195 millió jut idén a Szigetközre                 

 

 

           

            2005-07-04

 

           

            A Szigetköz rehabilitációjára és a Mosoni-Duna területfejlesztésére idén 195 millió forint jut.

 

 

           

 

            Vízügy, nemzeti park, önkormányzatok: a Duna elterelésével súlyos természeti csapás érte Szigetköz rehabilitációjára az elmúlt öt évben összesen több mint egymilliárd forintot kapott a két igazgatóság és a települési hivatalok. Igaz, szinte minden évben csonkítva: százmilliókkal faragták le a térségbe juttatott összegeket. A vízügy legnagyobb „dobása" a felsõ-szigetközi vízpótló rendszer kiépítése volt, a nemzeti parki igazgatóság élõhelyek kialakításával, míg az önkormányzatok – többek közt a lipóti, a rajkai, a máriakálnoki – élõvizes példával dicsekedhetnek. A Szigetköz önálló költségvetési fejezetként szerepel már a büdzsében.

 

Annak ellenére, hogy a Szigetköz önálló költségvetési fejezetként szerepel már a büdzsében, az igények csak ritkán találkoznak a megszavazott állami összeggel. 2001-ben 350 millióból a szavazás után csak 231 millió maradt: ebbõl alig száz jutott az önkormányzatoknak. Egy évvel késõbb az ígéret félmilliárdról szólt még az év elején: 278 millió lett végül belõle. 2003-ban a területfejlesztési törvényben a Szigetköz nem szerepelt a rehabilitálandó területek között, az ide elkülönített pénzek a Miniszterelnöki Hivatalnál landoltak.

 

Ezt aztán csak októberben sikerült szétosztani, így a konkrét munkálatok már a következõ évre csúsztak át: összesen (csak) 145 millió maradt a térségnek. Stipkovits Pál országgyûlési képviselõ 2004 elején úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy biztosítékot kapott arra az évre egy félmilliárdos rehabilitációs összeg elkülönítésére. Ebbõl elõször 350, végül 310 millió maradt: s persze az elõzõ évi csúszások miatt ezt is csak 2005-ben lehetett lehívni.

 

 

Parlagnyilasi-átadás júliusban

 

Információink szerint az alsó-szigetközi vízpótlást elõsegítendõ Parlagnyilasi-csatorna – melyet uniós és állami pénzbõl alakítottak ki – átadása július közepén lesz: Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vághatja át a szimbolikus jelentõségû szalagot.          

Csak kisebb költségigényût

 

Ebben az évben 195 milliós keret áll jelenleg rendelkezésre, s már pályázhatnak az önkormányzatok: egészen augusztusig a Szigetköz rehabilitációjára és a Mosoni-Duna komplex területfejlesztésére. Harmincegy település igényelhet állami pénzt a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivataltól.

A kiírás szerint a központi elõirányzatban rendelkezésre álló forrás „nagyságának korlátozottsága miatt" támogatás elsõsorban csak jól elõkészített, kisebb költségigényû, ökológiai célú projektek megvalósításához adható. Babos Attila, Dunaszeg polgármestere elmondta: idén is pályáznak a rehabilitációs pénzekre, melybõl többek közt partszakaszrendezést szeretnének megvalósítani.

 

 

Kapcsolódó anyagok >>

 

A Szigetközre idén 198 millió jut (2004-06-17) >>

Ismét kevesebb pénz jut a Szigetközre (2004-10-05) >>

Szigetköz, a területfejlesztés fehér foltja (2003-04-03) >>

Százmilliók kellenek a Szigetközre (2004-07-28) >>

 

 

           

            Szigetköz a környezeti konfliktusok térsége            

            Szigetköz: 230 millió jut jövõre        

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Az evezõsök átadták a meghívókat

 Nincs pénz új nemzeti parkra

 Nemzeti parkot szeretnének

 Kihúzták a natúrparki fejezetet

 Natúrpark: nincs elõrelépés