A köztársasági elnök a Szigetközben              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2006-01-08

 

           

            Terepbejárásra és társulási ülésre érkezik a Szigetközbe tavasz végén a köztársasági elnök. A magyar-szlovák tárgyalások felgyorsulásának elõsegítését várják a látogatástól.

 

 

           

 

           

 

Harmadik fél a tárgyalásokon

 

Tóth István, Babos Attila, Széles Sándor, Szokoli Sándor és Tamás Lõrincné térségfejlesztési társulási elnököket néhány hete fogadta a köztársasági elnöki hivatal vezetõje és titkára. A szigetköziek meghívót vittek Sólyom Lászlónak, s a térségbe invitálták, mivel „meggyõzõdésük, hogy szívén viseli a Szigetköz megmentésének és rehabilitációjának ügyét". Emlékeztettek, hogy az elnök nemrégiben Pozsonyban úgy fogalmazott: Szigetköz a végnapjait éli és ha kell, harmadik fél bevonását is jónak tartaná a két ország között zajló tárgyalásokban.

 

 

Hiteles információkat kaphatna a térségrõl

 

A társulási elnök meggyõzõdése szerint Sólyom László jószolgálati tevékenysége nagyban segítené és felgyorsítaná a folyamatot, s a két ország elõbb jutna a tájegység érdekében megállapodásra. A delegáció meghívta a köztársasági elnököt, hogy vegyen részt az önkormányzati társulási ülésen is 2006 tavaszi idõszakában, ahol az általuk menedzselt LIFE III. uniós projektrõl is kaphatna tájékoztatást. „Továbbá lehetõség teremtõdne a Szigetköz általunk szervezett bejárására, melynek során hiteles információkat és benyomásokat szerezve személyesen meggyõzõdhetne a tájegység jelenlegi állapotáról és a jövõ feladatairól." A köztársasági elnöki hivatal vezetõje és az elnök titkára félórás beszélgetésre is invitálta akkor a vezetõket. Ezen dr. Landi Balázs titkár elmondta: a választásokra való tekintettel szerencsésebb lenne egy késõ tavaszi idõpontot találni.

 

 

Bejárás május körül

 

Nemrégiben aztán válaszlevél érkezett a társulási elnökökhöz a Köztársasági Elnöki Hivatalból. Dr. Landi Balázs továbbította Sólyom László köszönetét a személyes látogatásra való meghívóért, valamint az ajándékként küldött, Szigetközt bemutató reprezentatív naptárokért. Tájékoztatta a társulási elnököket arról is, hogy a köztársasági elnök elfogadta a meghívást, s a tájegység bejárását – további egyeztetések alapján és egyéb elfoglaltságaira is figyelemmel – elõreláthatóan májusban vagy júniusban tudja programjába illeszteni.