<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

A civilek bezáratnák az égetőművet

2007.07.17.

Győr-Bácsa - Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség csütörtökön délelőtt 10 órára közmeghallgatást hirdetett a győri városházára a bácsai veszélyeshulladék-égető ügyében.

 

 

Illés Zoltán a létesítményről kijelentette: mindent el kell követni a végleges bezárása érdekében, a közmeghallgatás időpontját pedig szó szerint pofátlanságnak nevezte.

 

A Fidesz szakpolitikusa a győri polgármesteri hivatal és az érintett civil szervezetek bevonásával szervezett figyelemfelhívó sajtótájékoztatón vett részt, amelyet az égetőmű tervezett kapacitásbővítésével kapcsolatban meghirdetett lakossági fórum kapcsán tartottak.

 

Illés Zoltán azt hangoztatta: nem lehet véletlen, hogy a győri székhelyű környezetvédelmi felügyelőség már második alkalommal teszi ilyen lehetetlen időpontra a lakossági meghallgatást. A nyergesújfalui és táti közmeghallgatás volt az első ilyen példa, amelyet a cement- és mészmű bővítése ügyében hirdettek meg. A Fidesz szakpolitikusa ezért vélhető elfogultság miatt, lemondásra szólította föl Gerencsér Tivadart, a felügyelőség vezetőjét, illetve felszólította Fodor Gábor minisztert, hogy váltsa le Gerencsér Tivadart. Mint mondta, legfelsőbb bírósági határozat van róla, hogy a felügyelőség az ő vezetésével jogellenesen cselekedett.

A tájékoztatón megjelent helyi érintettek közül Ottófi Rudolf alpolgármester kifogásolta, hogy a felügyelőség sem a bácsai részönkormányzatot, sem az érintett Zölderő Egyesületet nem értesítette külön a közmeghallgatásról. Elégtelen tájékoztatás miatt kérték a közmeghallgatás elhalasztását, melyet a felügyelet megtagadott. A kapacitásbővítéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy azt sem a város egyik 2004-es közgyűlési határozata, sem az érvényben lévő építési szabályzat nem teszi lehetővé.

 

Dr. Ferenczi Zoltánné a helyi Zölderő Egyesület részéről elmondta: a veszélyeshulladék-égető mintegy 500 méterre van a lakott terület határától és körülbelül száz méterre a Mosoni-Dunától. Ennek ellenére a hírek szerint az égetőmű területét szeretnék kivenni a győri vízbázis védőövezetéből. Azt sem oldották meg, hogy a szűrőrendszer ne legyen kiiktatható – egy úgynevezett vészkémény bármikor lehetőséget adhat egy visszaélésre.

 

Vaderna Margit a győrszentiváni részönkormányzat képviseletében kifejtette, hogy részükről az égetőmű bezárása a cél, hiszen az uralkodó szél az égéstermékeket a városrész felé fújja, a mérgek pedig akkor is mérgek maradnak, ha a mennyiségük nem haladja meg az előírt határértéket.

 

Vargáné Matláry Eleonóra, a Győri Hulladékégető Kft. ügyvezetője a távirati irodának elmondta: a meglévő kapacitást szeretnék kihasználni. Kijelentette: az égetőmű megfelel az európai uniós előírásoknak, a határértékeket, a biztonsági előírásokat betartják. 

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu