Vissza

SZIGETKÖZI CIKKGYŰJTEMÉNY


    Szemlézett témák   --> MÉDIÁK


    Újabb cikkek   --> 2010 - 2011 - 2012 - 2013


ÁRVÍZ, HAVÁRIA
A természetes úton érkező árvizek, jégzajlás, fertőző betegségek (pl. madárinfluenza), kártevők (pl. szúnyogok), a természetben történt tűzesetek és más havária jellegű esetekről szóló cikkek.
DUNAÜGY
Az Öreg-Duna végső rendezési elképzeléseivel kapcsolatos cikkek, Bős-Nagymaros ügy, tárgyalások, megállapodások.
FEJLESZTÉS
A nem kimondottan rehabilitációs jellegű területfejlesztési témák tartoznak ide, melyek hatással vannak a természeti környezetre. Kerékpárutak, kompok, hidak, kutató központ, stb., valamint a térségi társulások gondjai, tervei.
IDEGENFORGALOM
A legjellemzőbbek a vízi- lovas- és termálturizmus. A horgászat és vadászat az élővilággal kapcsolatos témakörben szerepel. A turizmussal kapcsolatos pozítv cikkek mellett megtalálhatók a területek látogatásának káros hatásaival foglalkozó cikkek is (például a jetsky-zés, cross-ozás, quad-ozás, stb)
KÖRNYEZETVÉDELEM
A vizek, a talaj és a levegő szennyezettségével kapcsolatos témák. Ivóvíz és szennyvíz, hulladék, és egyéb környezetvédelmi problémák.
KULTÚRA
Régészet, néprajz, kultúrtörténeti emlékek, mesterségek, egyedi tájértékek, stb.
NATÚRPARK – NEMZETI PARK
A térségben sokakat foglalkoztató kérdés, hogy Szigetközben natúrparkot vagy nemzeti parkot, kell-e létrehozni. Az ezzel kapcsolatos, sokszor éles vitákat tartalmazza e blokk.
REHABILITÁCIÓ
A Duna elterelése miatt hátrányos helyzetbe került községek területein folyó, főleg természeti területek helyreállításával kapcsolatos tervek, beruházások, a központi finanszírozás helyzete.
TERMÉSZET
Természetvédelem, élővilág, erdő, mező, halászat, horgászat.ÚJSÁGCIKKEK - 2013

 

Szigetközi fotópiknik Darnózselin - fotók, videó
Darnózselin immár ötödször tartották meg a nemzetközi fotópikniket.
Tudósító - 2013.08.22.
 
Több víz érkezik a Szigetközbe? - videó
Augusztus 25-ig, a bősi erőmű karbantartása miatt több víz érkezhet a Szigetközbe. A vízállás az elmúlt napokban alig változott.
kisalfold.hu - Oxygen - 2013.08.22.
 
Szigetköz Velencéjét remélik a programtól
A Lajta turisztikai célú hasznosítása vezérelte a mosonmagyaróvári és burgenlandi vízisport egyesületek együttműködését egy közös uniós projektben.
KISALFOLD.HU - Mészely Réka - 2013.08.15.
 
Barsi Ernő temetése augusztus 16-án lesz Győrben
A Szabadhegyi Új Temetőben kísérik utolsó útjára Barsi Ernő néprajztudóst augusztus 16-án 3 órakor.
kisalfold.hu - mti - 2013.08.14.
 
Őszig pihen a dunaremetei komp
Most már biztosnak tűnik, hogy a napokban még nem indulhat el hivatalosan a kompjárat Bős és Dunaremete között.
KIALFOLD.HU - Mészely Réka - 2013.08.09.
 
˝Sinkó Lajos˝ nyílt emlékverseny Ásványrárón
A Szigetköz Horgász Egyesület augusztus 11-én, vasárnap rendezi meg a XXXV. ˝Sinkó Lajos˝ nyílt emlékversenyt Ásványrárón, az Árvai-záráson és környékén. 
kisalfold.hu - 2013.08.09.
 
Meghalt dr. Barsi Ernő
Emléke, miként élete, legyen Istentől áldott!
KISALFOLD.HU - Gülch Csaba - 2013.08.08.
 
Kevesebb túrázó a Szigetközben
Drasztikusan csökkent a vízi túrázók száma a Szigetközben az idei szezonban – ezt mondják a Kisalföld által megkérdezett túravezetők és -szervezők. 
KISALFOLD.HU - Méhes Ákos - 2013.08.08.
 
Indulnak a legnagyobb beruházások Máriakálnokon
Hamarosan kezdődik a Szigetköz Múzeum kialakítása, megújul a kultúrház évszázados épülete, létrehozzák a falu első játszóterét.
KISALFOLD.HU
Mészely Réka - 2013.08.06.
 
Élő lesz a part-VIDEÓVAL
GYŐR+ ONLINE - 2013. augusztus 06.
Életet lehelnek a szakemberek a szigetközi vízpótló rendszerbe.
Csaknem 13 milliárdos fejlesztés zajlik az Alsó - Szigetközben, a Mosoni - Duna és a Lajta folyó térségében. Ökológiai fejlesztésekre és vízgazdálkodási rehabilitációra egyaránt 6, 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak - dunántúli Vízügyi Igazgatóság az Új Széchenyi Tervből. Győrben már látványosan zajlik a munka, a folyók városában átépítik a Mosoni - Duna és a Rába partszakaszait és szűkítik a medret is. A fejlesztések a tervek szerint 2014 végére fejeződnek be.
 
2 milliárdos kárigény-VIDEÓVAL
GYŐR+  -  2013. augusztus 02. 15:20
Kétmilliárd forintot igényeltek a vis maior keretből a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatok, az árvízi védekezés költségeinek fedezésére.
A szigetközi árvízi védekezésben Mecséren az utakat homokszállító teherautók tették tönkre és a településen lévő híd is rossz állapotban van. Az ott élők arra is panaszkodnak, hogy a biztosító csak a vízkárokat téríti meg.
 
Tegnap kompjárat indult Bős és Dunaremete között
2013. július 27., szombat 16:16 | Szabó Csilla
ÚJ SZÓ ONLINE
Tegnap délelőtt ünnepélyesen átadták a dunai kompkikötőt Bősön és Dunaremetén, és elindult az első kompjárat is a két település között, mától pedig az utasok is igénybe vehetik az új szolgáltatást. A komp vízre bocsátásával újabb turisztikai összeköttetés jött létre a két ország között.
 
Ma indul a Bős-Dunaremete kompjárat
Kompra magyar
Bumm.sk - 2013. 07. 26
Átadták pénteken délelőtt a dunai kompkikötőt Dunaremetén és Bősön, elindult az első kompjárat a két település között. A beruházás 3,2 millió euróba került, a vadonatúj komp naponta kétszer fordul.
 
Két ütemben tekernek
GYŐR+  - 2013. július 26. 14:54
Csak később lesz vízibicikli a szigetközi tekerés.
Áprilisban írt arról portálunk, hogy nem klasszikus vizibringázásra készül a térség: két tekerés közé egy kis kompozást illeszthet be a nagyközönség. Mára kiderült: nem egy csapásra válik valóra néhány szigetközi település álma. Legalább két fázisban épül meg az a bringaút, amely összeköti a ma átadott Dunaremete-Bős komp magyarországi kikötőjét a Győr-Mosonmagyaróvár kerékpárúttal.
 
A Tisza-tónál ˝nincs víznél˝ is ˝van víz˝!
Miközben Győr, a folyók városa ismét vízhiánytól szenved, a Tisza-tavon a kiskörei duzzasztóműnek köszönhetően 10 millió köbméter többletvizet tároznak az előttünk álló aszályos hetekben.
Nyerges Csaba - 2013.07.25.
 
ÚJRA MUNKAGÉPEK A GÁTAKON
Másfél hónapos kényszerszünet után újra elkezdődtek a Duna-projekt keretében zajló töltésépítési és -erősítési munkálatok, igaz, egyelőre csak a töltések mentett oldali részén. A víz felőli oldalon az árvízi veszélyhelyzet ideje alatt nem jelenhettek meg a munkagépek, ez ma hivatalosan véget ér.
KISALFÖLD napilap - Zenák-Kiss Szimóna - 2013.07.19.
 
A kompjárat megkönnyíti a kapcsolattartást
Forrás: MTI - MNO
2013. július 19., péntek 17:40
Átadják a dunai kompkikötőt Dunaremetén és a szlovákiai Bősön jövő pénteken, ekkor indítják el az első kompjáratot a két település között – közölte Tóth Péter lipóti polgármester, a 3,2 millió eurós beruházás gesztortelepülésének vezetője pénteken Lipóton sajtótájékoztatón.
 
Aszály a Szigetközben: pótolni kell a vizet
Győr24 | 2013.08.07. 12:42 | Frissült: 2013.08.07. 12:42
Öt vízpótló rendszert kell üzemeltetni az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén.
 
Százmilliárdos kár Bős miatt
Több mint három év késéssel, a napokban átadta a bős-nagymarosi vízlépcsővitában egyeztető szlovák küldöttség a magyar félnek a Duna jövőjére vonatkozó stratégiai hatástanulmányát. A több száz oldalas dokumentumot a hazai szakemberek már elkezdték tanulmányozni, s több éves szünet után várhatóan ősszel összeül a két tárgyaló küldöttség is. A szlovák - időhúzásra alapozott - taktikára válaszul, egyes magyar szakértők felvetették, hogy Magyarország ne mondjon le kárigényéről, hanem fizettesse meg
NÉPSZAVA ONLINE - 2013. július 11.
 
Nagy István: Hortobágy nekünk nem lehetőség
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a napokban fejtette ki álláspontját a szigetközi vízszabályozásról. Most Nagy Istvánt, Mosonmagyaróvár polgármesterét kérdeztük párttársa szavairól.
Kisalföld napilap - 2013.07.10.
 
A Fidesz veszni hagyja a Szigetközt és a vizet
MAGYAR POLGAR INFO - 2013. 07. 06
Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár azonnali leváltását követeli a Jobbik azok után, hogy egy vele készült interjúban elismerte: a Fidesz-kormány semmit nem kíván tenni a Szigetköz megmentése érdekében. Illés egyértelműen kifejti, bármilyen beruházás, ami a vízhiányos helyzeten segítene, csak pénzpazarlás lenne. A szigetközi emberek megélhetését és a turizmust féltő újságírói kérdésre arrogáns és cinikus módon a Hortobágyot ajánlja a helyiek százezreinek alternatívaként, ahol víz nélkül is van turizmus.
 
Illés Zoltán szerint nincs megoldás Szigetközre
Turizmusfejlesztés Győrben víz nélkül.
„Turizmus nem csak vízparti területeken létezik: menjen el a Hortobágyra" – ezt ajánlotta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, amikor a győri Mosoni-Duna remélt vízszintemeléséről kérdeztük. Fenékküszöböket nem támogat, szerinte nincs víz, s nincs megoldás sem Szigetköz számára.
Cséfalvay Attila - 2013.07.05. 10:24
 
A víz, a táj, az ételek és a mosolyok
Mosonmagyaróváron a turisták számára egyaránt vonzerőt jelenthet a Szigetköz szépsége, a gyógyvíz, a kultúrtörténeti emlékek, de igazán fontos a pincérek mosolya is.
kisalfold.hu - 2013.07.05. 10:09
 
Győr-Moson-Sopron: végeztek a helyreállítással
Forrás: MTI - MNO
2013. július 02., kedd 16:03
Az ütemtervnek megfelelően befejeződtek Győr-Moson-Sopronban a helyreállítási munkálatok – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-vel.
 
Megyei árvízi összefoglaló
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a számára meghatározott feladatokat elvégezte
kisalfold.hu - 2013.07.02. 12:55
 
Fogvatartottak bontják a védműveket a Szigetközben
"Nélkülük másfél évig tartott volna a munka" - nyilatkozta Szabó Károly dunaszentpáli polgármester.
2013.07.02 09:46
MTI
Mivel kevés az önkéntes, fogvatartottak bontják a június eleji dunai árvíz ellen emelt védműveket és ürítik a homokzsákokat a Szigetközben.
 
ÁRVÍZŰZŐ ÜNNEP GYŐRÚJFALUN
Amikor már biztosan tudni lehetett, hogy Győrújfalu megúszta az évszázad árvizét, a polgármester bejelentette, hogy „világraszóló" bulival ünneplik meg a megmenekülésüket. Az ígéretét betartotta, a vigadalom szombaton volt.
KISALFÖLD napilap - Sudár Ágnes - 2013.07.01.
 
