A fagy után most közeleg az árhullám                   

 

            Cs. A.

2006-02-21

           

            A jégtáblák elolvadtak az Öreg-Dunán, s megindult a komp- és hajóközlekedés – most árhullám közeleg.

           

Szombat reggeltől újra jár a komp a szlovákiai Vajka és Keszölcés között. Mivel Doborgaznál még egy nagyobb összefüggő jégtakaró van, az ottani vízi jármű csak napközben, jó látási viszonyok között üzemelhet. Tegnaptól a hajózás is megindult a Dunán.

 

 

Növekvő árvízveszély – védelmi intézkedések

 

A kis-csallóközi falvaknak Bugár Béla MKP-elnök és az ottani közlekedési minisztérium közbenjárására sikerült kompenzációt szerezniük a januártól felgyülemlett többletkiadásokra, melyek a községi kisbusz üzemeltetéséből adódtak.

 

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a napokban felhívta az érintett önkormányzatok figyelmét: a növekvő árvízveszély miatt még a napokban tegyék meg a szükséges védelmi intézkedéseket. A meteorológusok szerint ugyanis a megenyhült idő, a hóolvadás és a napokban várható gyakori csapadék növeli az árvízveszélyt.

 

Egy méterrel is emelkedhet a vízszint

 

Elsősorban a vízelvezető csatornák és a községeken áthaladó patakok medrének tisztítására kell különös figyelmet fordítaniuk a hivataloknak, hiszen a fél méter mélyen megfagyott talaj nem képes felszívni a csapadékot. Ausztriából azt jelentették: Pozsony felé nagy árhullám közeledik a Dunán, melynek következtében akár egy méterrel is emelkedhet a vízszint.

 

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnapi tájékoztatása szerint az olvadás hatására pénteken a Duna felső szakaszán intenzív vízállás-emelkedés indult el. Ez az igazgatóság területén másfél-két méter szintemelkedést eredményezett, de az alacsony kezdeti medertelítettség miatt jelenleg még a középvízi állapotok jellemzők.

 

 

Csak néhol figyelhető meg a parti jég

 

A hét folyamán a meteorológiai előrejelzések alapján a Duna vízjárásában nem várható érdemi változás: folyóinkon nagyobb árhullám kialakulása továbbra sem várható. Hétfőn reggelre jégmentessé váltak a megye folyói, csak néhol figyelhető meg parti jég: egyedül a Lajta bal parti csatornája alsó szakaszán áll megszakításokkal a jég.