Vissza Szigetköz

 

2017

LÁPI PÓC SZOBROT AVATTAK A BÁCSAI-TÓNÁL - június
Az eredeti halnál huszonötször nagyobb méretben a Bácsai-tó partján áll Alasztics Gyula eperfából faragott szobra a lápi pócról, melyet kedden adtak át. A bácsaiaknak sokáig csak bosszúságot okozott a pót, hiába volt meg a pénz, a tó kotrását egy évet késleltette a fokozottan védett faj. Most már büszkék rá, bemutatják az élőhelyét.” (Cséfalvay-Kisalföld)

Szobrot kapott a lápi póc - GYŐR+ TV

 

2016

HATTYÚMENTÉS GYŐR-BÁCSÁN
A Győr-bácsai főutcán egy szeptemberi éjszaka eltévedt fiatal hattyú téblábolt az autóforgalom által veszélyeztetve. A Bácsa Polgárőr Egyesület munkatársai riasztották a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, aki a polgárőrökkel közösen megmentette a védett állat életét. Az egészségesnek mutatkozó állatot befogás után, a Bácsai-tóhoz szállították, ahol szabadon engedték.

 

2013

   
„Összehangolt határon átnyúló természetvédelmi tevékenységek a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén - NAT-NET-DUNA/DUNAJ" c. projekt nyitó rendezvénye és sajtótájékoztató
Időpont: 2013. február 7. (csütörtök), 9.30 óra Helyszín: FUTURA Mosonmagyaróvár
    A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Szlovák Állami Természetvédelem, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség, illetve a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület által alkotott konzorcium a Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013 keretében sikerrel pályázott összehangolt természetvédelmi tevékenységek megvalósítására a magyar-szlovák Duna¬szakasz mentén. A projekt teljes költsége meghaladja az 590 ezer eurót, amelyből több mint 580 ezer eurót a projektpartnerek vissza nem térítendő támogatásként nyertek el.
    A projekt célja a természeti értékek védelmének fejlesztése a Szigetközben és a Csallóközben. A projekt a Szigetköz és a Csallóköz határmenti természetvédelmi területein a látogatókat kiszolgáló eszközpark fejlesztésére irányul oly módon, hogy az minél jobban lehetővé tegye a természeti értékek bemutatását, de ne károsítsa a védett területek élővilágát.  -->> FOTÓGALÉRIA
   
   
   
   

2012

9. Duna Nap Győr, 2012 DUNA NAP - Győr - 2012
2012 06. 28-án, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltsége és a partnereik, a Mosoni-Duna partján rendezték meg a 9. Duna Napot. A címe ezúttal "TÉGY A FOLYÓÉRT" volt.
<--  fotógaléria
TeSzedd 2012 Győr-Bácsa A "TESZEDD" mozgalomban („Összefogás a tiszta Magyarországért") 2012-ben is részt vettek a bácsai emberek.
<--  fotógaléria
   

2011

  X. Szigetközi Természetvédő Tábor    <-- GALÉRIÁK X. Szigetközi Természetvédő Tábor - 2011 augusztus 1.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédő tábora megnyílt 2011 július 31-én, megnyitotta: Reischl Gábor igazgató. Helyszín: a Szigetközi Tájvédelmi Körzet Lipót-Gombócos, Természetvédelmi Őrház. Aki betekintést szeretne az előző táborok életébe, az kattintson ide
-->>
  TEszedd 2011 Önkéntesen a tiszta Magyarországért Szigetközben   <--- GALÉRIA

TEszedd 2011 Önkéntesen a tiszta Magyarországért Szigetközben
Az Önkéntesség Európai Éve jegyében, a kormányzat és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezte meg a szemétgyűjtési akciót.
A megyében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság segítségével bonyolította a program technikai részéért. Az önkéntes centrumot a United Way Kisalföld Alapítvány koordinálta. Szigetköz több pontján folyt szemétgyűjtés. A fotógalériában Győr-Bácsa három pontján folyó munkákról láthatók pillanatképek: 1. Petkesi-híd; 2. Csonka-ér; 3. Atkási-híd

 

2010

     <--GALÉRIA Faültetés a Szitás-dombon - 2010. március 20.
     A Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület faültetési akciót szervezett a Győr-bácsai Szitás-domb Füvészkertben.
  Gazdálkodói Fórumok - 2010. február 09-16
     ?Természetközeli gazdálkodási módok és lehetőségek a Szigetközben?címmel tartottak előadássorozatot illetve gazdálkodói fórumot a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, dr Ambrus András és Burda Brigitta tíz szigetközi községben. A fórumokon szóba kerültek többek között az elérendő ökológiai célok, az agrár-környezetgazdálkodási program támogatási lehetőségei és a gazdálkodók tapasztalatai.

 

2009

Együtt a környezetért - 2009 június 20.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Környezetpedagógia Műhely szervezésében induló ?Együtt a környezetért? programsorozat következő kampánya a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesülettel közösen került megrendezésre.
A június 20-i kampányunk célja, hogy felhívjuk a győri, de különösen a bácsai-kisbácsai városrész lakóinak figyelmét az őket körülvevő különleges, védett élővilággal rendelkező természeti környezetre, valamint e környezet megóvásának fontosságára.
Az eseményről a Revita TV is közvetített. A videó megtekinthető itt:


         
     <--GALÉRIA Szemétszedés a Föld napja alkalmából Bácsán - 2009 április 18
A Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület szemétgyűjtési akciót szervezett a Győr-bácsai Szitás-domb, helyi védett területen.
 2008
 

     <--GALÉRIA MTA Szigetközi Munkacsoport lipóti terepbejárása - 2008 október 17
Az eseménynek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet Lipót-Gombócos-pusztai Természetvédelmi Őrházánál. A rendezvényt a házigazda, dr. Kárpáti László igazgató nyitotta meg. A szigetközi kutatások újabb eredményeiről előadások hangzottak el, eszmecserék zajlottak, utána terepbejárás következett. Sor került Láng István leköszönő és Lamm Vanda beiktatott elnök köszöntésére. A galériában néhány előadó fotója látható. Bővebben: http://www.szigetkoz.biz/monitoring/2008oct17/page_2008oct.htm weboldalon.
 
     <--GALÉRIÁK VII. Szigetközi Természetvédő Tábor - 2008 július 13
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédő tábora megnyílt 2008 július 13-án, megnyitotta: Fersch Attila igazgató-helyettes. Helyszín: a Szigetközi Tájvédelmi Körzet Lipót-Gombócos, Természetvédelmi Őrház. Aki betekintést szeretne az előző táborok életébe, az kattintson ide
-->>
 
      <--GALÉRIA Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor - 2008 június 28
A XXXIV. TOT tábor 2008-ban Szigetközben került megrendezésre, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Lipót-Gombócos-pusztai Természetvédelmi Őrházánál. A sátortábor június 28-tól július 4-ig tartott. A programok között főként a madarászat szerepelt, de foglalkoztak növénytannal, természetfotóval, és általában a természetvédelemmel is. A képgalériában főleg a rovarászati és a táborzáró képei szerepelnek, de ha kapok további fotókat, bővítem az albumot.
 
      <-- GALÉRIA Duna Nap ? 2008. június 26. - Győr
Helyszín: Győr, Mosoni-Duna, Rába torkolat, a Papnevelde alatt. Szervező és koordinátor: EDUKÖVIZIG. Partnerek: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala; Pannon-Víz zrt.; ÁNTSZ Regionális Intézete Győr; Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és annak Szigetközi Tájvédelmi Körzete; Szigetközi Horgász Egyesület, Rábatext Horgász Egyesület, Megyei Horgász Szövetség; ÉDUVÍZ kft., Győri Búvár SE; ÉDU; KTVF. A vízparton a KÖVIZIG rocsója állt rendelkezésre a vízreszálláshoz. Ugyanebben az időben Dunaszigeten is Duna Napot tartottak.
 
 

<-- GALÉRIA

Ornitológiai megfigyelések modellező repülőgéppel Szigetközben - 2008 június 10.
A soproni Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet ornitológusai, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közösen madártani megfigyeléseket végeztek Szigetköz nagyobb nádasaiban. Az Intézet munkatársai, Dr. Kalmár Sándor Flóris és Dremmel László modellező repülőgépre szerelt fotózó és videózó készségekkel pásztázták végig azokat a nehezen megközelíthető helyeket, ahol fokozottan védett telepesen költő madarak fészkelnek. A gémek és kócsagok figyelemmel kísérése így a legkevesebb zavarással jár.
 

Óvónők Gombócos-pusztán ? 2008 június 6.
A Szigetközi Tájvédelmi Körzet Lipót-gombócosi természetvédelmi őrházánál óvónők egy csoportja, tanulmányi kiránduláson vett részt Peimli Piroska és Rátz Éva vezetésével. A tájvédelmi körzet élővilágáról Horváth Gyula terület-felügyelő tartott diavetítéses előadást.

 

<-- GALÉRIA

Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny terepgyakorlata ? 2008.május 15
Helyszín a Szigetközi Tájvédelmi Körzet, Lipót Holt-Duna. A verseny meghirdetői: Magyar Földrajzi Társaság Bp., Természet BÚVÁR Alapítvány Bp., Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ Győr. A verseny alapítója Hajbáné Csuta Ildikó Győrság. A terepgyakorlatot vezette: Peimli Piroska és Horváth Gyula a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
 
  Madarak és fák napja ? 2008. május 9
A rendezvény helyszíne hagyományosan a győri Püspök-erdő, a rendezők most is: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföldi Erdőgazdaság ZRT. Köszöntőt mondott: Németh Zoltán, GYMJV alpolgármestere és Dr. Magas László, a KAEG ZRT. vezérigazgatója. Utána az általános iskolások műsora és a sétautak bejárása következett. Meghívott szervezetek: Győri Kommunális Szolgáltató Kft., Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Reflex Környezetvédő Egyesület, Oktatási és Kulturális Osztály, Környezetvédelmi Csoport.
 
  Szigetközi hullámtéri elárasztás ? 2008 május 6.
Megkezdődött a Duna hullámterének részleges elárasztása, ami kedvezően befolyásolja a környezetet, felfrissíti a térség növényvilágát, és a többletvíz alaposan átöblíti a folyómedret. A szlovákok pénteken (2008.05.02) kezdték növelni a főmederbe juttatott vízmennyiséget, amelyet a vízügyi igazgatóság szakemberei a hullámtér felé kormányoznak.A vízhozam növekedése miatt vasárnap első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Dunaremete és Rajka közötti szakaszon.
 
  Tudományos ülés Porpáczy Aladár 70. születésnapja alkalmából ? 2008. április. 25.
Mosonmagyaróvár, Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ ? Rendezte: NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara és a Növénytudományi Intézet. A képen balról jobbra: Iváncsics József egyetemi docens, Neményi Miklós egyetemi tanár, Schmidt Rezső egyetemi tanár, dékán, Porpáczy Aladár egyetemi tanár, Heszky László egyetemi tanár, akadémikus, Soltész Miklós, egyetemi tanár, rektorhelyettes.
 
  Határon Átívelő Együttműködést szolgáló Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság nyolcadik ülése ? 2008. április 22 - Győr, Révész Hotel - Az egyik fontos téma volt: Tájékoztató a természetvédelem terén folytatott szlovák-magyar határon átívelő együttműködésről, különös tekintettel a Nyugat-Dunántúli Régióra. Előadók e témában: Dr. Kárpáti László, FHNPI igazgató, HU ? Alexander Fekete, Dunamenti ártéri erdők Tájvédelmi Körzet igazgatója, SK ? Gabriel Izsák, Dunamenti Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet tájtervező, SK ? Takács Gábor, FHNPI munkatárs, HU  
 

<-- GALÉRIA

"Föld napja" Győr-Bácsán ? 2008. április 19  
         

RAPSICOT FOGTAK BÁCSÁN

 

Cikkek, ezzel kapcsolatban:


Magyar Nemzet - Ragasztóval fogott védett madarakat  -  NYOMTAT


Magyar Nemzet Online - Enyves pálcával akart madarat befogni


Kisalföld - Enyvvel fogott madarat  -  NYOMTAT


Kisalföld Online -  Enyvvel fogott madarat 

 

SZIGETKÖZ KONFERENCIA - MOSONMAGYARÓVÁR 2008. FEBRUÁR 2.
?A Szigetköz Csallóközi Duna-ártér mellékágrendszere rehabilitációjának közös megalapozása" Záró Konferencia
Időpontja: 2008. február 14.10-14 óra Helyszíne: 9200 Mosonmagyaróvár, Irodaház konferencia terme, Engels Frigyes u. 10.
 
PROGRAM (pdf)    ---     ELŐADÓK (fotógaléria)

 

2007

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK A FERTŐ-HANSÁG ÉS ŐRSÉGI NEMZETI PARK-BAN
A Körtársasági Elnök Magyarország nemzeti parkjait érintő látogatássorozatában 2007 május 13-14-én, másodikként ellátogetott a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park-ba.

?FÖLD NAPJA? RENDEZVÉNY ? GYŐR-BÁCSA
A Zölderő Környezetvédő és -Szépítő Egyesület programot szervezett 2007. április 21-ére a Bácsai-legelőre. A Bácsaiak több csoportja szemetet szedett, a helyi védett természeti területen, közben a fiatalság nevelése, természetrajzi ismereteinek gyarapítására is sor került. (A Frtő-Hanság Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa is segítette a munkát.) A program piknikezéssel, jó hangulatú beszélgetéssel zárult.


2006

ZSÓKA ZOLTÁN TERMÉSZETFILMES SZIGETKÖZBEN

V. SZIGETKÖZI TERMÉSZETVÉDŐ TÁBOR

DUNA NAP 2006

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK SZIGETKÖZBEN

WWF MAGYERORSZÁG DUNA TÚRÁJA SZIGETKÖZÖN KERESZTÜL

MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETI MONITORING KONFERENCIA

ÁRVÍZVÉDEKEZÉS A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRSZOLGÁLATTAL - 2006 Szigetköz 

Árvíz 2006 Szigetköz táj Árvíz 2006 Szigetköz védelezés Árvíz 2006 Szigetköz buzgárok
Árvíz 2006 Szigetköz - táj Árvíz 2006 Szigetköz - védekezés Árvíz 2006 Szigetköz buzgárok

A fotógalériák megnyitásához kattints a képekre!

- OLDAL TETEJÉRE -