Gyógynövények Szigetközből és a Győr-Tatai-teraszvidékről

Vissza Természetfotók  /  Címoldal

SZIGETKÖZ ÉS A GYŐR-TATAI-TERASZVIDÉK GYÓGYNÖVÉNYEI KÉPEKBEN


Adonis aestivalis - Nyári hérics
Az egyik legszebb szántóföldi gyomnövény. Az utóbbi időkben szinte teljesen eltűnt a határból. Nem is tudom az idejét, mikor láttam ilyet utoljára. Társnevei: kakasvirág, parlagi rózsa, tyúkvakító. Gyenge hatásfokú gyógynövényként tartják számon. A könyvek azt írják: „a népi gyógyászatban összetört magvait, virágait borban áztatva vese- és májbaj ellen isszák”.


   Anthyllis vulneraria polyphylla ‒ Magyar nyúlszapuka
Virágzás: május-július
Élőhely: Száraz, napos lejtők és rétek, homokpuszták lakója. Meleg, meszes talajokon nő.
Gyógynövény. A drogból vese-, hólyag-, cukorbetegségek elleni teát készíte­nek. Teáját betegségek után erősítő kúrákhoz is ajánlják.


   Agrimonia eupatoria - Párlófű
A Párlófű (Agrimonia eupatoria) népies neve: apróbojtorján, hattyúfű, körömfű, patikapárlófű, Szent Pál füve, koldustetű. Utóbbi elnevezés onnan ered, hogy az áltermésein horgocskák találhatók melyek beakadnak az állatok bundájába és az ember nadrágjába. Így terjeszti a magjait. Főleg száraz gyepeken mindenhol megél.
Gyógynövény. Összehúzó szer, a száj- és toroknyálkahártya gyulladásainak valamint enyhe lefolyású gyomor-bélhurut kezelésére használják. Emésztőszervi problémákra is alkalmazzák, fokozza az epe működését, és a máj méregtelenítő tevékenységét. Külsőleg toroköblítőnek ajánlják. (hazipatika.com)

   Ajuga genevensis - Ínfű
Régen gyógyászatra is használták. Külsőleg az egész növény forrázatát lábfürdőként és pakolás formájában sebek, törés, rándulás, ficam és ínszalagszakadás esetén alkalmazták. Teája köhögést csillapító hatású.   Aristolochia clematitis - Farkasalma
Szigetköz, ártereiben, ligeterdeiben sokfelé megtalálható. Ezt a növényt már az antik korban használták szülést segítő anyagként (az aristolochia azt jelenti: jó szülés), de mára már alig használják terápiás célokra. Külsőleg a levél használható sömör, ótvar, ekcéma ellen, valamint nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos testrészek borogatására. A gyökér alkalmas fürdőnek, vagy borogatásra reumás és ízületi bántalmak kezelésére. (forrás: naturportal.hu) A védett farkasalmalepke egyetlen tápnövénye.

   Betonica officinalis - Bakfű
Július-szeptemberben nyílik. Elsősorban a laza, homokos talajú üde réteken. Egyéb népies nevei: betonika, babonafű, parlagi fű, sebfű. Az ókorban mágikus erőt is tulajdonítottak neki. Nyugtató hatóanyagai ellazítják és regenerálják az idegrendszert, jó hatásfokkal alkalmazhatók migrén és az idegességgel összefüggő emésztési panaszok, hasmenés ellen, régen epilepszia ellen is használták. Keringésjavító hatóanyagai serkentik a máj-epe működését. Rendszeresen fogyasztott forrázata az alkoholizmusról való leszokás esetén nyújthat segítséget. Légúti panaszok, asztma ellen is jó. Külsőleg vérzéscsillapító, sebgyógyító hatású. (Forrás: tgy-magazin.hu)

   Consolida regalis - mezei szarkaláb
Szára, levelei és különösen magjai mérgező diterpén alkaloidokat főleg likotonint tartalmaznak. A kék színű antocianinokat tartalmazó virágszirom drogban azonban nincsenek mérgezőanyagok. A régebben általánosan használt festékanyag drog, ma inkább csak biokozmetikumok, teakeverékek színezéke. A népi gyógyászatban korábban vízhajtó diuretikumként használták, ma inkább vérnyomáscsökkentő teakeverékek egyik összetevője (forrás: plantarium.hu)


   Cynoglossum officinale - Ebnyelvűfű
Ennek a növénynek a gyökerét már a középkorban is felhasználták sebgyógyításra, ezenkívül nyugtató hatása miatt is becsülték, valamint köhögésre vagy gyomor-, illetve bélpanaszokra is alkalmazták. A gyökeret a népi gyógyászatban vérhas, vese- és hólyaghurut ellen, a levelet nehezen gyógyuló sebek kezelésére használták. Mivel a faj mai tudásunk szerint rákkeltő és májkárosító anyagokat tartalmaz, már nem javasolt a használata. (forrás: naturportal.hu)

   Dactylis glomerata - Csomós ebír
A csomós ebír (Dactylis glomerata) hatása nagyon is komplex. Részben hánytató, ami révén az állat megszabadul a gyomrát terhelő emészthetetlen vagy toxikus anyagoktól. A benne lévő rostok meggyorsítják a belek perisztaltikus mozgását, így könnyebben tud az állat üríteni is. Antibiotikus, valamint parazita ölő hatású anyagok is találhatók benne, valamint sok vitamin és klorofill. Ha megkóstolunk egy-két szálat, elrágcsálva nem igazán keserű, mondhatni nincs különösebb íze. Néhány szál elrágása hányingert emberben nem okoz, de valóban az emésztést kiválóan serkenti. (forrás: drtihanyi.com)

   Euphrasia tatarica - Szemvidító
Kötőhártya-gyulladás, szemfáradtság, árpa könnyezés gyógyítására borogatásként alkalmazzák.
   Geranium robertianum - nehézszagú gólyaorr
Az alábbi betegségek kezelésében használatos: angina, aranyér, bélgyulladás, bélhurut, bőrbetegség, elfertőződött sebek, fertőzéses gyulladások, fertőzött sebek, gennyes sebek, gyomorbaj, gyomorbetegség, gyomorbetegségek, gyomorhurut, gyomorpanaszok, gyomorproblémák, gyomorrontás, hasmenés, heveny torokgyulladás, kelés, köszvény, mandulagyulladás, orrvérzés, reuma, sebek, tályog, torokgyulladás, vérzéscsillapító, vizelethajtó, ágyi poloska, élősködők, poloskaűző. A középkorban olyan nagyra értékelték, hogy isteni malasztnak is hívták. (forrás: naturportal.hu)

   Glechoma hederacea - Kerekrepkény
A kerekrepkény, más néven földi borostyán, macskatök vagy nádorfű, egy igen gyorsan terjeszkedő, ősi gyógynövény, mely többnyire az egész országban fellelhető. Gyomor- és bélhurutra, köhögésre és hörghurutra javallják. Enyhe vízhajtó tulajdonsága miatt emésztési zavarok ellen is, illetve teakeverékekben epe-, vese-, megbetegedések ellen ajánlják, sőt orvosi feljegyzések szerint vérhányásnál és fövenyesedés (homok a vesében) esetén is kitűnőnek bizonyult. A népi gyógyászat száj-, és sebgyulladásra, bőr- és mirigybajokra, kankóra (tripper) illetve fehérfolyásra is a kerekrepkényt javasolja. Készíthetünk belőle levest, fűszeres, savanykás-kesernyés íze miatt ízesíthetjük vele a körözöttet, vagy használhatjuk burgonyás ételekhez éppúgy, mint fűszervajakhoz keverve vagy köretek készítéséhez. (Forrás: dietetikamindenkinek.hu)


