A Duna tetőzött, a Lajta még árad

 

Pomaranski L.

2006-06-06

 

A Mosoni-Duna miután elöntötte a győri Móricz Zsigmond rakpart egy részét, tetőzött, a Lajta azonban még árad.

 

         A győriek fellélegezhetnek: különösebb kár nélkül levonult vasárnap a dunai árhullám, igaz, a Móricz Zsigmond rakpart parkolója teljesen víz alá került, s a csónakház-tulajdonosoknak is okozott nehéz perceket a víz. A folyó délután Győrben 541 centiméterrel, a Nagy-Duna Nagybajcsnál 613 centiméteres vízállással tetőzött.

 

Másodfokúra emelték

 

A Lajta azonban továbbra is árad, itt a tetőzést ma délre-délutánra várják a vízügyi szakemberek, 210–230 centiméteres vízállással. A folyó országhatár és Mosonmagyaróvár közötti szakaszán tegnap este hat órakor másodfokúra emelték az árvízi készültséget.

 

Szivattyúk működésben

 

Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz a térségben: már 7400 hektár van víz alatt, s a kapuvár–hansági, a Rábca menti és szigetközi belvízvédelmi szakaszokon másodfokú a belvízvédelmi készültség. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kilenc szivattyútelepe üzemel a Rába és a Mosoni-Duna mentén, hogy átemeléssel védjék meg a vízparti településeket az ártól, s hogy megkönnyítsék a víz miatt nehézkessé vált közlekedést. Mától a számos hétvégi háznak helyet adó, mélyen fekvő Rabkertben is beüzemeltek két szivattyút. A térségben 170 ember dolgozik az ár- és belvízvédekezésen.

 

Nagy esők nem jönnek

 

Bár a Dunán van utánpótlás, mivel a folyó felső-bajor szakaszán az elmúlt napokban sok eső esett, az időjárás-előrejelzések szerint hazánkban a következő napokban nem várható nagyobb, összefüggő esőzés, mindössze szórványos záporokra, zivatarokra kell számítani.