200 millió a Szigetköz rehabilitációjára

 

2005. november 9.             FigyelőNet, MTI        

 

Pályázat útján 195 millió forinttal támogatja a Szigetköz rehabilitációját a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter hivatala – közölte az intézmény.

 

Kapcsolódó témák  

 

Mérsékelték az árvízkészültséget a Szigetközben

 

Alternatív Duna-terv a Szigetköz megmentéséért

 

Új zsiliprendszer az Alsó-Szigetközben

 

 

Kolber István, a hivatal vezetője döntése szerint a Duna elterelése miatt megváltozott vízviszonyok kedvezőtlen hatásainak enyhítésére benyújtott pályázatok közül 12-t támogatnak idén. A Szigetköz és térsége, valamint a Mosoni-Duna rehabilitációjával kapcsolatos pályázati forrás 10 százalékából tervezési, 90 százalékából kivitelezési feladatokat támogatnak, a szerződéseket november végén kötik meg.

 

A pályázatból olyan projekteket támogatnak, amelyek a térség ökológiai állapotának helyreállítását, holtág- és tó rehabilitációt céloznak. Forrást biztosítanak emellett a vízpótló rendszert tervező vagy kivitelező önkormányzatok számára is.

 

A Mosoni-Duna holtág rehabilitációjának folytatására Rajka önkormányzata számára a hivatal több mint 43 millió forintot biztosít. Az Alsó-Szigetköz csatornáinak vízpótlására és többcélú rekonstrukciójára pedig a Mosonmagyaróvári Vízitársulat csaknem 27 millió forintot használhat fel.