<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz

Két győri alpolgármestert révfalui kátyútengerekről, zsúfolt buszokról faggattak Olvasóink
Somogyi Tivadart és Fekete Dávidot Révfalu úthálózatáról, a felújításra szoruló Tulipános iskoláiról is kérdezték Olvasóink. Jó hír, hogy a CBA és a Penny Market is érkezik a városrészbe.
 
Hancz Gábor-Szeghalmi Balázs - 2013.03.20.

 


Somogyi Tivadar és Fekete Dávid most Révfalut érintő kérdésekre, problémákra válaszolt - fotó: Mészáros MátyásKérdezz-felelek Somogyi Tivadarral és Fekete Dáviddal

- A Bácsai út, Kárász u és a Széchenyi híd által határolt terület problémájára szeretném felhívni a figyelmet. A Kárász utca azon kevés utcák közé tartozik, ami nem rendelkezik szilárd burkolattal, annak ellenére, hogy az elején lévő elég nagy területet a temetőbe igyekvők vagy a közelben lévő boltot felkereső autósok nagy száma parkolónak használja.

Az utcában lakók száraz lábbal biztosan nem tudják megközelíteni a házukat, mert a felázott, kátyús úton képtelenség közlekedni. A sáros, gödrös útszakasz elég lehangoló látványt nyújt, sokan az üresen álló telken - korábban részben önkormányzati tulajdonú volt, a mostani helyzetét nem ismerem - hajtanak át, ami szintén tiszta sár, nyáron a gaz veri fel. És akkor a Bácsai úton álló önkormányzati tulajdonú rendkívül leromlott házról még nem is beszéltem.

A kérdésem az, hogy mikor várható ennek a jelenleg méltatlanul elhanyagolt, ugyanakkor nagyon szem előtt lévő területnek a rendbe tétele, várható-e egyáltalán?

"Az útfelújításokat mindig a szakmai szempontok alapján végezzük és rangsoroljuk"

     Somogyi Tivadar válasza: - Az úthibákat a közeljövőben a Kárász utcában kijavítjuk, hogy hosszú távon a felújításra mikor kerül sor, azt pontosan megmondani jelenleg nem tudom, az útfelújításokat mindig a szakmai szempontok alapján végezzük és rangsoroljuk.

- A Jedlik híd átadásával a Hédervári út forgalma elviselhetetlenné vált, főleg a reggeli és a délutáni órákban. Az utca egyik oldaláról nem lehet áttérni másik oldalra, pár hónapja gyermekbaleset is volt. Jó lenne, ha korlátoznák a forgalmat, és gyalogátkelőket festenének fel.

     Somogyi Tivadar és Fekete Dávid válasza: - A felvetést továbbítjuk az útkezelő szervezet részére, akik megvizsgálják újabb gyalogátkelőhelyek létesítésének lehetőségét, illetve a gyalogosok biztonságának további javítását.

- A vizivárosi lakópark részen miért fogyott el a hangszigetelő fal? Bácsa felé tovább haladva ott, ahol nincsenek házak, persze újra kezdődik a fal. Miért kell a vizivárosi lakóparkiaknak a nagy átmenő forgalom zajától szenvedni? Várható hogy a kihagyott szakaszon is épül hangfogó fal?

- Szeretnénk ha lenne sportolási lehetőség játszótérrel, foci pályával, kosár pályával egybekötve. Képviselő úr igéretett tett egy játszótérre a vizivárosi lakópark mellett, de az azóta sem valósult meg. Miért?

- A Körtöltés utcában kialakult helyzettel kapcsolatban szeretném felvetni az alábbiakat. A játszótér melletti útszakaszon nincs járda, amelyről a játszótér biztonságosan megközelíthető lenne. A játszótér kerítésétől két-három méterre szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki, amelynek a környéke és használata kritikán aluli, a másik oldalán pedig komposzt telep található.

Az út állapota sem alkalmas a nehéz kukásautók rendszeres közlekedésére. Az Audi iskola, az egyetemi sportpálya és az ott lévő élelmiszerbolt időszakonként rendkívül nagy autóforgalmat generál, ugyanakkor az átmenő forgalom is nagy, amely az utat teljesen tönkretette.

     Somogyi Tivadar válasza: - Ezek a kérdések Bárány István képviselő úr területét érinti, aki egy későbbi online interjú során bizonyosan erre a felvetésekre is válaszol.


Győrben hamarosan új buszmenetrend lép életbe

- Nagy problémát jelent a révfaluiaknak, a buszközlekedés. A környéken sok gyermekes család él akiknek gyermekei a belvárosi iskolákban járnak (gyakorló iskola, prohászka iskola). Ezen iskolák buszos megközelítését lehetetlenné tették.

Így kénytelenek vagyunk a gyermekeket autóval hordani. Pedig ezen iskolákat "csak" egy híd választja el a lakásunktól. Szeretnénk megoldást találni, hogy busszal is el lehessen jutni ezen iskolákhoz. A 11 E busz a híd végén az árkádnál miért nem fordul be a belváros felé? Ez megoldás lehetne. Kérem gondolkozzanak el rajta.

     Fekete Dávid és Somogyi Tivadar közös válasza: - A városban hamarosan új vonalhálózat kerül bevezetésre, mellyel kapcsolatban a készítők figyelembe vették a városrészben élők utazási szokásait, ezért reméljük, hogy ezt a helyzetet is orvosolni tudja az új menetrend.

"Tervezzük a Körtöltés utca felújítását, de itt a csapadékvíz elvezetést is meg kell oldani"


- Azt szeretném megkérdezni, hogy tervezik-e a Körtöltés utca pályaszerkezetének felújítását? Nagyon sok autó és autóbusz jár az egyetem sportpályájára, normális megállási lehetőségük sincs, ezzel kapcsolatban javasolnám a kanyarban a társasház elé parkoló kiépítését, melyet a lakók és a sportpálya vendégei közösen használhatnának.

Javasolnám még a Zemplén utca végén lévő szelektív sziget megszüntetését, a környéken lakók úgysem tudnak beletenni semmit, mivel máshonnan autóval hordják bele és melléje a háztartási hulladékokat, bontásból származó anyagokat.

     Somogyi Tivadar válasza: - Tervezzük a Körtöltés utca felújítását, de itt a csapadékvíz elvezetést is meg kell oldani. Ez pedig összefüggésben van az Audi iskola csapadékvíz elvezetésének felújításával.

Bízunk benne, hogy amikor az Audi iskola felújítása elkezdődik, összehangolva meg tudjuk valósítani a Körtöltés utca felújítását is. Megjegyzem, a Körtöltés utca sem az én körzetembe tartozik.


A Dunakapu téri ásatások törmelékével töltötték fel egy területet?

- Széchenyi híd és a Malomsok sétány végén található terület sorsáról szeretnénk érdeklődni, azért, mert három évvel ezelőtt, amikor ide költöztünk az önkormányzat rendezési tervében még pihenőövezet szerepelt tóval és parkkal.

Ennek ellenére tavaly azt tapasztaltuk, hogy - tudomásunk szerint - a Dunakapu téri ásatások törmelékével töltötték fel ezt a részt úgy, hogy az addig viszonylag karbantartott területen tönkretették a növényzetet, balesetveszélyesen itthagyták a ledózerolt fákat, építési törmeléket.

     Somogyi Tivadar válasza: - Erre a kérdésre most nem tudok rögtön válaszolni. Utána nézünk a felvetésnek és jövő héten a kisalfold.hu-n keresztül megválaszoljuk a kérdést.

"A vízpartok rehabilitációja EU-s pályázat keretében jelenleg is zajlik"


- A Dózsa rakparttal párhuzamos töltés betonjárdás-teteje sok győri által használt kellemes sétány, még több ember számára a sportolás lehetősége és egyben Viziváros felé - külön járda hiányában - a gyalogos közlekedés helye is, ahol sok gyermek, gyermekkocsis szülő is közlekedik, viszont nincs semmilyen közvilágítás, tehát jó lenne hasonlóan, mint az egyetem mögötti részen a közvilágítást kiépíteni a töltés tetején.

     Somogyi Tivadar válasza: - A vízpartok rehabilitációja EU-s pályázat keretében jelenleg is zajlik és ez hozzájárul a Dózsa rakpart töltésének megújításához is.

- Az lenne a kérdésem, hogy a révfalui városrészben lakóknak miért nincsen sportolási lehetősége?

- Ha jól tudom, az Audi iskolához tartozik, s csak a Széchenyi Egyetem hallgatói használhatják a Körtöltés utcában található "postás pályát".
Miért? Jó lenne, ha itt is lenne olyan szabadtéri műfüves pálya, mint amilyen a Bercsényi ligetben épült.

     Fekete Dávid válasza: - Véleményünk szerint a révfalui városrészben számtalan sportolásra alkalmas helyszín van, például a Kálóczy téri teniszpályák, egyetemi sportközpont. Én magam is számtalanszor látom, hogy a töltéseken sokan futnak, kerékpároznak. Az idei évben tervezzük műfüves labdarúgó pálya elhelyezését Révfaluban, a pontos helyszín hamarosan kijelölésre kerül.


Megszűnik a balesetveszély az Új Bácsai úton

- A rendezési terven szerepel az Új Bácsai út mellett (hangfogó falak mögött) a kerékpárút és a járda egészen a hídig, de ezek nem valósultak meg. Nincs járda, sokan az Új Bácsai úton a forgalomban sétálnak, ami több mint veszélyes. Mikor lesz járda és kerékpárút? Körülbelül 200 méteres szakaszról van szó.

     Somogyi Tivadar válasza: - Jó hírrel szolgálhatok, 2013-ban a forrásátcsoportosítást követően a fent hiányolt kerékpárutat, illetve járdát megépítjük. A Szövetség utca átépítésével kapcsolatban kerékpárút és járda építésére sor kerül. Révfalun kívül a városban több helyen épül, vagy a közeljövőben épülni fog kerékpárút.

"A Tábor utcával kapcsolatban mi sem értünk teljesen egyet a kialakult helyzettel"


- Tisztelt Alpolgármesterek! Győr-Révfaluban a Gömör u. Széchenyi-híd és Szabadrév u. közötti részén bajos módon van megoldva a kerékpáros közlekedés, ahol is a Tábor utcába terelték be a biciklis forgalmat. Mikor és milyen módon lehetne ésszerűbb megoldást találni a kerékpárosok biztonságos közlekedésére ezen útszakaszon.

2013. január 24-én ismét Kerékpárosbarát Település címet kapott Győr. "Lehetne több, jobb" megoldás a barátságos megoldásra. Létezik Győrben kerékpárosklub, ajánlanám a kapcsolat felvételt.

     Somogyi Tivadar válasza: - A kerékpáros klubbal kapcsolatban elmondhatom, hogy folyamatos egyeztetésben vagyunk és Győrben kerékpárút velük egyeztetés nélkül nem valósul meg.

A Tábor utcával kapcsolatban mi sem értünk teljesen egyet a kialakult helyzettel, de ennek a megoldásnak a forgalomtechnikai okai is voltak.


A CBA és a Penny Market is érkezik a városrészbe

- Mi az oka annak, hogy Révfaluban nincsen elfogadható bevásárló lehetőség? A város másik felén egymást érik a nagyobb üzletek, amíg nekünk buszra kell ülni, hogy a bevásárlást el tudjuk intézni. Igaz, hogy Révfaluban sok az idős ember, s talán azt gondolják, hogy a vásárlóerejük nem nagy, de én azt gondolom, hogy a Szigetközből Győrben dolgozóknak is jól jönne a lehetőség a bevásárlásra és az emelné a forgalmat. Szívesen látnánk bármelyik üzletláncot.

- Révfaluban miért nem akar egy multi cég sem letelepedni? Olyan jó lenne egy bevásárló központ.

     Somogyi Tivadar válasza: - A Révfalui üzletekkel kapcsolatban két jó hírrel számolhatok, a Szövetség út átépítése kapcsán egy korszerű CBA üzlet épül. A Szabadrév utcánál pedig már a Penny Market építéséhez kiadtuk az engedélyeket. Hogy mikor készül el, ez már nem rajtunk múlik.


Kérdések és válaszok a révfalui parkolási helyzetről

- Kérdésem a következő: amióta a révfalui híd környéki utcákban a parkolás fizetős lett, a főiskola környékén napközben lehetetlen parkolni, beleértve a Kálóczy téri orvosi rendelő és a 7. Posta környékét is. Kívánnak ezen változtatni?

     Fekete Dávid válasza: - A parkolási helyzet Révfaluban is összetett képet mutat. Amikor a díjfizető zónákat kiterjesztettük erre a városrészre is az motivált minket, hogy javuljon a környék parkolási helyzete és azok, akik ingyenes parkolóként használták Révfalu ezen részét azért, hogy a belvárosba bemenjenek máshol próbáljanak meg megállni.

Az egyetemi parkolók egy része továbbra is ingyenesen használható, továbbá a Jedlik-hídhoz kapcsolódó beruházáskor több új parkolóhelyet is kialakítottunk. Folyamatosan vizsgáljuk további parkolók létesítésének a lehetőségét, hogy enyhítsünk a jelenlegi helyzeten.


Mikor sikerül korszerűsíteni a Zsolnay kerámiákkal díszített Tulipános iskolát?

- Szép és jó, hogy az egyetem és környéke dinamikusan fejlődik, de kérdés, hogy Révfalu alapfokú oktatási, nevelési intézményeiben lesz-e végre valami fejlesztés? A növekvő igényekkel jó lenne, ha lépést tartana a bölcsődei-óvodai-ált. iskolai befogadóképesség, s az épületek állaga.

- Révfalunak és talán Győrnek is az egyik legszebb épülete az eredeti Zsolnay kerámiákkal díszített "Tulipános" iskola. Sajnos a karbantartás teljes hiánya miatt folynak az ereszcsatornák, ázik le a vakolat, veszélyben a kerámiák. Pótolhatatlan károk keletkezhetnek ebben az egyedülálló szecessziós épületben, ha nem lesz sürgős beavatkozás!

     Somogyi Tivadar válasza: - Minden révfalui gyereket, akár bölcsödébe, akár óvodába, akár általános iskolába jelentkezik felvételre, a körzet szerinti intézményben el tudjuk helyezni. Ebben az évben az eddigieknél sokkal magasabb összeget tervezünk a bölcsödék-óvodák karbantartására és felújítására, sajnos a Tulipános-iskola felújítására benyújtott pályázatunk az utolsó fordulóban sikertelen lett, ezért ennek a felújítását a több száz millió forintos költség miatt 2013-ban nem tervezzük.

 


Somogyi Tivadar és Fekete Dávid tavaly ősszel a Belvárost érintő kérdésekre már válaszolt győri szerkesztőségünkben - fotó: Bertleff András

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika