132 aláírás az elkerülőút ellen            

           

 

           

            Pomaranski Luca

2006-01-10

 

           

            Pinnyéden tiltakoznak a lakók a Győrt nyugat felől elkerülő autóút tervezett megépítése ellen.

 

 

 

            Hétfőn adták át a pinnyédiek Balogh József győri polgármesternek azt a tiltakozást, melyet 137 ott lakó írt alá, tiltakozva a Pinnyéd mellett elhaladó elkerülőút tervezett nyomvonala ellen. Az út a Püspökerdő és Pinnyéd között haladna el, összekötve a 85-ös, Győr–Sopron közötti főútvonal és az egyes (bécsi) főút csomópontját a szigetközi úttal.

A pinnyédi Erdész utca és a szomszédos utcák lakói szerint az út túl közel épül majd a már meglévő és a nemrég kiosztott telkeken a jövőben megépítendő házakhoz, jelentős zaj- és környezetszennyezést okozva.

Stipsics Lászlóné 1961 óta lakik az Erdész utcában, s nemcsak a maga, hanem felnőtt gyermekei nyugalmáért is aggódik.

 

– Szörnyű, mi lesz akkor, ha a kamionok, teherautók szinte a ház mellett haladnak majd el. Én ugyan már idős vagyok, de a gyermekeim is itt szeretnének építkezni, éppen azért, mert csendes, családias a környék. Attól félünk, ennek vége szakad, ha megépül az elkerülő.

Németh Iván, a győri rendezési terv készítője túlzottnak tartja a lakók aggodalmát, különösen, hogy kérésükre módosították az út korábban tervezett nyomvonalát.

 

– Engedve a pinnyédiek kérésének, az eredeti tervhez képest száz méterrel távolabb húztuk meg a nyomvonalat, így az a tervezett lakóterület szélétől kétszáz, a jelenlegi utolsó lakótelekre építhető épülettől háromszáz méterre húzódik majd. Ez sokkal távolabb van, mint az autópálya Ménfőcsanak szélétől, s ez az út messze nem zavarja annyira az ott lakók nyugalmát, mint gondolják.

 

A tervezett elkerülőszakaszon egyébként a becslések szerint naponta 1344 autó halad át 2018-ban – az előírások szerint a prognózist tizenöt évre előre kell elkészíteni –, ami például kevesebb mint negyede a győri Kossuth Lajos utca ugyanakkorra becsült forgalmának. Az úton naponta közel száz kamionra számítanak, ami jelentősen tehermentesítené a győri belváros útjait. A megvalósítást tíz éven belül nem tartják valószínűnek.

– A lakossági fórumot követően kerestünk más megoldást a városi körgyűrű részét képező út megépítésére, de nincs más lehetőség – tudtuk meg Németh Ivántól. – Amit a tiltakozók elképzeltek, kivitelezhetetlen, hacsak nem vezetjük keresztül az utat Győrújfalun, a házak között.

 

Egy elkerülőútnak a város körül kell haladnia, ha ennél nagyobb ívben kerüli el, senki nem használja majd, s nem csökkenti a város forgalmát. Az egész világon jellemző, hogy bár mindenki közlekedni akar, közös érdek, hogy a városon átmenő forgalom csökkenjen, mégis mindenki azt akarja, hogy a közlekedéssel járó kellemetlenségekből semmit ne érezzen meg. Ha a tiltakozó lakosokon múlt volna, nem épült volna meg 1993-ban a 83-as út Marcalvárost átszelő szakasza sem, s az ottani forgalom ma is a belvároson haladna át.

 

Németh Iván szerint nem megalapozott a pinnyédieknek a környezet megóvásával kapcsolatos aggodalma sem, hiszen a tervezett út helyén többségében szántóföldek vannak, s a „belváros tüdejének" számító Püspökerdőt is háromszáz méterre elkerüli.

Álláspontja szerint a környezetvédelem szempontjából igazán jó megoldást csak az jelentene, ha általában véve csökkenne a forgalom, ennek érdekében azonban ma még kevesen vagyunk hajlandók lemondani az autóhasználatról.

 

A pinnyédiek tiltakozása nem csupán az elkerülőút, de a túlzott beépítés, valamint a tervezett régi Rábca-medren keresztülvezető több híd ellen is szól. (A tervezett kettőből egyet tartanának indokoltnak.) A győri új rendezési tervet január 19-én tervezi elfogadni a közgyűlés. Lapunk információja szerint a városrész lakói demonstrációt terveznek a városházához, amennyiben nem fogadják el módosító javaslataikat.

(Az ügyről szerettük volna megkérdezni Pinnyéd–Sziget önkormányzati képviselőjét is, ám tegnap nem tudtuk elérni.)