A folyón át a szlovák oldalra               

 

 

           

            2005-10-10

 

           

            A Szigetközben régóta foglalkoztatja az önkormányzatokat egy vízi kishatárátkelõ létesítése

 

 

 

           

           

Marovics Géza

A Szigetközben régóta foglalkoztatja az önkormányzatokat egy vízi kishatárátkelõ létesítése: szlovák oldalra ugyanis Rajka után csak Vámosszabadinál lehet átjutni. A történelem (és a Duna) által egykoron szétválasztott családok így csak nagyobb kerülõvel juthatnak át szeretteikhez. Lipót Bõssel szeretne „kompos átkötést", Doborgaz Dunakiliti felé kacsingat: a minisztérium már ki is jelölt néhány lehetséges határátkelõhelyet. Most azonban úgy tûnik, Dunaremete teheti meg az elsõ lépést.

 

Hazánk és Szlovákia megállapodott arról, hogy jövõ áprilistól kishatárállomást létesít a vízi jármûvek számára. Marovics Géza polgármester szerint a hajóállomás területe megfelelõ volt, a határõrség bejárta ezt a részt és a szemközti szakaszt is.

 

 

Vízi jármûvekkel Szlovákiába

 

– Egy kilométeres szakaszt jelöltek ki a vízi jármûveknek lehetséges kikötési helyszínként: az úgynevezett „régi befolyástól" a „keresztekig" – kezdte. – A központi rész persze az önkormányzat által rendben tartott hajóállomás területe: jövõ évben, április 15-tõl megnyílik az átkelõ. Nem lesz külön létesítménye a határõröknek, szúrópróbaszerûen igazoltathatnak a folyóparton. A kishatárállomásnál csónakkal, motorcsónakkal, jachttal, kishajóval, esetleg kenukkal lehet majd kikötni, vagy átjutni a túlsó partra: ehhez útlevél vagy személyi igazolvány szükséges.

 

Az itteni pihenõparkunkban a feltételrendszer adott akár sátorozáshoz is. A szemközti szlovák szakaszon tart a határállomás és a kikötõhely kialakítása. A közép-szigetközi részrõl könnyebben átjuthat így bárki a túlsó oldalra. Sok embernek van itt és a környéken ladikja, motorcsónakja. Igaz, a hullámtérre kevesen teszik le, mivel korábban sokat elloptak közülük.

 

 

A komp egy másik kérdés"

 

A tervezett hallépcsõ szorosan kapcsolódik az átkelõhöz: elõbbihez egy jachtkikötõt is terveztetnénk. A hajóállomáson három nyelven kell feltüntetni majd, hogy itt átkelõ mûködik. Annyi bizonyos, hogy a kétszázötven lelkes településünk életében ez egy kitörési pont. Egy állandó kompjárat indítása lenne a távlati terv, ám ennek még vannak „hiányos részei".

 

 

Húsba vágó üzemeltetési költségek

 

A feltételrendszer – kisebb átalakításokkal – a remetei hajóállomáson adott lenne, a túlsó parton azonban ki kellene alakítani egy kompkikötõt. Ráadásul az üzemeltetés anyagi vonzata is „húsba vágó" kérdés: nem tudni, ki finanszírozná a kompjáratot. Mindenesetre az elsõ lépést megtettük, április közepétõl Dunaremete vízi kishatárállomás lesz – mondta Marovics Géza.