A Duna mentén is kellene kerékpárút              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-08-31

 

           

            Két éven belül megépülhet a Gyõrtõl Mosonmagyaróvárig tartó kerékpárút utolsó szakasza. A felsõ–szigetköziek szerint e térség azonban nemcsak Halásziig tart, s szeretnék, ha Dunaszigeten és Dunakilitin keresztül is átvezetne az aszfaltcsík. Ezt a drótszamárral a Zátonyi–Dunára és Lipótra érkezõ turistaáradat is indokolná.

 

 

           

 

            Kétszáznegyvenhárommillió forint érkezik a Regionális Operatív Programtól és a Belügyminisztériumtól a Halászitól Darnózseliig tartó nyolc kilométeres kerékpárút kiépítésére. Ezzel a teljes, Gyõrtõl Mosonmagyar- óvárig tartó szakasz elkészülne 2006 júliusára.

 

Az úgynevezett szigetközi kerékpárút azonban egyelõre „csak" Halásziig tart. Tóth István, Dunasziget polgármestere elmondta: örülnek az aszfaltcsík kiépülésének, ám úgy érzik: a felsõ-szigetközi részen és Lipót felé tovább kellene folytatni a munkálatokat.

 

 

Lipótig mennek a külföldiek

 

Fõleg a nyári idõszakban a kerékpáros turizmus fellendül településünkön – kezdte a polgármester. – Osztrákok, németek és magyar turisták is jönnek a Zátonyi-Duna-ágra, s a települések értékeiben gyönyörködni. A Duna-völgyi kerékpárút Ausztria után Hegyeshalomnál, majd Rajkánál lép be a magyar oldalra. A tervezett nyomvonal szerint Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Halászi, Püski, Dunaremete, Lipót szakasz következne.

 

A lipóti termálfürdõt rengetegen keresik nyáron, s a külföldi térképek szerint az ide vezetõ kerékpárút már kiépített. Úgy gondolom, emiatt is a Halászinál Mosonmagyaróvárra elkanyarodó szakaszt Dunasziget felé tovább kellene építeni. Ehhez természetesen uniós forrásokra lenne szükség, önerõbõl ezt képtelenség finanszírozni.

 

 

Összefogásra biztat a polgármester

 

– Jó néhány polgármester már arról beszél: megépült a szigetközi kerékpárút. Nos, a Duna erre folyik, így ezeknek a településeknek is szükségük lenne bicikliútra a turizmus fellendítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak feladták a leckét, lépéskényszerbe kerültek. A pályázatok elõkészítését el kell kezdeni, szeretnénk felvenni a kapcsolatot az érintett településekkel s közös tervezésbe fogni. Az országhatárig kell tekinteni, hisz a turizmus érdekében kerékpárútnak errefelé is lennie kell – mondta a polgármester.