dunakiliti tározó hasznosításakor szóba kerültek az idegenforgalmi elképzelések.

 

 

 

           

           

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum Szigetköz: Koncepciók már vannak a terület rehabilitációjára, és a dunakiliti tározó idegenforgalmi hasznosítása is szóba került.     

A folyógazdálkodási változatok újraértékelésérõl, az esetleges újabb elképzelésekrõl s a dunakiliti tározó területének rehabilitációjáról tartottak szakmai konzultációt a napokban a VITUKI Consult Rt.-nél. Ezen három szigetközi térségfejlesztési társulás elnöke is részt vett.

 

 

Új megoldás a vízpótlásra

 

Szokoli Sándor dunakiliti polgármester, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás elnöke szerint a fórumon kiderült: a dunai vízpótlás ügyében ismét elõtérbe került a meanderezõ megoldás.

 

 

A kutatók választása

 

– Bár öt különbözõ mûszaki megoldási javaslat is az asztalon volt, részletesen csak a meanderezõ megoldásról esett szó – kezdte a polgármester. – A nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a WWF képviselõjének értékelésében ez kapta a legtöbb hiányos minõsítést, mégis a kutató cég munkatársai úgy vélik: a többi változattal nem érdemes foglalkozni.

 

 

A tározótér hasznosításáról

 

Szigetköz képviselõiként megfogalmaztuk javaslatainkat a rehabilitáció és a térségfejlesztés kapcsán: ezeket már korábban Erdey György kormánymegbízott titkárának is eljuttattuk. A dunakiliti tározótér hasznosítása is érdekes kérdéseket vetett fel: a VITUKI szerint a tározótér idegenforgalmi hasznosításával eddig senki sem foglalkozott, s nem volt rá igény. Ismeretes: ez a rész nem hullámtérként, hanem kiemelt vízgazdálkodási területként funkcionál, s a helyi rendezési terv nem foglalkozhat vele. Emiatt az idegenforgalmi elképzeléseinket sem tudtuk eddig megfogalmazni – mondta Szokoli Sándor.