   Gypsophila paniculata - Buglyos fátyolvirág
Nevezik szappangyökérnek is.
Szaponin-tartalmú gyökeréből köptető orvosság készül. Erősen habzó főzetével lúgos kémhatású szerekre érzékeny finom selymeket mosnak. A szappangyökér elnevezés onnan ered, hogy régen ruhák mosására használták, mivel a gyökér vízzel összerázva tartós habot képez. A kozmetikaiparban ma is nyersanyagként használják szappanok, borotvahabok készítésénél. Viszonylag magas (20%) szaponin-tartalmánál fogva köptető és nyálkaoldó hatású. Forrázatát különböző légúti megbetegedésekben (hurutok) alkalmazzák. (Forrás: gyogynovenyhatarozo.com

   Hordeum murinum - Egérárpa
Gyógynövény a kutyáknak.
   Hypericum perforatum - Orbáncfű
Nevezik embervérfűnek meg tűzvirágnak is.
Az őskeresztények a fűfélét keresztelő Szent Jánosról nevezték el, mivel úgy gondolták, hogy a növény vérvörös olaját augusztus 29-én, a szent lefejezésének évfordulóján könnyezi.
A szirmokat szétmorzsolva rozsdavörös, vérszínű levet eresztenek, innen a vérrel kapcsolatos elnevezések.
Ipolyi Arnold szerint, régibb neve herba fuga demonum, és az ördögök és boszorkányok elleni óvszer.
Beythe szerint az ősmagyarok „teuzvirága” (flos ignis), azaz tűzvirág, ami szintén a tűz-szertásokra utal. Diószegi Vilmos írta Az ősi magyar hitvilág című könyvében, hogy Szt. Ivánkor (a leghosszabb nap, a legrövidebb éjszaka napján) szalma és rőzse tüzeket raknak, virágos füveket vetnek rá, és átugrálják.
Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják. Teája védi a nyálkahártyát, keverékekben máj- és epebántalmakra használják. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében. Jó a gyomorégésre, sebgyógyításra, bőrbetegségekre (orbáncra) és mégy számtalan nyavalyára.
(Forrás: temesvarigabi.eoldal.hu)

   Leonurus cardiaca - Szúrós gyöngyajak
kiváló idegerősítő, nyugtató és közérzetjavító, jól bevált depresszió, alvászavarok, vegetatív neurózis, pajzsmirigy túltengés ellen. Idegfeszültséggel, szorongással járó heves szívdobogás és szívritmuszavarok enyhítésére a legjobb háziszer. Élénkíti a szívműködést, csökkenti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást. Izomerősítő, ellazító és görcsoldó hatása miatt - hosszan tartó kezeléssel - jól alkalmazható izomgyengeség, izomsorvadás, bénulás, kezdődő Parkinson-kór és epilepszia ellen. Minden idegi eredetű gyomor- és bélbetegség, krónikus meteorizmus hatékony gyógyszere. Májfertőzésen átesett betegeknek érdemes kipróbálni májregeneráló hatását. A légzőközpontra gyakorolt hatása jól érvényesül tüdőasztma, tüdőtágulás esetén. Csökkenti a menstruációs görcsöket és a klimaxos panaszokat, szülés után segíti a méhizomzat összehúzódását, megnyugtatja a feszült kismamákat. Rendszeres gyöngyajakfogyasztással a kezdődő prosztatapanaszok is megszüntethetők. (Forrás: TermészetGyógyász Magazin - tgy-magazin.hu - Makai Anna)

   Linaria vulgaris - Gyújtoványfű
Virágzás: június-november.
Élőhely: gyomtársulásokban, száraz gyepekben közönséges
Egyéb neve: közönséges gyújtoványfű, vadtátika, lenlevelűfű, hugyosfű, békalen, tátincs, serpentyűfű, pintyő
Gyógyhatásai: A középkorban megbecsült gyógynövény volt. Külsőleg fekélyes sebekre, furunkulusra, pépes borogatásként-, belsőleg vízhajtóként alkalmazták. A rontás ellenszerének tartották. Szem- és epeút gyulladásra, máj-, vese-, és lépbetegségekre, gyomorégésre, savtúltengésre, székrekedésre, aranyérre, prosztata megnagyobbodásra, éjjeli ágybavizelésre, vizelettartási gondokra alkalmazzák. Bélféregűző és hashajtó hatása is elismert. (Wikipedia)

   Malva neglecta - Papsajtmályva
A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreggyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. (Treben)   Morus alba - Fehér eperfa

   Paris quadrifolia - Farkasszőlő
Felső-Szigetköz ártéri tölgy-kőris ligeterdeiben többfelé megtalálható mérgező növény. Korábban a népi gyógyászatban fertőző betegségek ellen alkalmazták. A homeopátia fejfájás, idegesség, légúti gyulladások ellen használja. Nevezik rókaszőlőnek, meg párizsfűnek is.   Peucedanum oreoselinum - Citromkocsord
Száraz sztyepréteken, homokpusztákon nyílik július-augusztusban.
Gyógyvövény: vízhajtó hatású. Alkalmazás: homeopatia   Plantago lanceolata - Lándzsás útifű
A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt (wikipedia.hu)


   Ribes rignum - Fekete ribiszke
Vadon, többek között a Szigetköz ligeterdeiben is előfordul, de ritka. C-vitaminban gazdag bogyójáért termesztik, de tartalmaz E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is.
A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is. A népi gyógyászatban régen alkalmazták reumás és köszvényes panaszokra. Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.(hazipatika.com)


   Salvia pratensis - Mezei zsálya
Ez is gyógynövény, ha nem is olyan erős, hatású, mint a nemesebb testvére, az orvosi zsálya. Gyógyhatása: vértisztítás, éjszakai izzadás, májpanaszok, légzőszervi betegségek (torok-mandulagyulladás), és ideggyengeség ellen.   Urtica urens - Kis csalán
Gyógyító hatása van a reuma, köszvény, hólyaghurut, prosztatabetegségek bélpanaszok, a hajhullás és az aranyér esetén, vértisztító és vizelethajtó hatása is van.

   Verbena officinalis - Vasfű
A vasfű (más néven vénusz füve) minden száraz, napos helyen megterem. Nyílik júniustól augusztusig.
Az ősi magyar (más néven szkíta) tudós papok (más néven mágusok) „varázslásra” használták. Akkor gyűjtötték, mikor a Nagy Kutya legfényesebb csillaga, a Szíriusz, felkelt a holdvilágnál. Felszenteléskor, valamint a szent helyek szertartásos megtisztításához használták. Mágikus italt készítettek belőle más gyógyfüvekkel keverve. Ez az ital kreatív energiát adott fogyasztójának, a szent énekekhez, és a jövendölésekhez. Afrodiziákumként (nemi vágy fokozására) is használatos volt, ezért az ókorban Vénusz füvének is hívták.
Tudományos neve is a magyar verbéna szóösszetételből származik. (ver és béna) Annyit tesz: a testi és a lelki bénaságot tehetetlenséget kiveri az emberből.
Sokkal később a rómaiak is átvettek a tudásból a keltákon (akik szintén szkíta gyökerű nép) keresztül.
A vasfű univerzális gyógynövény. Szinte minden bajra ír. Néhány ezek közül: vérzéscsillapító, vízhajtó, frissítő, izzasztó, görcsoldó, sebhegesztő, jó a gyomor-, máj- és vesebántalmakra. Mint általában a lilás, lilás-kékes virágú növények, enyhén narkotikus hatású, így alkalmas idegrendszeri problémák, idegkimerültség, álmatlanság és ideges fejfájás gyógyítására.


- LAP TETEJÉRE -