Alsó-Szigetközt felülrõl pótolták                     

 

 

           

            2005-07-26

 

           

            A felsõ-szigetközi mentett oldali rendszerbõl átvezetett vízzel töltötték fel a Parlagnyilasi-csatornát.

 

 

 

            A 332 millió forintból megvalósult beruházás – melyet állami pénzbõl és LIFE–pályázatból finanszíroztak – lehetõvé teszi az alsó–szigetközi vízpótlást: hétfõn Persányi Miklós miniszter adta át a csatornát. A régi dunai holtágak rehabilitációjának kérdése már több mint egy évtizede terítéken van. Az Alsó-Szigetközben a medersüllyedés, a Duna elterelése a mentett oldali csatornák vízszintjét csökkentette, s ezek nemegyszer kiszáradtak. Felsõ-Szigetközben már korábban kiépült a vízpótló rendszer. Az alsó szakasz mentett oldal rehabilitációját az ottani hullámtéri vízpótlás hiányában csak a felsõ részrõl átvezetett vízzel lehet megoldani. Ezért volt szükség a Parlagnyilasi-csatornára.

 

 

           

A miniszter a helyi polgármesterek, közéleti személyiségek és vízügyesek gyûrûjében. 

A keresztfai zsilip építését 2002-ben kezdte meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter még tavaly decemberben ígért közel 280 millió forintot a vízpótlásra. Ebbõl az összegbõl – kiegészítve 52 milliós LIFE-pénzzel – készült el a 3,8 kilométer hosszú Parlagnyilasi-csatorna, mely a már vízpótlással „rendelkezõ" Zsejkei-csatorna vizét vezeti át a Szavai-fõcsatornába.

 

A most átadott szakasz részben új mederként, részben a meglévõk bõvítésével alakult ki: két szabályozózsilippel, egy áteresszel.

 

A felsõ szakaszon két átereszt építettek és három zsilip mozgatószerkezetét alakították át a vízmennyiség elvezetése érdekében. Az igények kielégítésére azonban még fejlesztések szükségesek: a hullámtéri vízpótlást is meg kell oldani, s a két rendszert összekapcsolni.

 

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap adta át az ásványrárói beruházást. „Ez egy olyan ügy, melyhez a miniszternek is jó csatlakoznia" – mondta. Ezután a tárca vezetõje megnyitotta a keresztfai zsilip csapját. Ennek a vízrendszernek a jövõben kettõs funkciója lesz: egyrészt biztosítja a holtágak vízpótlását, másrészt árvizek idején ezek a medrek gyûjtik össze és vezetik le a belvizeket is.

A környezetvédelmi miniszter tegnap délután Újrónafõre látogatott, ahol átadta a nemrégiben felépült újrónafõi szélkereket.

 

           

           

            195 millió jut idén a Szigetközre          

            A Szigetköz Nyugat felé kacsingat      

            Mesterséges árvíz a Szigetközben       

            Nincs pénz új nemzeti parkra