LEPKÉSZEK  /  LEPKÉK

Molnár László életrajza

 

1946-ban a németországi Friedrichshafenben, a Bodensee parti kisvárosban születtem. Gyermekkoromat a Tisza menti városban, Szentesen töltöttem, iskoláimat is itt, valamint Hódmezővásárhelyen végeztem. Végzettségem szerint dísznövénytermesztő és kertépítő, valamint növényvédő szakmát szereztem. Az erdészeti technikum levelező tagozatát már nem tudtam befejezni az akkor több, mint két éves katonai szolgálat miatt.

 

A természet már kis kölyökként különösen érdekelt, már igen korán kezdtem járni a város környéki területeket, főként a Tisza ártereit. Naplót is tizenegy éves koromtól vezetek a legkülönfélébb megfigyelésekről, a természet élő és élettelen titkairól. Csemetekerti, fakitermelési, majd növényvédelmi és gyümölcskertészeti munkákat követően erdőrendezőségi alkalmazásban természetvédelmi őrként a Dél-Alföldön dolgoztam, majd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alkalmazottjaként a Kiskunsági Nemzeti Park és az MME együttmüködésében üzemeltetett Kiskunsági Madárvártán. 1979-től élünk itt feleségemmel, majd Ákos és Orsolya nevű gyermekeinkkel, kik már "kirepültek". 1994 nyarától egyik napról a másikra munkanélkülivé, "királyi szabaddá" lettem...

 

A hatvanas évek közepétől veszek részt először emlős fajok, majd a madárvilág, rovarvilág, általános természetvédelem kutatási, s megőrző intézményeinek munkájában. Az MME alapító tagja vagyok. Csaknem húsz évig fotóztam, ill. a közelmúlttól folytatom is e tevékenységet. A festést alig tíz évvel ezelőtt fiam, Ákos unszolására kezdtem el. Akkor éppen tempera festék "volt kéznél", amit máig is használok. Képeim, tájképek, madarak, növények, majd két évvel később már a lepkék is. Több sorozatot készítettem, majd tervezetten egy nyolcvan képből állót is négy lepkecsalád Kárpát-medencei fajairól. Ez a sorozat adja az általam írt és illusztrált, 2006 novemberében megjelent Szenderek és medvelepkék a Kárpát-medencében című könyvem gerincét. Kiállításaim - önállóak és társasak - lakóhelyem környékén, így Kecskeméten is, ill. Dunaföldváron, Szentesen, Szegeden és Budapesten voltak.

Adatok:

név: Molnár László

cím: Fülöpháza, 6042, Kiskunsági Madárvárta

mobil: 06-70/317-5595

elsődleges email: lepkepiktor@mail.opticon.hu

további email-ek: lepkepiktor@freemail.hu, tiscia@freemail.hu

 

Forrás: http://www.lepkepiktor.hu/magamrol.php

 InterStat.hu