Ragasztóval fogott védett madarakat

A gyanúsítottól lefoglalt süvöltő és tengelic Horváth Gyula természetvédelmi felügyelő kezében

FOTÓ: MTI / GYŐRI KÁROLY


 

G. Juhász                               

 

Énekesmadarakra vadászott enyves pálcával a Duna hul­lámterében az az 54 éves férfi, aki ellen természetkárosítás miatt indí­tott nyomozást a rendőrség. A győrszentiványi gyanúsított tény­kedésére Nagybácsa térségében hi­vatásos vadászok figyeltek fel teg­nap délelőtt - tájékoztatta lapunkat Horváth Gyula, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi őr­szolgálatának tagja, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet területi felügye­lője. Beszámolója szerint a férfi csa­liként egy kalitkába zárt süvöltőt használt fel, a mellette lévő bokor ágaira pedig enyves vessződarab­kákat helyezett, hogy az odaszálló énekes madarak beleragadjanak.

A rendőrök házkutatást tartot­tak a gyanúsított lakásán, ahol egy sufniban négy süvöltőt és öt szintén védett tengelicet találtak, eszmei ér­tékük egyenként tízezer forint. A bűnjeleket lefoglalták, az énekes­madarakat az eljárás végéig a ter­mészetvédelmi őr gondozza, majd meggyűrűzi és elengedi őket. A fér­fi kihallgatásakor elismerte, a ma­darakat még tavaly ősszel fogta be, és kedvtelésből tartotta.

A szárnyasok ragasztóval szeny-nyezett lábát lemossák, tollazatuk pedig lassan kicserélődik. Az ilyen madarakat már nem lehet eladni, ezért csökken az enyves pálcás va­dászatok száma - jegyezte meg Horváth Gyula. Elmondta: a süvöl­tő téli vendégünk, északról délre tartva októberben-novemberben érkezik hozzánk, Magyarországon ritkán rak fészket, ha mégis, akkor fenyvesekben, örökzöldekben ta­nyázik. Ilyenkor gyakran látni nap­raforgóval teli madáretetők kör­nyékén. A tengelic (másik nevén stiglic) az egyik legszebb hangú és tolldíszű énekes madarunk, ha­zánkban viszonylag gyakori, telente gyommagvakkal táplálkozik.

 

 

Magyar Nemzet

2008.02.18.

 


InterStat.hu