<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz

Fedezd fel Győrt! - Révfalui találkozások

2011. november 29.

Győrben élünk, nap mint nap elsétálunk gyönyörű műemlékeink előtt, és közben nem is sejtjük, micsoda értékek birtokában vagyunk, milyen kalandos történeteket, hihetetlen legendákat rejt egy-egy belvárosi ház, szobor vagy festmény.

 

Izgalmas túrára hívom hát az olvasót, tartson velem, fedezzük fel együtt Győr szépségeit! Sétánkhoz Jakab Petrát, a Győri Polgármesteri Hivatal idegenforgalmi referensét kértem fel, kalauzoljon minket, mutassa meg nekünk Győr csodás titkait.


Révfalui találkozások

Az egyetemi kampuszt elhagyva bekukkantunk a Kálóczy térre, ahol kellemes pihenőpark fogad minket. A közelmúltban felújított emlékoszlop az első világháborúban szolgálatot teljesítő 11-es győri vadászzászlóaljra emlékeztet.A zászlóalj története 1813-ban kezdődött, és egészen az első világháborúig tartott. 1882-től csak dunántúli fiatalokkal töltötték fel a legénységet.

Az első világháborúban a zászlóalj mintegy kétezer tagja vesztette életét. A győri emlékművet az egység megalakulásának 120-ik évfordulóján, 1933-ban emelték – tudom meg vezetőmtől, aki a szemben található Szentháromság templomról elmondja, 1780 körül építették, barokk stílusban épült, Révfalu hajdani önállóságának emlékét is magában hordozza.

Innen indulunk tovább, egészen a Rónay Jácint – Hédervári - Szövetség utca csomópontig, ahol az árvizes emlékművet tekintjük meg. Petra elmeséli, 1954-ben egy igazán pusztító árvíz öntötte el a Szigetköz felől a városrészt. Az utcákon több méteres magasságban hömpölygött a víz, éppen a ma is látható emlékoszlop tetejének magasságában.

- Ebben a témában én is érintett vagyok! – avatom be útitársamat. Nagyszüleim révfalui házát akkoriban szintén elöntötte a víz. A menthetőt az ablakokon keresztül, csónakkal szállították el, míg édesanyám gyermekként a padláson talált száraz menedékre. Szerencsére ma már a védvonalak kiépülésével hasonló árvizek nem fenyegetnek.A Rónay Jácint utcán át indulunk vissza, a belváros felé. Így haladunk el egykori iskolám, a Tulipános Általános Iskola mellett, amely egy különleges, szecessziós épület, homlokzatán megannyi díszes tulipánnal. No meg két érdekes felirattal: A bejáratok felett egy „Lányok” és egy „Fiúk” felirat áll, amely mutatja, a ma már természetesen koedukált intézményben egykor elkülönülve tanultak a fiúk és a lányok.Egy kis kitérőt teszünk a Dózsa rakpart felé, ahol nemrégiben adták át Beregszászi Hegyi László alkotását a Találkozás című térplasztikát, amely egyszerre szimbolizálja Révfalu és a város összetartozását, a győri emberek barátságát, megjeleníti azt, hogy Győr a folyók és a találkozások városa.Lassan visszaérünk a Kossuth hídhoz, amelynek lábánál áll Nepomuki Szent János, a révfalui lakosok védőszentjének szobra.A hídon át visszasétálunk a belvárosi oldalra, ahol megcsodáljuk a gyönyörűen kidolgozott turulmadarakat. Gyalogos túránk ezzel véget ért, de Petrával megállapodunk, hogy tavasszal biciklire pattanunk, és bejárjuk a külső városrészeket is, hiszen Győr még rengeteg kincset rejt magában.Papp Zsolt György

 

 

Forrás: gyorplusz.hu (GYŐR+ újság)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika