Alsó-Szigetköz fejlesztést igényel                    

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-07-16

 

           

            Az ötven évvel ezelõtti dunai árvízre kopjafaavatással és koszorúzással emlékeztek tegnap Ásványrárón, Kisbodakon és Dunakilitin. Az ünnepségeken elhangzott: a tavalyelõtti áradás bebizonyította, hogy az Alsó-Szigetközben az árvizek levezetése a védmûvek fejlesztésével lehetséges.

 

 

 

            Az 1954-es dunai árvizet idézték fel pénteken a három szigetközi településen, egyben kopjafát avattak a gátszakadások színhelyén. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje Ásványrárón elmondta: az 1954-es árvizet követõ fejlesztések eredményeként a tavalyelõtti – az ötven évvel ezelõttinél nagyobb – árvíz levezetését a védmûvek biztosítani tudták. Igaz, Ásványrárón és az alsóbb szakaszokon csak megfeszített munkával tudták megmenteni a településeket. Ezért nem lehetnek elégedettek: a jövõben tervszerû mûszaki gondolkodás, a természet állapotának folyamatos értékelése és helyenként a védmûvek fejlesztése szükséges.

 

Böõsy Imre polgármester úgy fogalmazott: a kopjafa hármas célt szolgál: emlékeztet, figyelmeztet, mozgósít. A bölcs Duna ma is nagy és zavaros tud lenni. Olyan, mint egy jó sportoló, mely idõrõl idõre megdönti egyéni csúcsait. A két évvel ezelõtti árvíz megmutatta, hogy az ártér befogadó- és vízelvezetõ képességét növelni kellene, hogy az ötven évvel ezelõtti katasztrófa ne történhessen meg újra.

A kisbodaki kopjafaavatón Janák Emil kijelentette: a településen két éve biztonságos védekezés mellett óvta meg a gát a mentett oldal értékeit. E községben most gondoskodó állapotmegõrzésre van szükség. Dunakilitin az ötven évvel ezelõtti szakítás után, tavalyelõtt a mûvek már biztonságosan védhették a község lakóit és értékeit.

 

 

Árvíz képeken, filmeken

 

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban tegnap idõszaki kiállítást nyitottak meg a szigetközi árvíz 50. évfordulója kapcsán. A megnyitón Stipkovits Pál polgármestertõl jubileumi emlékérmet vehetett át dr. Stelczer Károly vízügyi mérnök, aki az 1954-es árvíz idején a Rajka és Dunaremete közötti szakasz védelemvezetõje volt. Elismerésben részesült Karsai Zoltán vízügyi mérnök, az akkori védelemvezetõ-helyettes is. A fotókkal, filmekkel és hanganyaggal illusztrált múltidézõ kiállítás augusztus 10-ig látható.