A gátõr nevét viselõ atka                    

 

 

           

            Cs. A.

2003-01-21

 

           

            Nem hétköznapi embereket lát vendégül évente nyolcszor a kisbodaki gátõrház: Mahunka Sándor nemzetközi hírû professzor és felesége új atkafajok után kutat a szigetközi településen.

 

 

 

           

           

Kutatás: Mahunka Sándor kisbodaki „kutatóközpontjában     

A nemzetközileg is elismert kutató évente többször egy-egy hétre látogat e kistelepülésre, hogy a nagyvilág zajától távol, a „nyugalom szigetén" végezhesse munkáját.

 

Az atkakutató professzor kisbodaki „kutatóközpontjában" az élõvilágban tett látogatásai után a mikroszkópok és a számítógépek mellett folytatja munkáját. Nemrégiben került ki az az angol nyelvû könyv a nyomdából, amelyben a Fertõ–Hanság Nemzeti Park állatvilágáról publikált.

 

A professzor elmondta: egyetemi évei alatt kezdett atkákkal foglalkozni, mára több földrészen kutatja ezeket az apró állatokat, új fajokat keresve. Itt, Kisbodakon is fedezett már fel – elsõként a világon – egy új atkafajt, melyet „Danubialis"-nak nevezett el. Három olyan faj is a mikroszkópja alá került, mely itt, Magyarországon elsõ ízben került a tudósok látóterébe. Sõt, házigazdáiról – a helyi gátõr és felesége – egy Afrikában felfedezett fajt „Vilagiorium"-nak keresztelt el. Az apró állatok vizsgálata egyébként igazán speciális módszereket igényel: a belsõ szerveit savval kimaratják, hogy átvilágítós mikroszkóppal megvizsgálhassák az állatokat.

 

Nemrég Mahunka Sándor társaságában egy neves svájci és egy amerikai kutató is Kisbodakra látogatott. Itt rendkívül érdekes gyakorlati módszert ismertetett a tengerentúli Norton professzor. E szerint egy húszliteres vödörbe némi homokot téve vizet öntenek, s kevergetve hab képzõdik a felszínén. Így a homok belsejébõl a szerves anyagok – köztük az apró állatok – a vödör tetejére kerülnek, majd egy többrétegû szitával szûrik ki õket. Alkohol cseppentésével a habot eltüntetik, s a szitán fennmaradnak az atkák.

 

Mahunka Sándor elmondta: a vizsgálatuknak része az is, hogy egy-egy ilyen állatnak mekkora az elterjedési területe. Sõt, a fauna fejlõdését a jégkorszaktól kezdõdõen vissza lehet vezetni. A professzor felesége egyben közvetlen munkatársa, asszisztense, sõt, szerzõtársa is. A házaspár hamarosan Kenyába utazik, ám márciusban újra a gátõrház vendégei lesznek.