A kitartó munka most aranyat ért                    

 

 

           

            2003-07-13

 

           

            Ásványráró, Kisbodak és Dunasziget után idén Rajkán rendezték meg az immár hagyományosnak mondható Szigetközi Aranymosó Fesztivált. Öt mosópadon kutathattak a homok és a kavics között az „aranylázban égõérdeklõdõk.

 

 

 

           

           

Úgy, mint régen: A kitartóak találhattak néhány apró darabot a nemesfémbõl.

A helyi önkormányzat, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége és a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület szervezésében már a délelõtti órákban megkezdõdtek a programok. Az érdekes kézmûves-foglalkozások, a népi mesterségek bemutatója és a hangulatos kirakodóvásár múltidézõi után a szigetközi halászmódszereket ismerhették meg közelebbrõl is az érdeklõdõk egy makettkiállítás keretében.

 

 

Amint azt Szirtl Györgytõl, a fesztivál szervezõjétõl megtudtuk, a gyerekeknek szóló programok e napon hagyományõrzõ játékokból és kincsvadászatból álltak. Bár az idõjárás délután már nem fogadta kegyeibe a résztvevõket – többször eleredt az esõ –, sokan kitartottak.

 

 

           

illusztráció       

Dunán motorcsónakázni és kenuzni is lehetett, valamint egy nem mindennapi, fateknõs evezésre invitálták a kempingbe látogatókat. Sokan voltak kíváncsiak a korongozás és a fafaragás rejtelmeire, melyet a helyszínen ki is próbálhattak a vállalkozó szellemû fesztivállátogatók. Igaz, csak néhány résztvevõvel, mégis különlegessége volt a rendezvénynek a veteránautó-találkozó, valamint az a páros fûrészelõverseny, melynek gyõztesei „folyékony kenyeret" vihettek haza jutalmul.

A legnagyobb érdeklõdés mégis az aranymosás iránt mutatkozott. A siker biztos volt, a szervezõk korábban olyan fövenyt hoztak az Öreg-Duna medrébõl a rajkai helyszínre, amelyben biztosan talált minden kitartó résztvevõ egy kis aranyat. Igaz, tényleg csak kis darabot, hisz mákszemnyinél többet ma már nem nagyon rejt a folyó hordaléka, így az igazi aranyláz senkinek sem emelte meg a vérnyomását. Az aranymosás rejtelmeit ismerõ szakember Leányfaluról érkezett, s egész nap az öt mosópadon dolgozó kincsvadászokat segítette tanácsaival.