A kincses molnár legendája                 

 

 

           

            Biacsics E.

2003-09-21

 

           

            A kimlei Kemene néptáncegyüttes jövõre Nagy magyarok históriája címmel szeretne színre vinni egy háromszáz embert megmozgató, nagy produkciót. Az egy éve alakult Kemene tánccsoport máris nemzetközi sikerekkel és szakmai elismerésekkel büszkélkedhet. Idén egy helyi legendát vittek színpadra.

 

 

 

           

           

Kimlei legenda: Egy részlet a darabból, amit augusztusban mutattak be.          

Az alakításokra a szakmabéliek is felfigyeltek, így az együttes tavaly a Kulturális Örökségért Díjat, idén pedig a Kisfaludy-díj arany fokozatát kapta meg.

 

 

Mindent maguk

 

A csoport 32 lelkes emberbõl áll, akik a zene és a táncszínház bûvöletében szabadidejüket áldozzák a több hónapos kemény felkészülésre.

A jelmezeket és díszleteket is maguk készítik, gondozzák. A technikai háttérhez és a zenei feladatok teljesítéséhez kapnak segítséget, jó az együttmûködésük az Elsõ Gyõri Harmonika Együttessel is.

Az éves nagybemutatón túl idén Kimle olasz testvérvárosában, Cartiglianóban is felléptek, valamint közremûködtek a helyi német és horvát nemzetiségi, illetve a „nagy" önkormányzat mellett a Nemzetiségiek Folklór Találkozója szervezésében is.

 

Erõt éreznek magukban az újabb produkcióhoz

 

A kimlei kincses molnár legendáját Cartiglianóból hazatérve, nyáron írták színpadra. A darab a Színházi Szakmai Kollégium támogatásával állt össze. A zenei betéteket Csordás Tamás hangszerelte, a narrátor szerepét Szmatana Andrea vállalta. A napjainkban is tanulságos, szélsõséges emberi tulajdonságokat hangsúlyozó történet sikert hozott, még Budapestrõl is kaptak egy gratuláló levelet Tímár Sándor koreográfustól. Glogovácz István, az egyesület elnöke elmondta, jövõre Nagy magyarok históriája címmel szeretnének színre vinni egy következõ produkciót, legalább 300 ember közremûködésével.