Alsó-Szigetköznek is vízpótlás kellene            

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-06-24

 

           

            Tizenegy alsó–szigetközi település vízpótlásának sorsa azon múlik, hogy Ásványráró hajlandó-e lezárni az úgynevezett Ásványi–torokrendszert, s megnyitni az Árvai-bukót.

 

 

 

            Az önkormányzat viszont gumigátat és hajózsilipet építene, megoldva ezzel a hajózás és a vízpótlás kérdését. A vízügyi hatóság szerint azonban végleges megoldások nem tervezhetõk a hullámtérben. – Alsó-Szigetköz vízpótlása égetõ kérdés, melynek megoldását nem lehet tovább halogatni – mondta Babos Attila, Dunaszeg polgármestere. A tizenegy települést érintõ kérdés kulcsa Ásványráró kezében lehet. Az Ásványi-torok lezárásával és az Árvai-bukó megnyitásával vizet kapna a kiszáradt Szávai-csatorna. Babos Attila úgy véli: nem húzhatják tovább az idõt, a vízpótlásra itt is szükség van.

 

 

Tizenegy település vízpótlása múlik a megegyezésen

 

– A vízügyi igazgatóság szakemberei szerint csak a Ásványi-torok lezárásával juthatna víz az Alsó-Szigetközbe – kezdte a polgármester. – Ásványráró nélkül azonban nem tudunk lépni, Böõsy Imre polgármester nem támogatja terveinket. Nyilván települése érdekeit képviseli: sejteni engedte, hogy az ottani két kikötõ miatt nem hajlandó a lezárásra. Csakhogy emiatt tizenegy település szenved. Nekem semmi kifogásom a jachtok ellen: ha Ásványráró tud mindkét fél számára jó megoldást, akkor rukkoljon elõ vele. Sajnos azonban nem keresik velünk a kapcsolatot.

 

A Szávai-csatornából korábban az aszályos években öntözhettek a földtulajdonosok, mára azonban teljesen kiszáradt. Cselekedni kell: korábban Janák Emil vízügyi igazgató is elismerte, hogy az alsó-szigetközi vízpótlás fontos kérdés. Ha kiszáradt medreinkbe ismét víz kerülne, akkor szeretnénk összekötni a mellékágrendszert a Mosoni-Dunával, s a vízi turizmus számára vonzóvá tenni – beszélt elképzeléseirõl Babos Attila.

 

 

A jachtturizmus érdeke

 

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje a Szigetköz Bizottság legutóbbi ülésén elmondta: a legnagyobb gondok az Alsó-Szigetközben vannak. Az igazgató kijelentette: Ásványráró tehetetlen az alsó-szigetközi önkormányzatok nélkül, s ez fordítva is igaz.

 

A vizet le kellene juttatni az Alsó-Szigetközbe is. Igaz, a Ásványi-torok lezárásával megszûnhetne a jachtforgalom Ásványrárón. Korábban szó esett egy úgynevezett gumigátas lezárásról: Böõsy Imre polgármester olyan pályázatot nyújtott be egy hajózsilip építésére a hullámtéren, melyet a vízügyi hatóság nem támogathatott, hisz a hullámtérre végleges építési megoldások nem kerülhetnek. Ahhoz, hogy az alsó szakasz is olyan állapotba kerüljön, mint a felsõ-szigetközi rész, ezt az ágat le kellene zárni.

 

 

Mûködési engedély nélkül

 

Ásványráró honlapján ezt olvashatjuk: „Kikötõ: két nem engedéjezett van." A durva helyesírási hibán túl a tartalmat illetõen is megfogalmazódik egy kérdés: miért van szüksége két kikötõnek magasabb vízállásra, mely mûködési engedéllyel sem rendelkezik?

 

 

A rehabilitáció függvénye

 

A Kisalföld úgy tudja: a vízügyi hatóság nem adott ki korábban engedélyt az ásványrárói kikötõre, mivel az gondot jelenthet addig, amíg Szlovákiával nem lesz megállapodás a rehabilitáció további formájáról: ehhez igazíthatják a kikötõ megoldását. Az egyik kikötõ jachtkempingként mûködik. Tegnapi ottjártunkkor mindössze egy kishajót láttunk.

 

A kemping fõleg a német és osztrák vízi turistákra épít, internetes honlapja is kizárólag németül olvasható. Eszerint tízezer négyzetméteren lakóházakkal, sátorozási lehetõségekkel, konyhával várják a jachtosokat. Egy hat méter hosszú hajó egy szezonra 550, egy hónapra 157, egy hétre 43, egy napra pedig 7 euróért köthet ki Ásványrárón. A tizenkét méteres jachtnak drágább a tarifája: szezononként 1099, havonta 314, hetente 85, naponta 14 euró az ár.

 

 

„ Ásványráró mindig is hajózható volt"

 

Böõsy Imre polgármester szerint Ásványrárónak is érdeke az alsó-szigetközi vízpótlás. A település által javasolt megoldással a hajózás és a vízpótlás is megoldott lenne.

 

– Szükség van az Ásványi-torok lezárására, de úgy, hogy a hajózás egy kis zsilipen keresztül megoldható legyen – kezdte a polgármester. – Már 1995-ben készült errõl egy tanulmány, s tavaly 11 és fél millió forintra pályáztunk a tervek elkészítéséhez. A vízügyi hatóság azonban terveinket nem támogatta, pedig 1,3 milliárd forintra uniós pályázatot adtunk volna be a szakhatósági engedélyek megszerzése után.

 

A gumigátas, zsilipes megoldásnak csak egy kis része maradt volna végleges, így a vízügyi hatóság érveit nem értem. Ásványráró mindig is hajózható volt, s nem értem, miként akarják ezt a vagyoni értékû jogot elvenni tõlünk.

 

Böõsy Imre a kikötõk engedélyével kapcsolatban azt mondta: két objektumnak igaz, hogy nincs engedélye, de „nem azért nincs, mert nem lehetne". Az egyik korábban is hatósági jóváhagyás nélkül mûködött és vízügyi célokat szolgált.