A hiányzó önrészrõl tárgyaltak            

 

 

           

            2005-04-19

 

           

            Erdey György Széles Sándor és Tóth István szigetközi település- vezetõvel tárgyalt a Szigetközrõl.

 

 

 

            Erdey György dunai kormánybiztos hivatalában fogadta Széles Sándor és Tóth István szigetközi településvezetõt. Információink szerint egyeztettek az alsó-szigetközi LIFE III-projekt állásáról, ám a nemrégiben ismét felvetett – az itteni károkat kompenzáló – egymilliárd forintos állami kártérítésrõl nem esett szó.

 

A Mosoni–Duna-táj Társulás által elindított, s brüsszeli pénzt nyert LIFE III-projekt kapcsán hívta meg Széles Sándor és Tóth István polgármestereket a minisztériumba Erdey György dunai kormánybiztos. A közeljövõben 400 millió forint értékben pályázatot ír ki a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács terület- és régiófejlesztési szakmai programokra. Ebbõl jó néhány elképzelést támogatnak, többek között a szigetközi LIFE-projektet. Szükség is van erre, ugyanis a brüsszeli támogatás önrészét – egymillió eurót – még nem sikerült összeszedni: ennek megszerzéséért harcolnak most a településvezetõk.

 

A projekt kapcsán az együttmûködési lehetõségeket vitatta meg Erdey kormánybiztos és a két polgármester: mindkét fél bízik a tervezet sikeres lebonyolításában. A szakminisztériumban ugyanakkor tegnap a nyolc legtöbb kárt elszenvedett szigetközi település egymilliárd forintos kártérítésérõl nem esett szó, sõt, a kormánybiztos szerint nem is volt az utóbbi idõben ilyen minisztériumi megkeresés. A kérelmet egyébként három éve(!) adta postára Ásványráró polgármestere, de választ azóta nem kaptak a kezdeményezésre. A bõsi áram importálásának kérdésérõl tegnap csak érintõlegesen szóltak a felek.

 

 

Pályázat közös nemzeti parkra

 

Idõközben komplex területfejlesztési program kidolgozását kezdeményezi a szlovák–magyar határ menti térségre vonatkozóan a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány, amely a Szigetköz–Csallóköz területére közös nemzeti park megvalósíthatósági tanulmányának készítésére írt ki pályázatot. A tanulmánynak részletesen fel kell tárnia a terület természetvédelmi, turisztikai, mezõ-, erdõ- és vadgazdasági potenciálját és a nemzeti park kialakításának lehetõségeit. A 300–400 oldalas dokumentumot július végéig kell a nyertes pályázónak elkészítenie, a szakmai összefoglalót magyar, szlovák és angol nyelven is. Eddig négy pályázó jelentkezett: az ajánlatokat május ötödikéig lehet benyújtani. A kiírás egyik célja, hogy olyan adatbázis álljon az önkormányzat rendelkezésére, amely megalapozza a késõbbi döntést a terület hasznosításával kapcsolatban.

 

 

           

           

            Nem kezdeményez a Szigetköz           

            Tervek vannak, komplex program nincs a Szigetközre