Csodák magtárpalotája
Építészet - Futura Interaktív Élményközpont, Mosonmagyaróvár
A síkságban felmagasodó ipari monumentum (maga a kiürült, de súlyos időtlenség) és a köré pöttyözött szélerőművek, ez a sokrétű feszültség, amely az elhagyott régi és a mellé teremtett új között feszül, ez avatja kivételes épületté a város közepén álló Futurát is, amely egy régi magtárépület továbbfejlesztéséből született.
Torma Tamás| Népszabadság online| 2013. június 28.
 
Menekülttábor a határövezetben
2013. június 26., szerda 17:12 | Lőrincz Adrián
ÚJ SZÓ online
Medve/Vámosszabadi | Jóllehet a magyar kormány eldöntötte, hogy Vámosszabadiban július 1-jén megnyílik a menekülttábor, a helyiek és a környező falvak lakosai folytatják a tiltakozást. Az elmúlt napokban két beruházó is bejelentette, megszünteti fejlesztéseit a térségben.
 
KISBÁCSA ÖRÖM-BÁNAT TÉRKÉPEN
Lakókörnyezetük, Kisbácsa épített és természeti környezetének állapotát öröm-bánat térképen rögzítették a helyi iskola tanulói. Amit jónak, szépnek, értékesnek tartottak, azt örömként, a rosszat, rondát, fejlesztésre szorulót bánatként jelölték térképükön.
KISALFÖLD - TÓTH GYULA - 2013.06.27.
 
Halmentés az árvíz után: pontyok a réteken, gödrökben
Másfél mázsa, az árvíz visszavonulása után gödrökben, réteken rekedt halat mentettek ki önkéntesek Dunakiliti és Rajka között. 
Cséfalvay Attila - 2013.06.23.
 
Helyet kell hagynunk a duzzadó Dunának
Végül nem lett katasztrófasorozat a dunai árvízből, pedig Mohács kivételével harminc centiméterrel haladták meg a mostani vízszintek a 2006-os rekordokat, és 206 ezer embert veszélyeztetett a folyó. Mi a teendő a következő árvíz előtt?
origo.hu - Sipos Géza - 2013. 06. 22.
 
Nyári táborok Mosonmagyaróváron
A Futura és a Fehér Ló Közösségi Ház egész nyáron át kínál válzotatos programokat a gyerekeknek.
kisalfold.hu - 2013.06.21.
 
KIÖNTÖTT LELKEK ÉS HOMOKZSÁKOK
Kisalföld - 2013. 06. 20.
Árvíz utáni tanulságok Szigetközben
 
HA KELL, GYŐR MAGA MEGÉPÍTI A GUMIGÁTAT
Számos tanulsággal szolgált Győr polgármesterének is az árvíz, bár a város nem volt valódi veszélyben. Beszélni kell ugyanakkor a vízszabályozásról, egyrészt mert az ár után a Mosoni-Dunában az év döntő részében túl alacsony a víz, másrészt pedig azért, mert a beígért gönyűi torkolati mű lehet, kikerül a támogatott projektek közül. Győr akkor a maga ura lesz - mondja Borkai Zsolt.
Kisalföld - SUDÁR ÁGNES - 2013.06.19
 
Tíz perc alatt megoldható a Bős-Nagymaros-ügy?
Székely László dunai miniszteri biztos szerint „ha olyan a helyzet", a két miniszterelnök tíz perc alatt meg tudná oldani a bős-nagymarosi kérdést. Szigetközi találkozóján kijelentette: amíg posztján van, ragaszkodik a fele vízhozamhoz. A térségben élők úgy látják: 250 ezer ember áldozata a patthelyzetnek.
Kisalföld - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.06.19.
 
Bős-Nagymaros örök tabu?
mno.hu - Őrfi József - 2013. június 18.
Nem akarok egyik tábor mellé sem állni, mégis úgy látom, szám szerint több érv szólna egy Dunára telepített vízerőműrendszer mellett, mint ellene. Tudom, hogy néha egy érv is erősebb lehet a többinél, de még az is lehet, hogy nemsokára egyáltalán nem lesz választásunk.
 
Hende: az árvízi védekezés legválságosabb pontjain a katonák voltak a fő erő
Az árvízi védekezés legválságosabb pontjain, például Győrújfalunál, Pilismaróton vagy Bátán a Magyar Honvédség katonái jelentették a fő erőt a gátakon, s "ez így van jól" - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.
kisalfold.hu - mti - 2013.06.18.
 
Reszkethetnek a vérszívók: árvíz utáni szúnyogirtás a megyében
A Szigetközben már megtörtént a gyérítés első üteme, de továbbiak jönnek.
kisalfold.hu - 2013.06.18.
 
Szúnyoginvázió jöhet az árvíz után
Az elöntött területeken és a pangó vizekben rengeteg szúnyog kelt ki az elmúlt napokban, elsőként a szigetközben gyérítettek most hétvégén.
kisalfold.hu - 2013.06.18.
 
Ébred a sárkány! - Csütörtökön startol a Voluta fesztivál
Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Voluta Nemzetközi Vízikarnevált a mosonmagyaróvári itató szabadstrandnál.
kisalfold.hu - 2013.06.18.
 
Lövöldözés és rapmaraton: újabb fesztivál a láthatáron
neon.hu - 2013. június 17. - kisskrisztiii
Július 12. és 14. között Dunaszegen (Győrtől kb. 10 kilométerre) rendezik meg a 6. Szigetközi Music Fesztivált.
 
A Szigetközben teker az ország kerékpáros elitje
Június 20-án, csütörtökön Dunakiliti és Rajka között rendeznek országos időfutam bajnokságot, ahol az ország legjobbjai versenyeznek majd a bajnoki címért.
szigetkoz.hu - Nagy Eszter - 2013.06.17
 
A népzene kedvelői együtt ropták a táncot Mecséren
Alternatív helyszínre hívta idén a népzene kedvelőit a Ladikos Fesztivál. Több százan látogattak ki szombaton Mecsérre, ahonnan idén sem hiányzott a néptánc, a népzene és a finom étel-ital. 
szigetkoz.hu - Horváth Zsófia - 2013.06.17.
 
Vámosszabadin menekülttábor lesz júliustól
A vámosszabadi határátkelőnél található volt katonai szállás nyílt befogadóállomás lesz július 1-jétől, ahová akár 216 menekült is érkezhet.
szigetkoz.hu - Sudár Ágnes - 2013.06.14.
 
MIÉRT BONTOTTAK GÁTAT?
Az évszázad árvize levonult - felelősöket keres a győrújfalui polgármester
kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.06.14.
„Hit, szerencse, isteni akarat és társadalmi összefogás" - a győrújfalui polgármester szerint ez tartotta gátjukat. A kialakult helyzet felelőseit keresi. Töltést viszont csak nyáron lehet építeni, a vízügyi főigazgatóság úgy látja: szakszerű volt a védekezés.
 
SzFeszt - Dukai Regináék félárú jegyekkel köszönik meg a kitartást
A szigetközi falvak lakói kétezer forintért mehetnek a négynapos SzFeszt-re.
kisalfold.hu - 2013.06.13.
 

Történelmi árhullám - Újragondolni Bős-Nagymarost?
Figyelő Online - 2013.06.13
Szirmai S. Péter, Jandó Zoltán, Hlavay Richard
A Figyelő értesülése szerint már egy ideje megszületett a szakértői egyezség Szlovákiával a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. A téma kedden szerepelt a parlamenti környezetvédelmi bizottsági ülésen is, ahol Székely László - a bősi vízlépcső ügyében illetékes - miniszteri biztos számolt be a
tárgyalásokról.

 
 
ÁRVÍZ-2013 JÚNIUS
Árvízi cikkek időrendben - 1. válogatás
Árvízi cikkek időrendben - 2. válogatás
 
 
Egyre emelkedik a Duna vízszintje
OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2013-05-31 - szerkesztő: Kulcsár Viola
A sok csapadék miatt a Duna magyarországi szakaszán jelentősen emelkedik a vízszint. A németországi Inn térségében, és az ausztriai szakaszon is további jelentős csapadék várható.
A folyó első magyarországi vízszintmérő helyén, Nagybajcsnál a péntek reggeli vízállás 296 centiméter, a napokban a tetőzés 600 centiméter körül várható, ami a folyónak ezen szakaszán a másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelését teszi szükségessé
 
Egyedülálló motorgyűjtemény
OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2013-05-31 - szerkesztő: Kulcsár Viola
Az országban sok helyen megtalálható, magánkézben levő stabilmotor gyűjtemények közül az egyik leggazdagabb és legszakszerűbben, legszebben felújított gyűjtemény dr. Papp Zoltáné Dunaszegen, a Szigetközben van. A kollekció tulajdonosa a győri Széchenyi István Egyetem docense, bányamérnök, a műszaki földtudomány doktora, mérnökvállalkozó.
 
Így folytatódik a Duna-projekt
OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2013-05-29 - szerkesztő: Kulcsár Viola
Folytatódnak a Duna-projekt fejlesztései Győr-Moson-Sopron megyében. A Győri Iparcsatorna torkolatában elindultak a munkálatok.
Egy árvízkaput alakítanak ki itt, emiatt a hamarosan elbontandó híd helyén egy új átkelő épül. Az árvízkapu megakadályozza, hogy a Mosoni-Duna áradásakor az Iparcsatorna vize felduzzadjon.
 
Jobbik: Duna-ügyben továbbra is papírtigris kormányunk van
˝Mellébeszélés jellemzi a kormány tevékenységét a Szigetköz vízpótlása és a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében˝ - nyilatkozta Kepli Lajos (Jobbik). kisalfold.hu - 2013.05.24.
 
Megismerhetik a Szigetköz élővilágát
Már működik a Szigetköz Vadásztársaság erdei iskolája Arakon. Tíz környékbeli településről fogadnak diákokat, akik mindent megtudhatnak a vadászatról és a vadgazdálkodásról. - kisalfold.hu - Horváth Zsófia - 2013.05.24.
 
„Voluta-sziget" őshonos fákkal
Több mint nyolcvanan szálltak hajóra szombaton a „Vízen a város" nevet viselő rendezvényen Rajkától Mosonmagyaróvárig.
kisalfold.hu - MUNKATÁRSUNKTÓL - 2013. 04. 23.
- Szezonnyitó rendezvényünkhöz, melynek célja a vízi sportok népszerűsítése, a helyiek mellett győriek és budapestiek is csatlakoztak. Bízunk benne, évről évre egyre többen leszünk - hangsúlyozta érdeklődésünkre Taródy Zsolt, a „Vízen a város" nevet viselő program egyik szervezője. Mint megtudtuk, a sárkányhajókkal, kajak-kenukkal érkező csapat pihenőt tartott a Macskaszigeten.
 
Illetékesre vár 71 ezer támogató
A több mint hetvenegyezer aláírással hitelesített szigetközi népi kezdeményezésünk vízgazdálkodási megoldásainak előkészítésére két pályázatot is beadott a vízügyi főigazgatóság. A parlamenti szakbizottság támogatását kérték: ha a vidékfejlesztési tárca kipöcköli, „akkor 2030-ig egy kapavágás sem történhet".
kisakfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013. 05. 23.
 
Vizet a Dunába - Hetvenegyezer támogató illetékesre vár - 05.23
A több mint hetvenegyezer aláírással hitelesített szigetközi népi kezdeményezésünk vízgazdálkodási megoldásainak előkészítésére két pályázatot is beadott a vízügyi főigazgatóság. - kialfold.hu
 
Szúnyoginvázió a Szigetközben
OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2013-05-23 - szerkesztő: Szabó Fanni, operatőr: Mohácsy Viktor, vágó: Bakó Szilárd, narráció: Koródi Petra
Az udvarra sem nem tudnak kimenni a kisbodakiak ugyanis annyi a szúnyog Szigetközben. A helyiek szerint a hétvégére ígértek irtást, de azt mondják az sem segít, minden évben sok a szúnyog.
 
Duna-ügyben továbbra is impotens kormányunk van
Szent Korona Rádió - 2013.05.23
Gyáva sunnyogás, mellébeszélés és maszatolás jellemzi a kormány tevékenységét továbbra is a Szigetköz vízpótlása és a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében.
 
A Jobbik parlamenti frakciójának közleménye (3. rész)
Budapest, 2013. május 22., szerda (OS) - Duna-ügyben továbbra is papírtigris-kormányunk van
 
A Jobbik parlamenti frakciójának közleménye (2. rész)
Budapest, 2013. május 21., kedd (OS) - Vona Gábor előadása a Lomonoszov Egyetemen
 
A Jobbik parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
Budapest, 2013. május 22., szerda (OS) - Duna-ügyben továbbra is papírtigris-kormányunk van. - os.mti.hu
 
Bácsán a jó idő kedvez a munkáknak
Tudósítónk Bácsa részönkormányzat elnökével, Bárány Istvánnal járta be a munkaterületeket.
kisalfold.hu - Tudósító - Gulyás Attila - 2013.05.21.
 
Látványos szakaszába ér a partrendezés
A Mosoni-Duna part menti és mederrehabilitációja júniustól a győri belvárosi szakaszon folytatódik. Sétálni lehet majd a Jedlik és a Kossuth híd között is - a vízpart egyik oldalán. Egyes szakaszokon a túlszélesedett medret szűkítik.
kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.05.22
 
Júliusban dübörög a Szigetköz legnagyobb fesztiválja! - 05.21
A Rock, Pop, Hip-Hop stílus legjobb hazai előadói és még rengeteg más közkedvelt zenekar népesíti be nyáron a Szigetközi Music Fesztivál színpadát Dunaszegen. Fellép a Republic 67 együttes, a Győr24 színpadán pedig ott lesz az Ocho Macho, a Punnany Massif, a Supernem és a Hősök is, a műsorvezető személyében „Berényi Miklóst”, azaz Szőke Zoltánt üdvözölhetjük.
 
Szigetköz Minimaraton
OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2013-05-17 01 - szerkesztő: Molnár Ági
A hagyományokhoz híven, idén is megrendezik a Szigetköz Minimaratont.
A futóversenyt harmadik alkalommal tartják a Sport és Egészség Nap keretein belül Mosonmagyaróváron.
 
Nyolc térfigyelő a bűnözők ellen - 05.17. - kiasalfold.hu
Nyolc térfigyelő kamerát helyeztek el Hédervár különböző pontjain, a lovardában nyár elején befejezik a lovas turisztikai fejlesztést.
 
Koko faluvideókat zsűrizett - 05.16. - kisalfold.hu
Szeretnél tenni valamit településedért? Akkor készíts egy rövid imázsvideót kameráddal, telefonoddal! – ezzel a felhívással várta amatőr alkotók filmjeit Halászi és testvértelepülése, Fél (Tomasov) önkormányzata.
 
Minimaraton: a megye legnagyobb futóversenye - 05.15. - kisalfold.hu
Jubileumi versenyét rendezi vasárnap a Mosonmagyaróvári Strucc Futóklub. A Szigetköz Minimaraton az elmúlt két évben Győr-Moson-Sopron megye legnagyobb futóversenyévé nőtte ki magát.
 
A lakók nem tudják, hová tűntek a folyóparti fák Révfaluból
A lakók szerint indokolatlanul sok fát vágtak ki Győrben a Mosoni-Duna partján, ahol a folyó rehabilitációját készítik elő. A Víztükör utca környékén húzódó 120 méteren minden fa eltűnt. A vízügy szerint nem volt más módja a műszaki beavatkozásnak.
kisalfold.hu - LACZÓ BALÁZS - 2013.05.14.
 
Csúszik a pályázatbeadási határidő - 05.14. - kisalfold.hu
Hamarosan indul a LEADER-pályázatok harmadik köre.
 
˝Nagyon sikeresen vizsgáztunk˝ - 05.13. - kisalfold.hu
A napokban ért véget a tizenkét héten át tartó angol nyelvű képzés a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.
 
˝Az összefogásnak több haszna lenne˝
˝Udvariatlannak tartom Szentkuti Károly levelét, mely szerintem a megyei horgászszövetség közelgő tisztújítás előtti kampányának része. Nyolc éve kérek engedélyt kormorángyérítésre, de a horgászegyesületektől még erkölcsi támogatást sem kaptam˝ – mondta Szilágyi Gábor, az Előre Halászati Szövetkezet elnöke.
kisalfold.hu - Cséfalvay Attila - 2013.05.08.
 
Támadnak a szúnyogok a Szigetközben: egyelőre várni kell az irtásra - videó
Gyérítésre csak júliusban és augusztusban számíthatnak a szigetköziek.
Hozzászólok!
kisalfold.hu - Oxygen - 2013.04.30.
 
Elárasztják a Szigetköz hullámterét
Forrás: MTI | 2013. április 26.
A vízbetáplálás lehetővé teszi a mellékágrendszerben lévő medrek feltöltését, valamint az alacsonyabban fekvő laposok időszakos elárasztását.
 
Elárasztják a Szigetköz hullámterét
Mesterséges 2013. 04. 26
Megkezdődött a Duna szigetközi hullámterének tavaszi elárasztása, amely várhatóan a jövő hét végéig tart - közölte pénteken honlapján az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
 
Heteken belül épülhet a töltés
A Duna-parti fákat már döntik, heteken beiül kezdődhet a 10 és fél kilométer töltés építése Mecséren és Dunaszentpálon. A megyében négy nagy beruházás is az országos Duna-projekt része: összesen 12 milliárdból növelik az árvízi biztonságot.
Kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.04.25.
 
 
Idén megnyithat a Szigetköz Múzeum
Ötvenmillió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik idén Máriakálnok. Lehetőségeikhez mérten azonban idén is terveznek fejlesztéseket.
kisalfold.hu - Horváth Zsófia - 2013.04.26.
 
 
 
A közös ellenség a kárókatona
Tizennégy Mosonmagyaróvár környéki horgászegyesület közös levélben kezdeményezett egyeztetést a halászati szövetkezettel a jobb fogás érdekében.
kisalfold.hu - Méhes Ákos - 2013.04.25.
 
Már árasztják a Szigetközt
Péntektől elindult a szigetközi hullámtér elárasztása: az eddigi 130 helyett másodpercenként 200-210 köbméter kerül a mederbe, melyek feltöltődnek, s az alacsonyabb laposokat is ellepi a víz. A cél Szigetköz természeti értékeinek megőrzése: május 5-ig nem ajánlott a vízi túrázás.
kisalfold.hu - Cséfalvay Attila - 2013.04.26.
 
Ötletgyűjtés a térségi fejlesztéshez
A megyei területfejlesztési koncepció irányvonalait vitatták meg a napokban Mosonmagyaróváron szervezett találkozón.
kisalfold.hu - Mészely Réka - 2013.04.18.
 
Lezárhatják a győri rakparti utat
A Mosoni-Duna vízállása a győr-bácsai vízmércén vasárnap-hétfőn elérheti a 390-400 centimétert, így lezárhatják a Móricz Zsigmond rakparti utat.
kisalfold.hu - Hancz Gábor - 2013.04.19
   
Megszűnt a nagybajcsi zugszemétlerakó
Eltűnt a mintegy 30 köbméter lakossági szemét a Nagybajcs határában évtizedekig éktelenkedő illegális hulladéklerakó területéről A 326 millió forintos támogatással elvégzett tájrehabilitációnak azonban a tegnapi műszaki átadással nincs vége, a Győr-Szőgye ivóvízbázist veszélyeztető terület alatti vízréteget még méregteleníteni kell.
kisalfold.hu - TÓTH GYULA - 2013.04.16.
   
   
SZÉKELY LÁSZLÓ - „SZIGETKÖZ NEM AZ ÉN KOMPETENCIÁM"
Időt kért a miniszteri biztos
Székely: Szigetköz nem az én hatásköröm
„Az a feladatom, hogy az 1977-es szerződés és a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete alapján több vizet szerezzek Szlovákiától: az, hogy Szigetközben mi történik, nem az én kompetenciám" - mondta Székely László, a dunai tárgyalások kormánymeghatalmazottja. Időt kért, s válaszol a szigetközi meghívásra.
kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.04.15.
   
Júliustól indulhat a már megépült komp
Júliustól várhatóan komppal is közlekedhetünk Bős és Dunaremete között. A 3,2 millió eurós magyar–szlovák közös beruházás során a szükséges utak már megépültek és a dunai hajó is várja első útját.
kisalfold.hu - Mészely Réka - 2013.04.12.
   
Van remény!
Eredményes volt a helyi politikai lobbi egy jó ügy érdekében.
kisalfold.hu - Nyerges Csaba - 2013.04.12.
Azt hallottam eddig mindenfelől, hogy hiába is fogott bele a Kisalföld tavaly az országos népi kezdeményezésbe a Szigetközért és gyűjtött 83 ezer aláírást (hitelesítve 71 ezret). Eldöntött tény, hogy nem lehet hozzányúlni az Öreg-Duna medréhez.
   
Akik Szentendrére is elviszik a Szigetközt
Huszonötödik születésnapját ünnepli idén a Lajta Néptáncegyüttes. A Szentendrei Néprajzi Múzeumban rendszeresen felelevenítik a szigetközi hagyományokat.
szigetkoz.hu - Horváth Zsófia - 2013.04.10.
   
Hahn: eddig bevált a Duna-stratégia
buxinfo.hu - Brüsszel, 2013. április 9.
Várakozáson felüli eredményeket hozott működésének első két évében a Duna-medence országainak együttműködését szorosabbra fonni hivatott makro-regionális stratégia, amelynek végrehajtására eddig közel 50 milliárd eurót kötöttek le a résztvevő országok – közölte kedden Johannes Hahn, az EU regionális politikáért felelős biztosa.
 
Fakitermelés Győrben a Mosoni-Duna parton
Olvasónk szerint egyre szellősebb lesz a Kis-Dunánk
kisalfold.hu - Tudósító - 2013.04.06.
Fakitermelés Győrben a Mosoni-Duna parton
"Eddig is "huzatos" volt a Kis-Dunánk az 1980-as években elvégzett szabályozás végett. Most hogy a fákat is megtizedelik, még szellősebb lesz.
   
Fenékküszöböt építenek
Hatmilliárdos beruházás részeként elindultak a torkolati fenékküszöb-építéshez kapcsolódó munkák Ásványrárónál.
kisalfold.hu - Cséfalvay Attila - 2013.04.05.
Hajózsilippel vagy anélkül: évekig ez volt a vita tárgya az Árvai-ágvég lezárása kapcsán. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy az alsó-szigetközi vízpótlás érdekében szükséges a mellékágrendszer itteni elzárása az Öreg-Dunától.
   
Együtt a földdel!
o2hir.hu - OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG
- 2013-04-04 szerkesztő: Molnár Ági, operatőr: Závori Zsolt
Mobil interaktív kiállítás keretében tanítják a diákokat a talaj fontosságára. A bemutatón a szigetközi földről, állatokról, növényekről tartanak előadást. A projekt az Együtt a földdel nevet viseli.
   
Pályázat: Rövidfilmeket vár Fél község önkormányzata
parameter.sk - 2013. március 29.
Rövidfilmes verseny fiataloknak a szlovák–magyar határmenti együttműködés keretében, európai uniós támogatásból.
   
  Kapitális vadkanok terítéken
kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.03.26.
Kiemelkedő eredménnyel zárult a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. ásványrárói kerületében a mostani téli vadászidény vaddisznó vadászata. A Duna-ártéri területen, bő egy kilométeres körzeten belül három hónap alatt három kapitális vadkan került terítékre a lesvadászaton. Az első kapitális példányt tavaly november 22-én lőtték, agyarhossza 24,8 centiméter, trófeabírálati értéke 126,65 pont. Folytatás a 4. oldalon. 
   
Vénekig tart majd a vízpótlás
Az alsó-szigetközi vízpótló rendszer kialakításához 180 ezer köbméter mederanyag kotrására és 60 ezer köbméter terméskő beépítésére van szűkség. Műtárgyak épülnek, 117 kilométeren rehabilitálják a csatornahálózatot a térségben.
szigetkoz.eu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.03.26.
   
Észak-Dunántúlon is elindult a Duna Projekt
gyorplusz.hu - 2013. március 25.
A Duna teljes magyarországi szakaszán, összesen 11 projektelemből összeálló, az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában zajló Duna projekt úgynevezett ÉDU-3-as projektelemének keretében elsőként a győr-pataházi szivárgó kivitelezési munkálatai kezdődhetnek el.
   
Víz Világnapja: Megújult az emlékmű
gyorplusz.hu - Papp Zsolt - 2013. március 22.
Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet.
   
A KORMÁNY NEM TÁRGYALT SZIGETKÖZRŐL
A szigetközi polgármesterek által aláírt - az Öreg-Duna mederrendezését és a Mosoni-Duna vízszintemelését sürgető - folyamodvány kapcsán nem készült kormány-előterjesztés. A vidékfejlesztési minisztérium szerint a vízszintemelés nem a tárca hatásköre, a meder rendezése a vízügyi igazgatóság feladata
szigetkoz.eu - Cséfalvay Attila - 2013.03.18.
   
Lovagkereszt a polgármesternek
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta a minap gazdaság- és munkahelyteremtő tevékenységéért Tóth József Péter lipóti vállalkozó, polgármester.
kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.03.13.
   
Egyelőre Csipkerózsika lakja a nováki kastélyt
A novákpusztai kastély természeti környezete miatt ma is vonzó turistalátványosság lehetne, ám az épület évek óta elkeserítő képet mutat.
kisalfold.hu - Horváth Zsófia - 2013.03.13
   
Nyáros-szigetiek találkozója
Nyáros-sziget a mai Dunasziget község határrésze. Sok kiránduló, horgász, vízi túrázó és vadász fordul meg itt, mégis a maiak közül kevesen ismerik Nyáros-sziget mint település történetét.
kisalfold.hu - 2013.03.12.
   
Nyáron indul a komp
o2hir.hu - 2013-03-11 - Oxigén hírügynökség
szerkesztő: Kovács Gergely, operatőr: Závori Zsolt
Kompjárat indulhat nyáron Dunaremete és Bős között. A projekthez kapcsolódóan már megépült kétszer két kilométer aszfaltos út, amely Dunaremetét és Lipótot köti össze a leendő kikötővel. A fejlesztéstől az idegenforgalom fellendülését várják a települések.
   
Megállítja, úgy festi le a pillanatot
Varga György több mint negyven éve foglalkozik festészettel A kétkezes művész - aki jobb kézzel rajzol, bal kézzel fest - a Szigetköz festőjének vallja magát
kisalfold.hu - Horváth Zsófia - 2013.03.02.
   
Duna-projekt: csúszások a töltésépítéseknél
kisalfold.hu - CSÉFALVAY ATTILA - 2013.03.01
A Szigetközi Fejlesztési Tanács csütörtöki ülésén Pintér Beatrix, az Országos Vízügyi Főigazgatóság projektvezetője az árvízi biztonságot megteremtő országos Duna-projekt állásáról tartott tájékoztatót.
   
Árvízvédelmi fejlesztések Győr-Moson-Sopron megyében
greenfo.hu - 2013. február 28.
A több mint 28 milliárd uniós támogatásból megvalósuló Duna projekt keretében – többek között - 12 km hosszú töltésszakasz és 6 műtárgy épül Győr-Moson-Sopron megyében. A térségben megvalósuló árvízvédelmi beruházások a teljes Duna projekt beruházási költségének felét teszik ki. A Duna-völgyében élők biztonságát szolgáló fejlesztésekről a „Szigetköz – Felső-Duna mente” Térségi Fejlesztési Tanács felkérésére ma az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselője adott tájékoztatást Győrben.
   
Jobban kinyittatnánk a dunai csapokat
ASZTALHOZ ÜLNEK: A KÖVETKEZŐ HETEKBEN FOLYTATÓDNAK A BŐS- NAGYMAROSI TÁRGYALÁSOK, AHOL SZIGETKÖZ SORSA KIEMELT KÉRDÉS
A magyar és szlovák tárgyalódelegáció vezetői a következő hetekben folytatják a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos egyeztetéseket Mindenki számára egyre kellemetlenebb az ügy, bízom benne, hogy végre előrelépés születik" - mondta Székely László nemrégiben kinevezett miniszteri biztos.
Kisalföld napilap - 2013. 02. 18
   
Több mint 91 millió euró az EU-tól dunai árvízvédelemre
bruxinfo.eu - Brüsszel, 2013. február 20.
Több mint 90 millió euróval kész támogatni az Európai Bizottság a kohéziós alapból egy, a Duna magyarországi szakaszának árvízmentesítését célzó beruházást. A projekt és a támogatás jóváhagyásáról szerdán döntött Brüsszel.
   
Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosokkal folytatódnak az egyeztetések
ujszo.com - MTI - 2013. február 16.
Új magyar és szlovák tárgyalóbiztosokkal folytatódnak a közeljövőben a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos magyar-szlovák egyeztetések, a magyar fél továbbra is az ökológiai, természetvédelmi érdekekre helyezi a hangsúlyt az energiatermeléssel szemben - mondta Székely László napokban kinevezett miniszteri biztos az MTI érdeklődésére.
   
Megteremtett nyugalom…
mezohir.hu - Nagy Zoltán
- 2013-02-14
„Fekszik a Holt-Dunához közel, e nagy folyóvíznek szeglet-forma fordulásánál, mely miatt Dunaszegnek nevezik.” Így eredeztetik az alsó-szigetközi település, a mintegy kétezer lelket számláló Dunaszeg elnevezését, amely egy idő óta a Győr környéki agglomeráció egyik peremrészét képezi.
   
Kompjárat a Dunán Bős és Dunaremete között
hirado.hu - MTI - 2013. február 12.
A vízi közlekedés magyar és szlovák oldali infrastruktúrájának kialakítására, illetve a komp beszerzésére 940 millió forintot költenek, a projektet a fejlesztési összeg 85 százalékával támogatja az Európai Unió.
   
Sokallják a kormoránt a horgászok a Szigetközben
A kormoránok gyérítését szeretné elérni a Szigetközben a Mosonmagyaróvári Horgászegyesület, mert a madarak miatt szinte már egyáltalán nem fognak halat a Dunán.
Méhes Ákos - 2013.02.08.
   
Indul a Duna-projekt
o2hir.hu - Kovács Gergely - 2013. 02. 07.
Magyar-szlovák projekt indul a Duna menti természeti értékek megismertetésére. A program Szigetköz és a szlovákiai Csallóköz természeti értékeinek kutatását, a diákok környezeti nevelését és az ökoturizmust szolgálja.
 
Magyar-szlovák projekt a Duna menti természeti értékek megismerésére
A határ két oldalán élő diákok számára több tucat helyszíni bejárást és egyéb rendezvényt tartanak
kisalfold.hu - MTI - 2013.02.07.
   
Filmen bukott le a hattyú
blikk.hu - 2013-02-05
Szigetköz - Félméteres hóban, mínusz 10 fokos hidegben egy héten keresztül forgatott éjjel-nappal egy apró lessátorban egy lelkes természetfotós-csapat, alig pár perces felvételért.
Magyar-szlovák projekt a Szigetköz és a Csallóköz megismerésére
parameter.sk - MTI - 2013. január 25.
A Szigetköz és a szlovákiai Csallóköz természeti értékeinek környezetkímélő megismerését szolgálja az a projekt, amelyre több mint 580 ezer eurót nyert egy négy tagú magyar-szlovák konzorcium uniós forrásból a határon átnyúló együttműködési program keretében - közölte Vissi András projektmenedzser az MTI-vel.
   
Szigetközt képviselték a turisztikai kiállításon
A bécsi Ferien Messe adott otthont annak a turisztikai kiállításnak melyen a Szigetköz Turizmusáért Egyesület is részt vett.
kisalfold.hu - 2013.02.06.
 
Természetfilm a vad Szigetközről - trailer
Vad Szigetköz - A szárazföldi delta címen forgat filmet Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika, amit a Magyar Televízióban vetítenek majd várhatóan ez év végén.
kisalfold.hu - 2013.01.31.
   
Újra szólhat a hajókürt Dunaremetén
Az utóbbi évek legnagyobb beruházása Dunaremete számára a komp kiépítése, ami a Szigetközben és a Csallóközben élők kapcsolattartását segítheti a jövőben. A kistelepülés tizenegy éve adósságmentesen működik.
kisalfold.hu - Horváth Zsófia - 2013.01.31.
   
Múzeumnak ajánlották az örökséget
Gyászol a magyar tudomány: életének 76. évében elhunyt Mahunka Sándor nemzetközi hírű talajzoológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas tudós. A kutatót nem csupán a tudományos életben, hanem a szigetközi kis faluban, Kisbodakon is gyászolják.
kisalfold.hu - Méhes Ákos - 2013.01.12
   
Minden lakó gyűjtött a templomra
Novák András, Feketeerdő polgármestere elmondta: a községben élő magyarok és az új lakók: szlovákok, kitelepült városiak között jó a viszony.
kisalfold.hu - Horváth Zsófia - 2013.01.11.
   
Új árvízkapu a csatornán
Olvasói SMS - Tudja valaki, mit építenek Győrben az Iparcsatorna medrében? Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megerősítette a lapunkban már korábban megjelenteket, vagyis hogy az említett területet két projekt is érinti.
kisalfold.hu - 2013.01.10.
   
Öreg-Duna – Ennyi víz kellene, vagy...?
Az áradás miatt kedden több mint 2000 köbméter vizet adott Szlovákia az Öreg-Dunába, melynek ezen vízhozamnál ideális a helyzete.
kisalfold.hu - 2013.01.09.
 
Árhullám után kényszerszünet
Tegnap Nagybajcsnál folytatódott az áradás, a vízállások délelőtt 10 órakor lépték át a II. fokú készültség szintjét. A várható tetőzés az érkező második árhullám miatt vélhetően magasabb szinten és a hétvégén vártnál későbbi időpontban történik. Mértéke egyelőre bizonytalan, az osztrák prognózis alapján ma napközben elérheti az 590 centimétert.
kisalfold.hu - D. Pusztai Andrea - 2013.01.08
 
Árhullám az első születésnapon
Nem várhattak a lezárással, a vízügyi előrejelzések éjszakai elöntésre figyelmeztettek.
A vízügyi igazgatóság tegnapi adatai szerint Nagybajcsnál ma napközben, Győrben pedig este fognak tetőzni a vízszintek. Az előbbinél 580-600 centiméteres, a megyeszékhelynél pedig 500-520 centis árhullámra számítanak. A szakemberek tegnap arra készültek, hogy a folyó szintje, amit még a felső vízgyűjtőre hulló eső is befolyásolhat, Nagybajcsnál eléri, de nem haladja meg a III. fokú készültség szintjét a tetőzéskor.
kisalfold.hu - D. Pusztai Andrea - 2013.01.07.
 

 

ÚJSÁGCIKKEK - 2012

   
A kampányról neves személyiségek nyilatkoztak. A cikksorozat az Kisalföld napilap online oldalán megtekinthető az alábbi linken:
www.kisalfold.hu/duna
   
Nagyberuházások idején került a vízügy élére
CSÉFALVAY ATTILA
KISALFÖLD napilap -
 2012.11.16.
Németh József: A KÉT, 13 MILLIÁRDOS PROJEKTNEK NEM RÉSZE A VÍZSZINTEMELÉS, ENÉLKÜL CSAK CSÖKKENTETT HATÁSFOKKAL ÉRVÉNYESÜL 
Harmincmilliárd forintnyi fejtesztés valósul meg a regionális vízügyi igazgatóság működési területén a mosoni-dunai és a szigetközi beruházásra 550 tartósan munkanélkülit vesz fel a kivitelező. Vízszintemelés nélkül kisebb lehet e beruházások hatásfoka. Gönyűt tervezik, a mecséri töltésépítés jövő tavasszal kezdődhet.

Készülnek a tervek - Németh József

Már a tervek készülnek abban a két, együttesen csaknem 13 milliárd forintos projektben, amelyek révén több víz jut az Alsó-Szigetközbe és megoldódik a Mosoni-Duna számos vízgazdálkodási problémája. A folyó alsó szakaszán így is alacsonyak maradnak a vízszintek, megemelésük további beruházásokat igényelne (ennek sürgetésére indította lapunk a Vizet a Dunába! kampányt, az országos népi kezdeményezést).
Hamarosan érkeznek a Futura első élő lakói
Lezárult a kivitelezés a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban, megtörtént a műszaki átadás. A kívülről is megújult épületben elkezdődött a kiállítási eszközök telepítése, a helyiségek berendezése. A létesítmény hamarosan fogadhatja első élő lakóit is.
kisalfold.hu - 2012.05.18.
Támadnak a vérszívók? Győrben és a Szigetközben is készülnek a szúnyoginvázióra
Szeghalmi Balázs
KISALFÖLD napilap - kisalfold.hu - 2012.05.17.
Győrben gyakorlatilag korlátlan keretösszeg áll rendelkezésre a vérszívók gyérítésére, míg a Szigetközben elsősorban pályázati lehetőségekben bíznak.
 
Életet is menthetnek az információs táblák
Szücs Anita - kisalfold.hu -
2012.05.15.
A Duna vagy a Rába vízrendszerén hajózva, strandolva fontos figyelni a biztonságra, tájékozódni kell – figyelmeztetnek a vízi polgárőrök, akik ezért tavasszal információs táblákat helyeznek ki a partok mentén.
A Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület (FeDu) tagjai új akcióba kezdtek
Bős-Nagymaros: tisztánlátás ideje
Cséfalvay Attila
KISALFÖLD napilap - 2012.04.21
.
A tárgyalódelegáció élére frissen kinevezett miniszteri biztos szerint akár még ebben a hónapban folytatódhatnak a bős-nagymarosi tárgyalások. Alsó duzzasztó nélküli új szerződésben gondolkodnak, melyben prioritást élvez Szigetköz. Szabó Marcel szerint a vízlépcső szimbólumrendszere mára nem befolyásolja a tisztánlátást.
Partra kerülhetnek a stégek
Cséfalvay Attila
KISALFÖLD napilap - 2012.04.17
.

MOSONI-DUNA: INGATLANHATÁR-VÁLTOZÁSOK LESZNEK A BERUHÁZÁS ALATT
Több száz úszó vízi művet, fix stéget kell arrébb húzni vagy elbontani a megyében a Mosoni-Duna rehabilitációja során. „Ingatlanhatár-változások" is lesznek: főleg Mosonmagyaróvár környékén jó néhányan ugyanis a mederbe építettek. A vízügynek is szüksége van területekre, így kisajátítások is lesznek
Idén még nem volt eljárás hóvirágszedők ellen
Méhes Ákos
- kisalfold.hu - 2012.03.19.
Idén még nem kellett a rendőröknek hóvirágszedőkkel szemben intézkedniük Mosonmagyaróvár környékén. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik a lelőhelyeket.
Fejlesztéseket remél az újjáalakult szigetközi tanács
Cséfalvay Attila
- kisalfold.hu - 2012.03.01
.
Öt taggal csökkent az újjáalakult Szigetközi Fejlesztési Tanács testülete: a szervezet két minisztertől is forrást kér a vízelvezető rendszerek, művek karbantartására, s a Bolgányi-híd fel újítására.
Hódok rágcsáltak Ásványráró térségében
Tudósító
- kisalfold.hu - 2012.03.01.
A napokban Ásványráró térségében kapta lencsevégre a képet egy olvasónk, aki hódok nyomára bukkant. Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője korábban a Kisalföldnek elmondta: a rejtőzködő életmódot folytató állatok a kilencvenes évek elején jelentek meg a Szigetközben.
Máriakálnokra költöznek az aranymosók
MTI
- kisalfold.hu - 2012.02.29
.

Máriakálnokra költöztetik a Szigetköz hagyományos mesterségeit, a halászatot és az aranymosást bemutató kiállítást a mosonmagyaróvári várpincéből.
A milliárdokat rehabilitációra költik
Cséfalvay Attila
- kisalfold.hu - 2012.01.26
.

Százmilliók helyett az elmúlt években már csak tízmilliók jutottak monitoringvizsgálatokra a Szigetközt kutató szakértőknek: az idei büdzsében már nincs forrás ezen címszó alatt. Idén a régóta várt mosoni-dunai és szigetközi rehabilitáció kivitelezése kerülhet fókuszba.


ÚJSÁGCIKKEK - 2011


Örökségként őrzik a régi haranglábat
kisalfold.hu - 2011.12.27.
Az 1902-ben épült harangláb felújítására helyi civil szervezetként a Vámosszabadi Faluépítő Közösség 3,2 millió forintos támogatást kapott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. Ez az összeg teljes egészében fedezte a szükséges munkálatok kiadásait. A projekthez szorosan kapcsolódott még az a pályázat, amelynek révén a harangláb környékét rendbe tudták tenni.

Natura 2000: tilt és támogat
CSÉFALVAY ATTILA - 2011.12.09.
Kisalföld napilap
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának területén 4 különleges madárvédelmi és 13 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület található, a Natura 2000-es 87 ezer 592 hektár. A képen védett részt mutat a gazdálkodó dunaszegi Szomolányi László. Térképünkön piros színnel a különleges madárvédelmi, zölddel a különleges természetmegőrzési, barnával az országos védelem alatt álló területek láthatóak. Megoszlik a földtulajdonosok és az önkormányzatok véleménye a Natura 2000-es területek kijelölésének helyességéről: a megyében tavaly kisebb pontosítások már történtek. A várbalogi polgármester szerint ellehetetlenítik a fejlődésüket, egy védett területen legeltető dunaszegi gazda viszont úgy véli: jó lehetőségeket ad e hálózat.
Újra víz alatt a Szárazerdei-holtág
Mészely Réka - 2011.11.22.
Kisalföld napilap/strong>

Egy szlovák–magyar projekt keretében rehabilitálták a Dunakiliti közelében lévő Szárazerdei-holtágat. Janák Emil vízügyi igazgató reméli: mielőbb megjelennek itt a vizes élőhelyet kedvelő élőlények és madarak is megtelepednek. Még 2003-ban írtunk („A Száraz-erdő vízre vár") arról a Kisalföldben, hogy a dunakiliti önkormányzat elkészítette a Szárazerdei-holtág rehabilitációs terveit. Szokoli Sándor polgármester szerint akkor még csak az önkormányzatok pályázhattak erre a célra.

Hamarosan nyílik a látogatóközpont
info Győr.hu - 2011-11-19
Lezárult az a turizmusfejlesztési projekt a győri kistérség településein, amelynek keretében tíz településen többek között turistautakat, madárfigyelőket, kirándulóhelyeket alakítottak ki. A közeljövőben pedig a győri látogatóközpont is megnyitja kapuit. A fejlesztésről Borkai Zsolt polgármester, a Győri Többcélú Kistérségi Társulás elnöke 2011. november 18-án, a projekt záró rendezvényén számolt be. Mint mondta, a 422 millió forintos beruházáshoz a társulás európai uniós pályázaton, a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében nyert támogatást.


Turizmusfejlesztés 422 millió forintból
kisalfold.hu - 2011.11.18.
Összesen 422 millió forintból valósított meg idegenforgalmi fejlesztéseket Győr, valamint tíz községi önkormányzat.
Az összeg 84 százaléka európai uniós támogatás, a többi a települések saját forrása volt – jelentette be Borkai Zsolt győri polgármester sajtótájékoztatón pénteken. „Ennek a térségnek az egyik kitörési pontja a turizmus lehet" – tette hozzá.

13 milliárdos Duna menti fejlesztés indul jövőre
MTI - 2011.11.11

Két, összesen 13 milliárd forintos Duna menti fejlesztési program indul jövőre az Új Széchenyi Terv keretében - jelentette be pénteken győri sajtótájékoztatóján Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár.

Folyóparti lehetőségek: 40 megyei települést és 350 ezer embert érint a két 12,5 milliárdos fejlesztés
Cséfalvay Attila - 2011.11.11.
Fotó: Bertleff András
Kisalföld napilap
Molnár Ágnes államtitkár pénteken - a győri Jedlik hídon állva - bejelentette: a mosoni-dunai és a szigetközi, összesen 12,5 milliárdos beruházást (mely 40 településen mintegy 350 ezer ember érint) is elfogadta a kormány. A "vizes" fejlesztések mellett többezer munkahelyet, s a folyómenti vállalkozások lehetőségét jelentheti.
Természetvédelmi partnerség
Mészely Réka - 2011.10.28. 
Kisalföld napilap

Megújult a lipóti Szigetközi Tájvédelmi Központ és a Kapuvár-Öntésmajorban található hansági bemutató- és fogadóközpont, míg a felvidéki Kisudvarnokon a kistérségi természetvédelmi, információs és oktatóközpontnak otthont adó kúria szépült meg.

Magyarországon telepített vizát fogtak az ukrajnai Vilkovónál
gondola.hu - 2011. október 20.

Hazánkban jelölt vizát fogtak ukrán halászok a Duna Kilia ágában - 18 km-re a Fekete tengertől - 2011 szeptemberében. Az 50 cm hosszú hal Vilkovóig 1580 km-t tett meg, áthaladva a Vaskapu I. és Vaskapu II. vízerőmű rendszeren. A tavaly elindított vizatelepítési program eredményességét igazoló halat a halászok visszaengedték a Dunába – tájékoztatta az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum a program szervezőit.


Halökológiai vizsgálat Szigetközben, Denkpálnál
kisalfold.hu - 2011.10.05.
 
Túrák a megújult tanösvényen
Gülch Csaba - 2011.09.16.
Kisalföld Napilap
Nemrégiben fejeződött be a szigetközi természetvédelmi bemutató útvonal felújítása. A 2 millió forintos projekt részeként – többek között – megjavították, átfestették a pihenőhelyek bútorzatát és kétnyelvű információs táblákat helyeztek ki.
 
Tíz évvel ezelőtt négy tanösvényt alakított ki a Fertő–Hanság Nemzeti Park megbízásából a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Fotó: Krizsán Csaba

Hazánkban a Szigetköz a hódok kedvence
kisalfold.hu - WWF - 2011.08.25. 10:29
A hódok állománya folyamatosan nő a Hanságban. Legnagyobb egyedszámmal a Szigetközben fordulnak elő.
Lezárult a WWF Magyarország idei monitorozása a legjelentősebb hazai hód élőhelyeken. A megfigyelésből kiderült, hogy a hódok állománya folyamatosan nő a Hanságban és a Mura mellett, míg Gemencen és a Közép-Tisza mentén többnyire stabil a populáció. Legnagyobb egyedszámmal a Szigetközben fordulnak elő, itt számuk több százra tehető.

FFekete gólyákkal és vörös kányákkal ismerkednek a lipóti zöldtáborban
Infogyor.hu
2011.08.02/em>

Természetvédő tábor nyílt a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton vasárnap. A táborozók a Szigetköz faunájával és flórájával, a térség lakóinak mai életmódjával és a már-már elfelejtett szigetközi mesterségekkel ismerkednek.

TTovábbi cikkek a Szigetközi természetvédő táborról

InterNő - 2011.08.08
http://interno.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=11011&Itemid=107

Népszava - 2011.08.01
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=455990&referer_id=friss


Magyar Polgár Info - 2011.07.31.
http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=81525


Dodó és társai öt hektáron Dunaremetén
Méhes Ákos - Kisalföld Napilap
2011.08.02
Szarvasokat, vaddisznókat, muflonokat és számos egyéb vad-, illetve háziállatot csodálhatnak meg mindazok, akik ellátogatnak a dunaremetei Dodó vadfarmra. A tizenöt éve alapított park teljes egészében felújított és kibővített formájában tegnap óta fogadja a látogatókat.

 


Természetvédő tábor nyílt a szigetközi Lipóton vasárnap /a>
Magyar Polgár Info
2011.07.31.

A táborozók a Szigetköz faunájával és flórájával, a térség lakóinak mai életmódjával és a már-már elfelejtett szigetközi mesterségekkel ismerkednek egy héten át.

I. Lipóti Kenyér és Halfesztivál
Kisalföld Napilap
2011.07.07.
Idén először kerül megrendezésre a Lipóti Kenyér és Halfesztivál a Holt Duna mentén elterülő festői környezetben.

A fesztivált hagyományteremtő céllal hozzuk létre, melynek keretében a látogatók megismerhetik Lipót természeti kincseit. A fesztivál ideje alatt különböző programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesznek gyermek programok, halászléfőző verseny, ügyességi játékok, délutántól hajnalig fergeteges szórakozás várjuk a fesztivál résztvevőit. Lehetőség lesz megismerkedni a Lipóti Pékség termékeivel is, a jövő évtől pedig már megtekinthető lesz a lipóti péküzem, ahol a kenyérsütés folyamataiba is bele lehet kóstolni. Nagy szeretettel várjuk a családokat, a baráti társaságokat, a civil szervezeteket, az egyesületeket és mindenkit aki szereti a kenyeret és a halat!

 

Szigetköz napja
Kisalföld Napilap
2011.06.07.
Szigetköz napja – ezzel a címmel szervezett programsorozatot a Szigetköz Turizmusáért Egyesület a minap Halászin, hogy a szervezet tagjai – szálláshelyek, vendéglők, programgazdák, civil szervezetek –, a térség önkormányzatai és a velük kapcsolatban álló hatóságok közötti kommunikációt elősegítsék a turisztikai szezon kezdetén.
A résztvevők érdekes, hasznos előadásokat hallhattak a Szigetköz aktuális vízügyi projektjeiről, a Mosoni-Duna és Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjáról, a Duna-stratégiáról, a Viza 2020 program eredményeiről és arról, hogy a természetvédelem eszközei miként hasznosíthatók a turizmus élénkítésére. Emellett a meghívott szervezetek, hatóságok tájékoztatót tartottak a turizmusban tevékenykedők aktuális feladatairól.


Van még lejjebb...
kisalfold.hu
Nyerges Csaba
2011.05.22.
Az már önmagában siralmas, hogy kérdésessé válhat: lesz-e holnap is pénz a szigetközi vízvilág életfeltételeinek fenntartására? 
Azt hittem, a magyar Szigetköz-politikával kapcsolatban már régen eljutottunk oda, ahonnan nincs lejjebb. Amikor hazánk a rendszerváltozás első éveiben önként és dalolva átengedte a vízkormányzás kulcsát Szlovákiának, veszni hagyva a dunakiliti duzzasztóművet, az áramtermelés ránk eső részét, a kishajózás fejlesztését, a Szigetközt Csallóközzel összenyitó ökoturizmust, akkor azt gondoltam, hogy itt van a béka feneke, ennél már csak jobb jöhet. 

Nyolc kiló hóvirággal bukott le négy szlovák nő
kisalfold.hu
Méhes Ákos
2011.03.07.
Összesen mintegy nyolc kilogrammnyi, több ezer szál hóvirágot találtak annál a négy szlovák nőnél, akiket vasárnap délelőtt értek tetten a járőrök a védett növény szedése közben Máriakálnok mellett.

Az asszonyok azt állították, keresetkiegészítésként szedték a hóvirágot. A védett növényből készített csokrokért tizenöt centet kaptak volna a kereskedőtől. Vélhetően nőnapra akarták eladni azokat.
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság egy vasárnap délelőtt érkezett bejelentésre indult el Máriakálnokra.


Odúk a Kiserdő cinegéinek
kisalfold.hu
Mészely Réka
2011.02.12.
A mosonmagyaróvári Kiserdő cinegéinek készítettek odúkat és helyezték ki a napokban az Éltes-iskola kilencedikesei.
A mosonmagyaróvári Éltes-iskola tanulásban akadályozott tanulóinak tagozatán előkészítő szakiskolai évfolyamokat (9–10. osztály) működtet. Ezeken az évfolyamokon szakmai alapozó és előkészítő tantárgyak keretében a tanárok vállalják a diákok munkára nevelését, illetve felkészítését szakmaválasztásra, szakiskolai tanulmányokra.
A diákok a napokban tanáruk, Ispánki Csaba irányításával odúkat helyeztek ki a mosonmagyaróvári Kiserdőkben. A kék-, barát- és fenyvescinegéknek szánt „otthonokból" Dunaszigetre is jut.

 

Babos Attila lett az SZFT új elnöke
kisalfold.hu
2011.01.26.
Szerda délelőtti ülésén – Babos Attila személyében - új elnököt választott a Szigetköz-Felső-Duna mente Térségi Fejlesztési Tanács.

Erre azért volt szükség, mert a testület korábbi elnöke, Széles Sándor 2011. január 1-jétől a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetését látja el, ezért szükségessé vált az új munkájával összeférhetetlen tevékenységek (így a Tanács elnöki és tagsági viszonyának) megszüntetése.
Az SZTF szerdai ülésén Széles Sándor lemondott az elnöki tisztről, a testület elnökének Babos Attila személyére tett javaslatot, akinek megválasztását a testület egyhangúan támogatta.

 


ÚJSÁGCIKKEK - 2010


Széles Sándor: ˝Nem polihisztort, politikust kerestek˝
Sudár Ágnes - Kisalföld Napilap
2010.12.24.
Széles Sándort nevezte ki csütörtökön Orbán Viktor a januártól felálló Győr-Moson-Sopron megyei
kormányhivatal élére. A megyei közgyűlés jelenlegi alelnöke a kinevezési okmány átvétele után nyilatkozott.
– Csütörtök óta hivatalos a lista: a kormányhivatalok vezetői nagyrészt fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők. Ön is KDNP-s politikus, de nem honatya. Mégsem lepődtünk meg, mert – politikai berkeken belül – szinte az elejétől emlegették a nevét.
– Hivatalosan akkor is két nappal ezelőtt kaptam a felkérést – éppúgy, ahogy a többiek.


Kisudvarnok is részt vesz a nagyértékű környezetvédelmi projektben
2010, december 16
- kisalfold.hu
Csütörtökön tartották a „Határtalanul Duna-menti Természeti Értékeinkért és Környezetünkért” elnevezésű projekt nyitórendezvényét.
A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 100%-os támogatásával megvalósuló projekt teljes összege 479 345,44 euró. A projekt tagja Kisudvarnok község vezetésével a Tőkési ág kistérség is. Ennek átfogó célja a természetvédelmi tudatformálás és környezeti nevelés lehetőségeinek közös fejlesztése a Duna-menti határrégióban található természeti értékek bemutatásán keresztül, a Szigetköz-Csallóköz-Hanság térségében, a látogatók fogadására alkalmas infrastrukturális háttér kialakítása, valamint olyan komplex programok megvalósítása - közös akciókkal - mely a térség élővilágának védelmére, a környezettudatos szemlélet fontosságára hívja fel a figyelmet.

Aranyérmet kapott Lipót az európai környezetszépítő versenyen
MTI
2010-09-24
Lipót falu az aranyérmesek között végzett, Sopron megyei jogú város pedig ezüstérmet szerzett a 2010.évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Duna-stratégia – Győr
2010.09.22. - kisalfold.hu
˝A hajózhatóság megteremtése, a vízi utak, a közlekedés fejlesztése lényeges Győr számára: ám ez kizárólag a gönyűi torkolati műtárgy megépítésével valósulhat meg˝ – hangzott el szerdán a konferencián, mely a város és térségének helyét boncolgatta az uniós Duna-stratégiában.

˝Kutatómunka˝ az illegális lerakók eltüntetéséért
Cséfalvay Attila
2010.09.20. - kisalfold.hu
Keressük azokat az alsó-szigetközi illegális hulladéklerakókat, melyek felszámolását hamarosan uniós forrásból végzi a Szigetközi Természetvédő Egyesület (Szite).
A tapasztalat szerint a megtisztított terület ˝őrzése˝ az újabb szemétkupacoktól legalább akkora feladatot jelent, mint maga a rehabilitáció.
˝Jó munkát végeztek˝ – nagyjából így foglalhatnánk össze a megkérdezett felső-szigetköziek véleményét, amikor a helyi természetvédelmi egyesület munkájáról, az illegális szemétlerakók felszámolásairól kérdezzük őket. Nemrégiben ugyanis Rajkától Ásványráróig negyvenhét méretes szeméthalmot hordtak el – főként uniós forrásból finanszírozva a költségeket. A munka tovább folytatódik: októbertől Alsó-Szigetköz következik. A lerakók felkutatásában a Kisalföld is segít a Szitének, ehhez olvasóink jelzéseit is várjuk.

A Duna-stratégia adhat választ Szigetköz ügyére?
Cséfalvay Attila
2010.09.16. - kisalfold.hu
˝A Duna-stratégiának választ kell adnia, mi legyen a szigetközi fejlesztés iránya: nem része azonban ennek a bős–nagymarosi kérdés megoldása˝ – mondta Barsiné Pataki Etelka kormánybiztos.
A szigetköziek szerint a megoldás éppen ez, a térségi rehabilitáció leválasztása lenne a vízlépcsővitáról.
Barsiné Pataki Etelka, az uniós Duna-stratégiáért felelős magyar kormánybiztos csütörtökön Győrben a Szigetközi Fejlesztési Tanács és a megyei területfejlesztési tanács együttes ülésén a fejlesztési lehetőségekről s a Szigetközről beszélt, de szóba került a bős–nagymarosi kérdés is.

Szigetköz közepe: Hédervár 800+
2010.09.16. - kisalfold.hu
A kulturális örökség napja alkalmából a Hédervár 800+ Emlékbizottság és a Hédervári Baráti Kör Közhasznú Egyesület szeptember 19-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Héderváry-kastély Viczay Termében szervezi meg a Szigetköz közepe: Hédervár 800+ című konferenciát.

˝Kincskeresés˝ a Szigetközben és a Csallóközben
Mészely Réka
2010.09.14. - kisalfold.hu
A Csallóköz és a Szigetköz rejtett természeti és kulturális értékeinek játékos megismertetését célozza meg a Pisztráng Kör. Öt-öt magyar és szlovák településen ˝kincskereső˝ útvonalakat alakítanának ki.
Tíz túraútvonalat hoznának létre öt szigetközi és öt csallóközi településen a Pisztráng Kör kezdeményezésére. A projekt azt célozza, hogy a diákok, családok játékosan ismerkedjenek meg a térség természeti és kulturális értékeivel.

 

Aranyérmet kapott Lipót az európai környezetszépítő versenyen
MTI
2010-09-24
Lipót falu az aranyérmesek között végzett, Sopron megyei jogú város pedig ezüstérmet szerzett a 2010.évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Rajkától Ásványráróig hulladékmentesítettek
Mészely Réka
2010.09.06. - kisalfold.hu
Tizennyolc településen a Felső-Szigetközben közel tizenkétezer köbméter hulladékot számoltak fel egy, az unió és a magyar állam által is támogatott projekt keretében. Ennek zárókonferenciáját pénteken Mosonmagyaróváron tartották.

Most újabb gondot okoz a Gyurcsány-korszak temetetlen halottja
2010-09-05
A bősi erőmű karbantartása miatt a szlovák hatóságok felduzzasztották a szigetköz vízgyűjtőit, a hullámtérből menekülő állatok a termést, a víz pedig az úthálózatot károsítja. A tájegység településeinek vezetői és a civil szervezetek nemzetközi szerződésben rendeznék a Duna szabályozását.

Szigetköz - Még napokig víz alatt a hullámtér
Cséfalvay - Mészely
2010.09.03. - kisafold.hu

˝A vadak kimenekültek az ártérből, pusztítják a kukoricát, napraforgót: a víz károkat okoz a vízi műtárgyakban és az ártéri úthálózatban˝ – prognosztizálja Tóth István dunaszigeti polgármester a szigetközi hullámtér mostani magas vízállásának következményeit. A bősi erőmű karbantartása vasárnapig tart.
A szigetközi hullámtér nagy része napok óta víz alatt áll: ennek oka, hogy árhullám vonult le a Dunán, miközben a bősi erőmű éves karbantartási munkálatait végzik. Így szlovák oldalon több vizet engednek a szigetközi szakaszra: Rajkánál eleinte másodpercenként 2500–2700 köbméter érkezett. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hidrometeorológiai tájékoztatója szerint a Duna magyarországi felső szakaszán alacsonyabb tetőzés mellett gyorsabb levonulás várható.

Végre béke van a Mosoni-Dunán
Méhes Ákos
2010.08.10. -  kisalfold.hu
Mosonmagyaróvár - Az idei szezonban eddig csupán egyetlen kishajó-tulajdonost kellett feljelenteni.
Az egy hónapja érvényben lévő sebességkorlátozást a vízen közlekedők többsége betartja, köszönhetően egyebek mellett a rendőrök folyamatos járőrözésének is a Mosoni-Dunán.
A vízi KRESZ-táblák kihelyezésének és a rendőrök folyamatos járőrözésének köszönhetően úgy tűnik, végre ˝béke˝ van a Mosoni-Dunán. Meglehetősen hosszú előkészítést követően egy hónappal ezelőtt kihelyezték a vízi közlekedést szabályozó jelzőtáblákat a folyó partján. A szabályozással a motorcsónakosok és az evezősök, illetve a fürdőzők közti konfliktusoknak próbálják elejét venni az illetékesek.


˝Visszatért az élet a Szigetközbe˝
Cséfalvay Attila
2010.07.01.
A ˝tizenöt éves˝ dunakiliti fenékküszöb megépítése nélkül ˝jóval nagyobb károk lettek volna a Szigetközben˝.
˝Értéket ment, őriz, sőt, teremt: ismételten megjelentek elterelés előtti élőhelyek, állatfajok, s visszatért az élet a térségbe" – állítja Janák Emil vízügyi igazgató.
Két és fél szűk esztendő: ennyi telt el a Duna 1992. októberi elterelése és a dunakiliti fenékküszöb 1995 nyarán történt üzembe helyezése között. Ez idő alatt a főmederben lévő alacsony vízszintek az addig ˝paradicsomi˝ hullámtéri mellékágrendszerben szélsőségesen alacsony vízjárásokkal jártak, a meder nagy része kiszáradt.


Folyótisztítók – Kenuval gyűjtötték a szemetet
2010.06.29.
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium huszonöt diákja a Szigetközben már harmadízben gyűjtött kenuval szemetet a mellékágakban a tanév végén.
A kenukat és egyéb vízi felszerelést a Szürkehód Bt., a műanyag zsákokat és kesztyűket a Rekultív kft. biztosította.


Tilos a fürdés a Zátonyi strandon
Cséfalvay Attila
2010.06.26.
Hétvégén biztosan tilos marad a fürdés az egyik legnagyobb szigetközi szabad strandon, Dunaszigetnél a Zátonyi-Dunán.
Az ÁNTSZ ugyanis a vízben lévő enterococcus baktérium hétszeresét mérte a megengedetthez képest. A polgármester szerint a vízbe nem folyamatos szennyezés került.
Szigetköz egyik legnagyobb szabad strandja hétvégén biztosan nem fogadhatja a fürdőzőket. Tóth István dunaszigeti polgármester pénteken elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat faxon értesítette a hely polgármesteri hivatalt az okokról.

A rossz idő ellenére gyérítettek a Szigetközben
Mészely Réka
2010.06.22.
Szombaton mégiscsak fel tudtak szállni a szúnyoggyérítést végző légi járművek, így már huszonegy községben megfogyatkoztak a vérszívók.
A szélsőséges időjárás ellenére sikerült felszállniuk a gyérítést végző légi járműveknek szombaton. Tóth István, Dunasziget polgármestere, aki a szúnyoggyérítés feladatait évek óta vállalja, elmondta: – Az időjárás-jelentést folyamatosan figyeljük. A gyérítés során a változékony időjárással, légnyomással, esővel kell megküzdenünk. A légi járműveknek a fel- és leszállás is nehézséget okozott, ugyanis a sok csapadék miatt felázott a talaj, ennek ellenére 21 településen sikerült elvégezni a gyérítést.

A szigetközi szúnyogirtást az időjárás késlelteti
Mészely Réka
2010.06.18.
A kedvezőtlen időjárás miatt csütörtökön nem kezdődhetett el a szigetközi településeken a szúnyoggyérítés.
Az előrejelzések szerint az is kérdéses, hogy a napokban felszállhat-e a permetezést végző gép.

 

˝A szigetközi megoldás európai ügy˝
Cséfalvay Attila
2010.06.22.
Szabó Imre leköszönt környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint Szigetköz nem választható le a bős–nagymarosi vitáról.
A helyiek három fenékküszöbös javaslata a rehabilitációs megoldási lehetőségek között szerepel: a magyar–szlovák vitát Brüsszel vagy a hágai bíróság zárhatná le.
– A ˝nagypolitika˝ környezetvédelmi minisztersége alatt is kényes kérdésként kezelte Szigetköz ügyét: hozzányúlni nemigen mert. Miért?


Szúnyogteszt a Szigetközben
nmgr
2010.06.18.
A kisalfold.hu arra volt kíváncsi, hogy június közepén hányadán is állunk a vérszívókkal a Szigetközben. Több településen teszteltük tűrőképességünket.
Idén a Szigetköz kapott egy elég komoly természetes elárasztást is a tervezett mesterséges mellé. Ennek is köszönhető, hogy a szigetközi településeket ellepték a szúnyogok.
A májusi eső utáni szúnyoggyérítés néhány településen már lezajlott (Kunsziget és Mecséren például már volt), de a legtöbb településen csütörtöktől kezdték a gyérítést a Szigetközben.


 

8 millióból gyérítik a szúnyogokat
Mészely Réka
2010.06.16.
Az Alsó- és Felső-Szigetközből harminc településen gyérítik csütörtöktől a vérszívókat.
Az egyszeri permetezés 7,8 millió forintba kerül, ennek harminc százalékát a Magyar Turizmus Zrt. támogatja.

Visszaállt a régi rend a szigetközi forgalomban
Méhes Ákos
2010.06.08.
Visszatért minden a régi kerékvágásba Halászin – immár egy hete, miután átadták az új Mosoni-Duna-hidat. Ezzel együtt Máriakálnokon is megszűnt az átmenő forgalom, ám a kátyúk megmaradtak.
A mintegy 488 millió forintos állami beruházás eredményeként kétszer egysávos úton haladhat a forgalom a korábban használt híd egy sávja helyett. Az új híd építése nem csupán a halásziak életében számított rendkívüli eseménynek, a kivitelezők számára is nagy kihívást jelentett, hiszen Magyarországon eddig nem épült ilyen jellegű híd.

 

Nem bír a sok vízzel a szennyvízrendszer több szigetközi településen
kisalfold.hu
2010.06.05.
A Pannon-Víz Zrt. adatai szerint az elmúlt 24 órában az Alsó-Szigetközben lévő településeken többszörös túlterhelés alá került a szennyvízelvezető-rendszer.
Ennek oka, hogy egyes ingatlantulajdonosok a pincéjükben, garázsukban, kertjükben lévő belvizet és talajvizet a hálózatba szivattyúzzák, amivel fokozott közveszélyt okoznak.

Árvíz: éjszaka tetőzik Nagybajcsnál a Duna
kisalfold.hu
2010.06.05.
A Mosoni-Duna magas vízállása nem fenyegeti a szigetközi falvakat. Győrben a Nagy-Pándzsa töltésén dolgoznak a szakemberek.

 

 

 

Egyre nő az elöntött területek nagysága
Hancz Gábor
2010.06.02.
Az elöntött területek nagysága folyamatosan emelkedik, elsősorban Szigetközben és a Hanságban, így még több szivattyú beindítása várható – tájékoztatott közleményben Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán.

Horogra akadtak a pecások - ellenőrzések a megyében
kisalfold.hu
2010.05.30.
Közel egyméteres harcsát dobattak vissza azzal a horgásszal, aki engedély nélkül pecázott Győrzámolynál. Osztrákok, szlovákok is lebuktak, akik négy, sőt, hat bottal is horgásztak a Szigetközben.

Idén elmaradtak az előfoglalások
Méhes Ákos
2010.05.29.
Egyelőre elmaradtak a szezon kezdetén már szokásos előfoglalások a szigetközi kempingek többségében.
Van, aki a gazdasági válsággal, más a kedvezőtlen időjárással magyarázza ezt. A kempingek azonban felkészültek az idei szezonra, több helyen fejlesztettek, bővítettek. A túrázókat már nem csupán sátorhelyek, hanem faházak, sőt, még egy minden luxussal felszerelt lakóhajó is várja.

 

 

Elárasztás alatt nem árt az óvatosság
Cséfalvay Attila
2010.05.28.
A szigetközi hullámtér két hétre tervezett mesterséges elárasztása hétfőn kezdődhet: a tavalyi tragédia bizonyította, hogy gumicsónakkal, elővigyázatlanul, túravezető nélkül nem szerencsés vízre szállni az ágrendszerben.
Közben szúnyogkatasztrófától tartanak a helyiek.

IX. Szigetközi Természetvédő Tábor
2010.05.25.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédő tábort szervez a Szigetközi Tájvédelmi Körzet térségében.
 

Városfejlesztés a Duna mentén
Heti Válasz
L. D.
2010.05.14.
Felosztják az Európai Uniót - a vízbázisok alapján. A Duna mentén fekvő magyar települések is új fejezetet nyithatnak a 2014-2020-as uniós költségvetésbe tervezett Duna-régió stratégia révén - ez volt a Heti Válasz múlt csütörtöki konferenciájának egyik fő tanulsága a Művészetek Palotájában.

Illés Zoltán: nem kell gát a Szigetközben
mti
2010.05.15.
Kisalföld
Illés szerint nincs szükség arra, hogy gát épüljön a Szigetközben. A leendő környezetvédelmi államtitkár azt mondta: az Európai Unió készülő Duna-stratégiájának a bős-nagymarosi vízlépcső megépítésével szemben kell állást foglalnia.
A politikus a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja és a Duna Charta által szervezett Dunaszaurusz - Duna-mozgalmak - Duna-stratégia című konferencián szólalt fel. Illés Zoltán, aki az Orbán-kormányban a vidékfejlesztési tárca államtitkárként a környezetvédelemért és a vízügyért felel majd, azt mondta: hiába környezetbarát a folyami áruszállítás és a vízenergia felhasználása, ezekről csak a helyi viszonyok ismeretében lehet dönteni, mérlegelve, hogy a természetbe való beavatkozás nem okoz-e kárt.

Brüsszelbe mennének most a fél Dunáért?
Kisalföld
Cséfalvay Attila
2010.05.14.
Fotó: Bertleff
A nemrégiben Dunakilitin járt Deutsch Tamás nyitja meg azt a szombati Duna-konferenciát, melyen Illés Zoltán leendő környezetvédelmi államtitkár Bős–Nagymarosról beszél.
A folyó elterelésében érintett Szigetközből nem hívtak előadót.
Szombaton a Duna Charta és a Fidesz Néppárti Képviselőcsoportja Budapesten tart konferenciát ˝Dunaszaurusz, Duna-mozgalmak, Duna-stratégia˝ címmel.

Nem betakarják, eltakarítják a szemetet Szigetközben
Kisalföld
Méhes Ákos
2010.05.12.
Még tavaly nyert hulladékmentesítésre csaknem 100 millió forintot a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) a szlovákiai Somorjával (Samorin) közösen. A tervek szerint a héten végeznek a munkával.
Eközben néhány szemlélőben felmerült: talán nem is ártalmatlanítják, hanem elássák a szemetet?
Portálunknak dr. Tóásó Gyula Szite-elnök határozottan és tételesen cáfolta a híreszteléseket. Egyúttal bejelentette: az Alsó-Szigetközben folytatják a munkát.

Védett lett az iskola és az egykori fogadó
Kisalföld
Méhes Ákos
2010.05.11.
Helyi védettség alá helyezte az önkormányzat a Régi vámház téren álló Bolyai-iskola és az egykori Arany Ökör fogadó épületét. Eddig akár le is bonthatták volna azokat.

Magyarok, szlovákok egy hajóban
Kisalföld
Mészely Réka
2010.05.11.
Két új sárkányhajóval gazdagodik Mosonmagyaróvár. A Lajta-parti település és a felső-csallóközi Somorja vízisport-egyesületei évek óta együttműködnek és részt vesznek egymás rendezvényein.
˝Közösen egy csónakban˝ címmel indított projektet a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a Lajta-parti város testvértelepülése, Somorja (Samorin) vízisport-egyletével.Szárazerdő vizet kaphat

Kisalföld
Cséfalvay Attila
2010.05.08.
Vízjogi létesítési engedélyt kapott a dunakiliti Szárazerdei-holtág rehabilitációja. Vermelőhelyeket is kialakítanak a halaknak.

A Szárazerdei-holtág egy része jelenleg betöltött, erdővel borított meder: rehabilitációja a Szivárgó-csatornával történő kapcsolat megteremtésével valósul meg a meglévő mélyvonulat nyomvonalán.
 
Kőszórások
Kisalföld
Nyerges Csaba
2010.05.06.
Sok évtizedre visszamenőleg tetten érhető a folyamatos hazaárulás.
Illés Zoltán kedden az MTI-nek kijelentette: a vidékfejlesztési tárca államtitkáraként ő felügyeli majd a környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet.

Szlovák-magyar csoportosulásba léphet be Dunaszerdahely
PARAMETER
2010, április 28 
DUNASZERDAHELY – A képviselő-testület jóváhagyta, hogy a város egy magyarországi székhelyű, ún. Európai Területi Együttműködési Csoportosulásba (EGTC) lépjen be.

Komp a Csallóközbe
Kisalföld
Cséfalvay Attila
2010.04.28.
Kedden elnyerte az uniós támogatást, így 3,23 millió euróból akár már jövőre elindulhat a Bős és Dunaremete közötti kompjárat.

Idegenforgalmi és kulturális fellendülést is várnak a térségben élők Szigetköz és Csallóköz vízi összeköttetésétől. Eleinte csak a helyiek – dunaremeteiek és lipótiak – szerették volna a kompjáratot Csallóközbe, később sikerült a szlovákiai Bőst és a szemközti falvakat is az ügy mellé állítani.


Egyelőre nem árasztanak a Dunán
Kisalföld
Cséfalvay Attila
2010.04.27.
Mivel nem érkezett ˝természetes˝ tavaszi árhullám a Dunán, múlt kedd óta elvileg mesterségesen elárasztható lenne a Szigetköz.
Ehhez azonban még hideg a folyó és kevés a vízhozam. Későbbi árasztásnál viszont szúnyoginváziótól tartanak a helyiek.

˝Rajtunk nevettek a szlovákok˝
Cséfalvay Attila
2010.04.27.
Kisalföld
˝A szlovákok nevettek rajtunk, mondván, ők a vízből energiát termelnek, a magyarok pedig az energiából vizet mozgatnak.˝
˝A szlovákok ’92 őszén megmutatták nekünk az épülő dunacsúnyi duzzasztót, tudtunkra akarták adni, megépül a C variáns – fotóinkra a minisztérium nem is reagált˝ – meséli Sajben András, aki negyedszázadig volt a közös albizottság szakértője.
˝A három fenékgátas szigetközi megoldásnál jobbat nem tudok" – tette hozzá.

 

Vízgazdálkodás évi 70 millióból
Mészely Réka
2010.04.21.
Kisalföld
Vámosszabadi és Hegyeshalom térségében végeznek csatornarekonstrukciót idén a Mosonmagyaróvári Vízitársulat munkatársai. A társulás nyitott az együttműködésre.
Rajkától Vénekig, Jánossomorjától Börcsig százhúszezer hektárnyi területen, 41 település vonzáskörzetében tevékenykedik a Mosonmagyaróvári Vízitársulat, mely jelenlegi formájában 1979 óta működik.

Fogynak az illegális lerakók
Cséfalvay Attila
2010.04.20.
Kisalföld

Az utóbbi idők legnagyobb illegális hulladéklerakó-felszámolása zajlik a Szigetközben.
Uniós forrásból tizennyolc településen negyvenhét lerakóhelyről összesen 12 ezer köbméter szemetet szállítanak el május huszonegyedikéig. Sikeres pályázat esetén a munka az Alsó-Szigetközben folytatódhat.
˝Egyetlen jelentkező volt a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) által kiírt közbeszerzési pályázaton: a Rekultív kft., amely minden feltételnek megfelelt, így gyorsan elindulhatott a lerakófelszámolási munka˝ – tudtuk meg dr. Tóásó Gyulától, a civil szervezet elnökétől. Az egyesület által rendelkezésre álló uniós támogatásból év elején Rajkától Ásványráróig felmérték az illegális szeméthalmok helyét s azok méretét.

KRESZ-táblák a Mosoni-Dunán
Méhes Ákos
2010.04.02.
Kisalföld    

Elkészültek a táblák, megvannak az engedélyek, így várhatóan a nyári szezon kezdetére bevezetik a korlátozásokat a Mosoni-Dunán.
A városban két helyen, míg Halászin a szabad strand környékén legfeljebb öt kilométerrel haladhatnak a vízi járművek.   Az érintettek a hullámkeltés okozta problémák és sok vita megoldását várják az új szabályozástól. A nyári szezon kezdetével ugyanis évről évre újra felerősödik az ellentét a motorcsónakosok és az evezősök között.

Megmérgezett védett madarak Bezenye határában
Mészely Réka
2010.03.30.
Kisalföld    
Négy védett madár tetemét találták meg vasárnap Bezenye határában, de várhatóan ennél jóval több állat pusztulhatott el. Vesztüket a csaliként kitett, feltehetően karbofurán-tartalmú növényvédő szerrel beszórt fácán okozhatta.

Sok védett ragadozó madár lesz áramütés áldozata. Sajnos azonban nem ritka az az eset sem, amikor karbofurán-tartalmú növényvédő szerek miatt pusztulnak el állatok. A növényvédő szerek ezen hatóanyagát néhány éve ugyan betiltották, használatát és birtoklását egyaránt büntetik, ennek ellenére vasárnap négy újabb áldozatot szedett a szer.


Nem hisznek Molnárnak - „Repkednek a milliárdok, és nem történik semmi”
2010.03.26
HírTV
Minden idők legnagyobb árvízvédelmi fejlesztéseként jelentette be Molnár Csaba kancelláriaminiszter Győrben, hogy a kormány jóváhagyta az úgynevezett Dunai nagyprojektet. A szigetközi polgármesterek viszont azt mondják: már nem hisznek a hangzatos ígéreteknek, mivel az elmúlt nyolc évben semmi sem történt a tájrehabilitáció érdekében.

Az Európai Bírósághoz fordulnának a civilek a Szigetköz miatt
2010. március 18.
Nagyar Nemzet
Az Európai Bírósághoz fordulna a Szigetköz vízpótlása érdekében a Duna Charta és Védegylet, mivel véleményük szerint e bíróságnak erősebb jogosítványai vannak, mint a kérdésben 1997-ben már ítéletet hozó hágai Nemzetközi Bíróságnak.
Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel


A Szigetköz ma már márkanév
Mészely Réka
2010.02.16.
Kisalföld    

Önkormányzatokat, civil szervezeteket és vállalkozókat összefogó egyesület jött létre nemrég. A Szigetköz turizmusának felkarolását tűzte ki célul.
Mosonmagyaróvár gesztorságával a szigetközi turizmust felkaroló egyesület alakult. Eddig a Lajta-parti város, Lipót, Halászi és Lébény önkormányzata mellett hat – főként turizmussal foglalkozó – civil szervezet, illetve több mint negyven vállalkozó csatlakozott, de amint dr. Pető Péter egyesületi elnök hangsúlyozta, várják az új tagokat is.

Duna-kutató intézetért lobbiznak
Cséfalvay Attila
2010.02.16.
Kisalföld
Mosonmagyaróvár profilja, a helyi egyetemi kar kitörési pontja lehetne az a Nemzetközi Duna-kutató Intézet, melyért a tudományos akadémia elnökénél lobbizott a városvezetés és a rektor.
Alkalmas épület is lenne: az egyetemen 150 millióból épült, s alig kihasznált Szigetköz Kutatóközpont.

Évi 150 ezer köbméter városi szemét
Méhes Ákos
2010.02.15.
Kisalföld
Mosonmagyaróvár - A jelenlegi 30 százalékra kellene csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét.
Többek között ezt fogalmazták meg a város nemrég elfogadott környezetvédelmi programjában. A város 2014-ig szóló környezetvédelmi programját legutóbbi ülésén fogadta el az önkormányzat. Ebben külön fejezet foglalkozik a hulladékgazdálkodással. Az anyag szerint 2008-ban összesen több mint 61 ezer köbméter lakossági háztartási, 39 ezer intézményi, üzemi háztartási és csaknem 37 ezer köbméter ipari hulladék keletkezett Mosonmagyaróváron.
Vizsgálat a halászi híd ügyében?
Cséfalvay Attila
2010.02.11. 
Kisalföld    
„A gönyűi kikötő átalakítására beadott pályázat elbírálára vár: enélkül nem lenne teljes a szigetközi rehabilitáció" - hangzott el a Szigetköz-Felső-Duna Mente Térségi Fejlesztési Tanács csütörtöki ülésén, ahol a halászi híd kálváriájával is foglalkoztak.


Dallal vezet a volt polgármester
Mészely Réka
2010.01.27.

A  fél életemet a köz szolgálatában töltöttem, mostanra az idegenvezetés vált szenvedélyemmé. A séta során bemutatom a település nevezetességeit, szavalok, szent énekeket és népdalokat énekelek – meséli Göndöcs László, Hédervár korábbi polgármestere, díszpolgára. (A teljes cikk a fenti linken)

 


"Vízesésbe˝ fektetett milliárdok
Cséfalvay Attila
2010.01.27.
 Kisalföld
Hat és fél millió euróból (1,7 milliárd forintból) a szlovák vízügyi vállalat szerel törpeturbinát a doborgazi zsiliphez: neki évi egymilliós, a falunak több ezer eurós nyereséget hozhat.
Dunakilitin hasonló pénzből magánberuházó üzemeltethet törpeerőművet: az a cég, mely a legtöbbet adja az államnak árbevételéből.
Közel másfél évtized: ennyi időnek kellett eltelnie, hogy megvalósulhasson a kis-csallóközi és a szigetközi törpeerőmű terve. A szlovákiai Doborgazon sokáig úgy tűnt, magánbefektetők kapják az áramtermelés lehetőségét, majd az érintett falvaknak is felajánlották a lehetőséget.


Tolják már a Jedlik-hidat
Laczó Balázs
2010.01.21.
Kisalföld

Elkezdték Győrben az új, Szigetet és Révfalut összekötő Jedlik-híd egyik főelemének áttolását a Mosoni-Duna felett, ezzel a leglátványosabb szakaszához érkezett az építkezés.
A kétszáz tonnás monstrum néhány lépést haladt előre és körülbelül hétfőre ér révbe, ami még nem a mozgatási művelet végét jelenti, mivel a szerkezetet három hasonló elem követi hamarosan. Valószínű, hogy a folyó révfalui partját márciusra fogja elérni az 51 méteres darab. A várostörténeti pillanat alkalmából Borkai Zsolt polgármester és Kovács Ákos projektvezető köszöntötte az érdeklődőket csütörtök délután.
(A teljes cikk a fenti linken)


Rehabilitálhatják a holtágat Dunakilitinél
kisalfold.hu
2010.01.19.
A dunakiliti Száraz-erdei holtágat rehabilitálhatja pályázati forrásból a vízügyi igazgatóság. Ehhez mederkotrás és a szivárgócsatornával való összekapcsolása szükséges.
A vízügyi igazgatóság pályázati forrásból képzelte el a beruházást: az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ennek kapcsán előzetes vizsgálati eljárást indított. Ami tény: régóta tervezik már a Dunakiliti külterületén, a Duna hullámterében lévő holtág rehabilitációját.
(A teljes cikk a fenti linken)

Ötletek a Duna-stratégiához
kisalfold.hu
2010.01.14.

Nem emelkednek a szavazati jogú tagok befizetési kötelezettségei idén a Szigetközi Fejlesztési Tanácsban.
Harminchárom projektjavaslat érkezett a térségből az Európai Duna Stratégiához.

A Szigetköz – Felső-Duna mente Térségi Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén elfogadta a 2009-es működési költségvetés teljesítéséről készített tájékoztatót, az idei költségvetési koncepciót és a szavazati jogú tagok 2010-es befizetési kötelezettségeit. Ez utóbbi összege a tavalyihoz képest nem változott. A tanács kezdeményezésére az Európai Duna Stratégiához kapcsolódva harminchárom projektjavaslat érkezett a térségből. Az ülésen úgy döntöttek: támogatják, hogy az illetékes szakállamtitkárnak felterjesztett ötleteket a fejlesztési minisztérium építse be a kidolgozás alatt álló Európai Duna Stratégiába.  (A teljes cikk a fenti linken)

Vizeinkre épített jövőkép
Cséfalvay Attila
2010.01.09.
Fotó: H. Baranyai Edina

Alig talált szaktervezőt a vízügyi igazgatóság a tizenegymilliárdos szigetközi és mosoni-dunai kiemelt projektek kidolgozására.
˝Ez is az elmúlt húsz év káros következménye, amikor azt hirdették, hogy nincs szükség a betonlobbisták tevékenységére˝ – mondta Janák Emil. Jövőre azért indulhat a kivitelezés.
A következő három évben látványos vízgazdálkodási fejlesztések indulnak a megyében.
(A teljes cikk a fenti linken)

Bemutató a dunaszegi művelődési házban
kisalfold.hu
2010.01.06.

Megnyílt a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) interaktív kiállítása a dunaszegi művelődési házban.
˝A természetes ártéri élőhelyek veszélyeztetett madárpopulációinak megőrzése˝ című tárlatot Babos Attila polgármester, a Szite tagja nyitotta meg. Ezt követően Placzer Gábor beszélt az érdeklődőknek a tárlat anyagáról (felvételünkön Szomolányi Olga édesapjával a tárlaton). A kiállítás január 15-ig látogatható, hétköznap reggel kilenctől délután három óráig. További információ kapható, s iskolás csoportok bejelentkezését várják a szervezők a 06-20/499-7319-es telefonszámon.
Fotó: H. B. E.
(A teljes cikk a fenti linken)


Szigetköz-rehabilitáció: közelebb a célhoz
Cséfalvay Attila
2010.01.05.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) szerint siker, hogy három fenékküszöbös szigetközi rehabilitációs javaslatuk bekerült a véleményezendő dokumentációk közé.
Több száz szakember munkájának eredményeként és több ezer, a társadalom különböző érdekeltjeinek véleményét tükröző észrevétel figyelembevételével elkészült hazánk első, a Víz Keretirányelv előírásai szerint összeállított vízgyűjtő-gazdálkodási terve. Ezen irányelv mérföldkövet jelent Európa vízgazdálkodásában, hiszen azt a célt tűzte ki, hogy 2015 végéig jó állapotba kerüljön minden felszíni és felszín alatti víz.
(A teljes cikk a fenti linken)
ingyen webstatisztika
InterStat.hu