A falun végigfut a szigetközi kerékpárút                      

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-01-21

 

           

            Halászi belterületének teljes hosszán kiépülhet õszre a szigetközi kerékpárút újabb szakasza, mire az önkormányzat hatvankétmillió forintot nyert egy kerékpáros turizmust elõsegítõ pályázaton.

 

 

           

 

           

 

A jövõben lehetõség nyílhat a hiányzó, Darnózseliig vezetõ szakasz elkészítésére is.

 

Húsz százalék önrésszel

 

 

           

Egyelõre Halásziig tart: A kerékpárút õsszel már a faluban is végigfut.

A kerékpáros turizmust elõsegítõ kerékpárutak építésének támogatására a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal Turisztikai Államtitkárságával közösen meghirdetett tavalyi pályázat második fordulójában közel hatvankétmillió forintot nyert Halászi önkormányzata, melyet a kerékpárút belterületi kiépítésére fordíthatnak.

 

A szigetközi kerékpárút teljes aszfaltozása hosszú évek óta várat magára. A Gyõrtõl Darnózseliig, illetve a Mosonmagyaróvártól Halásziig tartó szakasz már korábban elkészült, így mindössze a Halászitól Darnózseliig vezetõ 11,5 kilométeres aszfaltcsík hiányzik. A most elnyert hatvankétmillió forintból – melyhez húszszázalékos önrészt, mintegy tizenkét és fél millió forintot vállalt az önkormányzat – a település teljes belterületén, 1861 méteren épülhet ki a kerékpárút.

 

 

Még 340 millió kellene

 

A most elnyert összegbõl újabb szakaszon, teljes belterületünkön tudjuk kiépíteni a bicikliutat – kezdte Majthényi Tamás polgármester. – Közbeszerzési eljárást írunk ki a kiépítésre, s körülbelül áprilisban kezdõdhetnek el a munkálatok. A tervek szerint így a belterületi szakasz õsz végére el is készülhet. Darnózselivel korábban már többször adtunk be közös pályázatot a kerékpárút kiépítésére, s bár most önállóan nyertük meg ezt a pénzt, a még hátralévõ darabnál együttes projektekben gondolkodunk.

 

Számításaink szerint a két község közötti és Darnózseli belterületi részének kiépítéséhez még legalább 340 millió forintot kellene nyernünk, s ehhez valamennyi önrészt is vállalnunk. Most látok erre reális esélyt: a Nemzeti Fejlesztési Hivatal által nemrég kiírt pályázatok a turisztikai vonzerõ fejlesztését segítik. Az ehhez kapcsolódó infrastrukturális projekten szeretnénk elnyerni ezt az összeget, annál is inkább, mivel itt kiemelt szerep jut a „félkész" kerékpárutaknak – mondta a polgármester.

 

 

Infrastrukturális beruházásokra

 

A polgármester által említett, nemrégiben kiírt pályázat a turisztikai célpontok fejlesztését és ismertségét hivatott elõsegíteni. Az intézkedés 2006 végéig 19 milliárd 528 millió forint támogatást tesz hozzáférhetõvé.

A pályázat támogatja az üdülõkörzetekben és nemzeti parkokban a turisztikai vonzerõ fenntartható fejlõdését, a turisztikai kínálat bõvítését, azok ismertségének elõsegítését.

 

A jelzett célok elérése érdekében pályázni lehet nemzeti parkok fejlesztésére (100 millió és 1,5 milliárd forint között), világörökségi helyszínek (250 millió és 1,5 milliárd forint között), múzeumok, valamint egyedileg fejleszthetõ mûemlékek látogatóbarát bemutathatóságának fejlesztésére (50 és 300 millió forint között). Továbbá kastélyok és várak turisztikai funkciókkal való fejlesztésére (250 millió és 1,5 milliárd forint között), illetve aktív turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra (50 és 500 millió forint közötti értékben). Erre a fejlesztendõ helyszín tulajdonosai, közhasznú szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak, egyesületek, illetve önkormányzatok pályázhatnak. A pályázóknak mindössze 2,5, illetve 5 százalék önrésszel kell rendelkezniük.