<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

A helyi megoldás három fenékküszöb

2007.09.14.

Szigetköz - Százmilliós uniós pénzből, helyiek bevonásával találtak megoldási javaslatokat Szigetköz bajaira. A Duna-ártér mellékágrendszerének rehabilitációja három összetett fenékküszöbbel – Dunasziget, Dunaremete, Ásványráró – történhet. Az árvízlevezető képességet levezetősávok kijelölésével képzelik el.

 

Péneken egy dunaszigeti nemzetközi konferencián az eddigi eredményeket összegezték magyar és szlovák szakemberek, s vázolták a lehetséges megoldási javaslatokat.

 

A dunaszigeti nemzetközi konferencia után Kóthay László magyar vízügyi szakállamtitkár elmondta: reméli, hogy beépíthető lesz a két ország közötti konfliktus megoldásába az itteni eredmény. Gabriel Jencik szlovák dunai kormánybiztos úgy vélte: a tanulmány mintegy belépő lesz a szakvitába, alapjául szolgálhat a kormányküldöttségek stratégiájának.

 

15–16 milliárd kellene

 

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő szerint gyarapítani kell a szlovák–magyar közös programok számát. Dr. Rácz Tamás a fizikai kismintakísérlet egyik szervezője, a vizsgált magyar változat kidolgozója a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány 100 millió forintos uniós támogatásából megvalósult projektjéről beszélt. „Kifejezetten az ártérre koncentráltunk, az egész Szigetköz elemzését nem tudtuk felvállalni" – mondta. Állítása szerint a Szigetköz–Csallóköz Duna-ártér mellékágrendszerének rehabilitációja 15–16 milliárdból ma is megvalósítható lenne. Megállapodásra törekszenek két intézkedési csomaggal: a vízügyi rendezéssel és az ökológiai tájhasználat közös elképzeléseinek elfogadásával. Ő is kiemelte: 2007–2013 között 56 milliárd forintot osztanak szét a határ menti közös projektekre. Dr. Mikulás Lisicky, a szlovák változat kidolgozója úgy fogalmazott: a kismintakísérletben inkább csak megfigyelőként vett részt, ugyanis a szlovák tükörprojekt nem nyert ugyanezen az interreges pályázaton. „A Duna stratégiai kérdéseiben Szlovákiában kevés figyelmet fordítottak a lakosság megkérdezésére és a tájékoztatásra" – mondta.

 

Magasabb árhullámok

 

Sütheő László vízügyi szakember először az árvíz-hidrológiáról beszélt. Mint mondta, ugyanakkora vízhozamú árhullámok az utóbbi években magasabb szinten vonulnak le a Dunán. Ezek meghaladják a mértékadó szintet s rengeteg gondot okoznak. Ez a folyamat nem állt meg, folyamatosan romlik az árvízlevezető képesség. Ennek több oka van: egyrészt a területhasználat változása folytán jó néhány helyen megszüntették az árvízlevezető sávokat. Másrészt a hordalékok övzátonyokat képeznek, a hullámtér feltöltődik, a meder süllyed.

 

Hallépcső és duzzasztómű

 

Láng István a projekt talán legfontosabb elemét, a fizikai modellezés eredményeit foglalta össze. „Kulcspontokat kerestünk, ahol biztosan be kell avatkozni – fenékküszöbbel vagy valamilyen dunai létesítménnyel" – mondta. Láng kiemelte: az igények alapján a folyó kereszt- és hosszirányú átjárhatósága és a dinamikus vízkormányzás volt a fő szempont. Az árvízi, a hajózási és a fenntarthatósági kérdést sem lehetett megkerülni. „Nem reális, hogy a teljes vízhozam visszakerüljön a magyar oldalra, így ezt nem vettük figyelembe." A szakember elmondta: alapvető gond volt a fenékküszöbökkel, hogy a dinamikus vízjárást tompítják s árvízvédelmi akadályt jelentenek.

 

– Kiderült: egystruktúrás művel nem elégíthetők ki az igények. Összetett fenékküszöbökre van szükség. Ez egy középső hallépcsőből, egy nyitható duzzasztóműből, s Ásványnál hajózsilipből állna – mondta. Árvízvédelmi sávokat kell kijelölni. A levezetés érdekében a mellékágakat meg lehetne kotorni, sőt, a dunai partéllevágás is szóba kerülhet. Láng István elmondta: három helyszínre terveztek fenékküszöböt járulékos beavatkozásokkal: Dunaszigetre, Dunaremetére és Ásványráróra – ez utóbbi már a szlovákokkal egyeztetett megoldás.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu