A kormány semmit sem tett Szigetközért                     

 

 

           

            M. Á.

2004-04-14

 

           

            A kormányzat Szigetköz ügyében tett lépéseirõl, illetve meg nem valósított ígéreteirõl beszélt többek közt sajtótájékoztatóján Pap János. A képviselõ szerint mindenképpen nemzeti parkra van szükség a tájegységben.

 

 

           

 

            Az állítása szerint be nem váltott kormányzati ígéretekrõl tartott sajtótájékoztatót tegnap Pap János Mosonmagyaróváron. A fideszes honatya szerint a szocialista–szabad demokrata kormány a kommunikáción kívül ez idáig semmit nem tett a Szigetközért. A képviselõ szavai szerint a kormány ismét „homorít egyet" a tájegység ügyében, ám ígéreteikkel már Dunát lehetne rekeszteni. Az egymást követõ ötleteik pedig szöges ellentétben állnak egymással. A közös szigetközi nemzeti park javaslata is csupán marketingfogás maradt. A natúrpark létesítésével ezenfelül a kormány figyelmen kívül hagy két országgyûlési határozatot és egy megyei döntést is.

 

A jogszabály szerint a natúrpark nem természetvédelmi, hanem területfejlesztési kategória csupán. A vízmegosztás kérdésében a napokban újrakezdõdött szlovák–magyar tárgyalások kapcsán a képviselõ elmondta: a megegyezést nagyban hátráltatták a négyévenkénti kormányváltások. A képviselõ úgy véli, a Duna-mederben annyi víznek kell lennie, ami biztosítja a térség alatti, Európában egyedülálló vízbázis folyamatos táplálását.

 

Pap János kitért Gyurcsány Ferenc sportminiszter legutóbbi mosonmagyaróvári és máriakálnoki látogatására is. A honatya úgy véli, a miniszternek inkább a mosonmagyaróvári vörösiszap dombokkal kellene foglalkoznia, miután arra tulajdonosként tényleg van kompetenciája.

 

 

           

           

            Szigetköz: Tárgyalás két esztendõ után