Aláírták a bonyolítói szerzõdést                      

 

 

           

            H. G.

2003-08-15

 

           

            Az a cég végzi a bonyolítói, azaz ellenõri feladatokat a gyõr-bácsai szennyvíztisztító továbbépítésénél, amelyik a 4-es metróval kapcsolatos hasonló feladatot is elnyerte. A szerzõdést tegnap írták alá a városházán.

 

 

 

            A magyar Eurout Kft.-bõl és Ister Kft.-bõl, valamint a finn Plancenter Ltd.-bõl álló konzorcium nyerte el a bácsai szennyvíztisztító továbbépítésének bonyolítói pályázatát. A munkáért 385.767 euró (hozzávetõlegesen 104 millió forint) átalánydíj jár, amelynek felét az Európai Unió állja ISPA-elõcsatlakozási alapján keresztül, 40,5 százalékát a magyar kormány, 9,5 százalékát a gyõri önkormányzat fizeti.

 

Az „alkalmi cégcsoport" vezetõje az Eurout Kft. A társaság számos nagyberuházásnál végezte vagy végzi a mûszaki és pénzügyi ellenõrzési feladatokat. Honlapjuk szerint (www.eurout.hu) egyebek mellett a budapesti 4-es metró, a millenniumi földalatti vasút és a Nagykörút rekonstrukciója, a határátkelõk modernizációs programja, valamint az M5-ös és az M7-es autópálya tartozik referenciáik közé.

Gyõr-Moson-Sopron megyében eddig az új rajkai határátkelõhely építésénél, a Rábca medrének rekonstrukciójánál, a Gyõri Innovációs és Technológiai Központ, a megyei iparkamara, a gyõr-gyárvárosi gyalogos-kerékpáros aluljáró, illetve a gyõrgönyûi Ro-Ro kikötõ építésénél segédkeztek.

 

Balogh József polgármester az ünnepélyes ceremóniát követõ sajtótájékoztatón elmondta: korábban szó volt világbanki és Phare-támogatásról is, de a város számára messze az ISPA-finanszírozás a legkedvezõbb. Megjegyezte, az összesen több mint négymilliárd forintba kerülõ beruházás lesz a mostani önkormányzati ciklusban a legnagyobb.

Szabó Kálmán, az Eurout Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta, a 170 ezer lakost érintõ beruházás – a kivitelezõi szerzõdés megkötése után – várhatóan késõ õsszel kezdõdik meg, és – hat hónapos próbaüzemet követõen – 2005 harmadik negyedévében ér véget. Addig elkészül a 60 ezer köbméteres biológiai tisztító, a kétszer négyezer köbméteres rothasztó, a többlépcsõs iszapkezelõ és a nádorvárosi szivattyúteleprõl induló, 800 milliméteres vezeték. A fejlesztés eredményeként a jelenlegi 50 százalék körüli hatásfoka 95 százalékosra javul.