A kérelmek felét engedélyezte a hivatal              

           

            Méhes Á.

2006-04-12

           

            A tervezett szélerőmű-beruházásoknak csupán mintegy felére adott ki engedélyt a Magyar Energia Hivatal.

 

            Az elmúlt időszakban drasztikusan megugrott a befektetői érdeklődés hazánkban a jelentős hasznot hozó szélerőművek építése iránt. A megújuló energiát ugyanis a törvény szerint köteles szabott áron átvenni az engedéllyel bíró erőművektől az áramszolgáltató, huszonhárom forintos egységáron. Ezzel szemben például a paksi atomerőmű ennek alig egyharmadát kapja.

 

A hálózatra csatlakozási engedélyt azonban ezekre nehéz megszerezni. A villamosenergia-törvény végrehajtási rendelete értelmében – szigorú feltételek mellett – a Magyar Energia Hivatal határozhatja meg, mennyi áramot kell átvenniük az áramszolgáltatóknak a megújuló forrásokból villamos energiát előállító erőművek termeléséből.

 

A szélenergia időjárásfüggő

 

A hazai villamosenergia-rendszer korlátozott mennyiségben képes a szélerőmű-kapacitást kezelni. Amennyiben ugyanis túlságosan sok széltorony kapcsolódna a hálózathoz, más erőműveket kellene visszaszabályozni. Ez azonban nagy veszélyeket rejt magában, mivel a szélenergia időjárásfüggő. Néha többet, néha pedig kevesebbet termel, mint amire szükség lenne. Így be kell építeni a megfelelő tartalékkapacitásokat is.

 

Korlátozott terhelhetőség

 

A Magyar Energia Hivatal a napokban tette közzé, hogy a hazánkba tervezett számos szélerőmű-beruházás közül melyekre ad ki engedélyt. A hazai villamosenergia-hálózat korlátozott terhelhetősége miatt a hivatal legfeljebb 330 megawattnyi széltorony hálózatba kapcsolásához járul hozzá. Ezzel szemben a beruházók a múlt hónap közepéig összesen 1138,1 megawatt szélteljesítményre kértek engedélyt. Erre tekintettel a hivatal több szempontot figyelembe véve állította össze az engedélyezhető projektek listáját.

 

A már üzemelő szélkerekek korlátozás nélkül, teljes teljesítményre kaptak engedélyt. Ezek mellett minden olyan előkészítés alatt álló projektet engedélyezett a hivatal, amelyekre 2005. november 11. előtt megkötötték már a hálózati csatlakozási szerződést és kapacitásuk nem haladja meg az 50 megawattot. A hivatal tájékoztatása szerint az előkészítés alatt álló beruházások kevesebb mint fele valósulhat meg. Az egyedi, egy szélturbinából álló projektek korlátozása nem lehetséges, ám a szélerőműparkok esetében az eredeti igényekhez képest 51 százalékos korlátozással adtak ki engedélyt.

 

 

Összesen 70,45 megawatt

 

A hivatal összesen harmincöt beruházásra adott ki rácsatlakozási engedélyt. Ezek között vannak szélturbinás projektek és nagyobb szélerőműparkok is. A listán szereplő harmincöt tervezett beruházás közül tíz Mosonmagyaróvár környékén valósul meg, összesen 70,45 megawatt kapacitással. A legnagyobb ezek közül a Levélre tervezett 25 megawattos, illetve a Levél és Mosonszolnok határában megvalósuló 24 megawatt teljesítményű park lesz. Jelenleg a Magyarországon működő szélerőművek együttes teljesítménye 17,25 megawatt, ezek mintegy kétharmada Mosonmagyaróvár környékén termeli az áramot.