Aláírások a kisbácsai fenyvesért                     

 

 

           

            2005-04-22

 

           

            A kisbácsaiak aláírásokkal tiltakoznak az ellen, hogy társasházakat építsenek az erdõ helyére. 

 

 

 

           

           

Szekér Ákos   

Az erdõ mellett lakó kisbácsaiakat felháborította a hír, miszerint szomszédságukban hamarosan nem fenyõfák, hanem „fekvõ tízemeletesek" lesznek. Aláírásgyûjtésbe kezdtek azért, hogy a város rendezési terve ne engedje meg ezt a változtatást.

 

levegõ helyett...

 

– Három éve sajátította ki az önkormányzat a Malomsok sétányi házunkat. Nem volt nagy öröm, de legalább Kisbácsán tudtunk építkezni. A csodálatos környezet, a jó levegõ, a nyugalom miatt választottuk ezt a részt. Persze mindjárt egy négylakásos társasházat húztak fel a szomszédunkba, mert akkor még a szabályozás szerint lehetett. Tûrhettük az azzal járó zajt, port. Most, mikor végre falusias lakóövezet lett a lakhelyünk és nem engedélyezik a többlakásos társasházak építését, akkor egy új szabályozás a közvetlen közelünkben kisvárosias lakótelep kialakítását engedné a fenyves helyén – panaszolta Vecsei Csaba.

 

Volt, nincs zöld?

 

A Sárási út és az Aranyhomok utca sarkán lakó férfi úgy véli, a beépítés, a „fekvõ tízemeletesek" tönkretennék környékük természeti elõnyeit. Ráadásul tudomása szerint védett madarak, baglyok fészkelnek az erdõben. Nem szeretné, ha a kellemes lakóhely anyagi érdekek miatt megváltozna, már csak azért sem, mert szerinte nincs lakáshiány Gyõrben. Ki kárpótolja az itt lakókat ingatlanjaik értékvesztése miatt? – tette fel a kérdést, ami szintén az erdõ kivágása, felparcellázása elleni tiltakozását indokolja és amelyet az a levél is tartalmaz, amit a városi fõépítésznek írt.

 

Egyik szomszéd – Szekér Ákos – aláírásgyûjtésbe kezdett. Már száznyolcvanan csatlakoztak a kezdeményezéséhez, jelezték kézjegyükkel: szeretnék, ha maradna a fenyves.

 

Döntés elõtt

 

Jezsó György, a polgármesteri hivatal városépítési irodájának vezetõje lapunk megkeresése nyomán elmondta: törvény szabja meg a rendezési terv jóváhagyásának menetét és a végsõ döntést a közgyûlés hozza meg. Kiderült, hogy valószínûleg a magántulajdonos kezdeményezte a zöldterület átminõsítését, de nem biztos, hogy az meg is történik. Az önkormányzat a lakosság akaratát igyekszik érvényre juttatni, tehát nem hiábavalóak az észrevételek, de szakmailag is mérlegelni kell a kérdést. Jezsó úgy véli, van esély a kisbácsaiak kérésének elfogadására és biztató jel, hogy erdõt megszüntetni jogilag nem könnyû. Azt javasolja, hogy a lakosok a véleményüket a városépítési irodához címezzék, egyénileg vagy közösen.