<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Aláírták Kimlén az első Leader-szerződéseket

2007.07.16.

Kimle - Negyven nyertes szigetközi pályázó mintegy 90 millió forintot kap a Leader-programban.

 

Az országosan első ünnepélyes szerződéskötés tegnap volt Kimlén. A legtöbb esetben az önkormányzatok településkép-javításra pályáztak.

 

„A kétéves folyamat fontos állomásához érkeztünk" – mondta tegnap Balsay Zsuzsanna, a Felső- és Közép-szigetközi Leader-akciócsoport gesztortelepülése, Kimle polgármestere.

 

„Megküzdöttük ezt az időt, ám saját tapasztalatainkat kamatoztathatjuk a jövőben: már alakítjuk az újabb csoportot" – tette hozzá.

 

Grundtner Gábor Leader-munkatárs adatokról beszélt: az akciócsoportban részt vevő 13 település között 90 millió forintot osztanak szét, öt jogcímen pályázhattak önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek. A legaktívabbak az önkormányzatok voltak, közülük is a legtöbb pályázat településkép-javításra érkezett. Ötvenhét pályázatból végül negyvenet támogatnak, helyi döntések alapján. „Ma 29 aláírásra kerülhet sor" – mondta.

 

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő szerint a Szigetköz-rehabilitáció ügyében is a „Leader útján kell járni", hisz a lehetőségek bővülnek. Paszternák Tímea, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Leader-osztályának vezetője kiemelte: az országban elsőként itt kerül sor a szerződéskötésekre. A következő Leader-programban az egymilliárd forintot is elérheti a térségbe érkező pénzösszeg: mindez a csatlakozók számától, lakosságától és hátrányos helyzetétől függ. Kiemelte: az egymásra épülő projektek előnyt élveznek majd.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu