<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz

Előkerült a világhírű festőművész a győri Kecskelábú hidat ábrázoló képe


Világhírű festőművész, Egon Schiele ábrázolta a győri Kecskelábú hidat a 20. század elején - derült ki több mint egy évtizeden átívelő kutatás eredményeként. A képet jelenleg New Yorkban őrzik, melynek másolatai népszerűek a tengerentúlon.

Szeghalmi Balázs - 2013.05.13.

 

"Győr történetét ábrázoló kétkötetes könyv, a Műhely szövegén dolgoztam 2001-ben, amikor érdekes adatra akadtam.

Napjainkban már kevesen tudják, de Győrt Révfaluval egészen 1928-ig ácsolt, faszerkezetű híd kötötte össze, melyet nagy magassága és kecses, vékony pillérei alapján a helyiek `Kecskelábú hídnak´ neveztek el" – kezdte a múltidézést Winkler Gábor egyetemi tanár, Ybl-díjas építész.

 


Korabeli fotó a győri `Kecskelábú hídról´

 

"A hídról több eredeti fotó és egy szép festmény is kezünkbe akadt a szerkesztők kollégákkal, ezt könyvünkben közöltük is. És nem utolsósorban egy adat, miszerint a hidat a szecesszió ragyogó tehetségű, világhírű osztrák festőművésze, Egon Schiele (1890-1918) is lefestette.

A kép jelenlegi helyzetéről egyelőre annyit sikerült megtudni, hogy magántulajdonban van, s jelenleg New Yorkban őrzik" – folytatta az érdekes időutazást Winkler Gábor.

 


Egon Schiele így látta a Révfalut a Belvárossal összekötő egykori hidat

 


Winkler Gábor a Kossuth híd lábánál mondta el Egon Schiele és az egykori Kecskelábú híd közös történetét - fotó: Cseh Róbert

 

A győri Magyar Waggon- és Gépgyár alapítója szoros barátságban volt a kor leghíresebb művészeivel

Hogyan került a híres festő Győrbe és miként akadt rá a "Kecskelábú hídra"? – vetettük fel a győri egyetemi tanárnak.

"A rejtély magyarázata most már nem túl bonyolult, a hosszas kutatómunka eredményre vezetett. Lederer Ágoston (1857-1936) és családja bécsi lakása mellett Győrben is háztartást vezetett.

A tehetséges közgazdász és vegyész a huszadik század egyik multimilliomosa volt, s vezető szerepet játszott a győri Magyar Waggon- és Gépgyár megalapításában.

Emellett ő állította talpra nagy tudásával és páratlan kereskedelmi érzékével a Győri Szeszgyár és Finomító Rt.-t is. A család 1911-ben költözött Győrbe, Lederer magyar állampolgárságot is szerzett.

Mindez érthető, hiszen felesége, Serena Lederer (1867-1943) a Pulitzer családból származott. A dúsgazdag gyárossal 1892-ben a kisalföld fővárosában adta össze őket Budapest főrabbija. Serena Lederer korának híres szépsége volt, arcképét Gustav Klimt (1862-1918) is lefestette.

Mindent elmond a Lederer család anyagi helyzetéről, hogy a monarchia egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkezett. Az anyag a késő-középkortól, kora-reneszánsztól egészen a szecesszió festészetéig rengeteg értékes alkotást tartalmazott, közöttük Klimt és Schiele képeit. A Lederer család szoros barátságban volt a kor leghíresebb művészeivel.

Egon Schiele "egészen kínainak" találta a győri hidat

Így hívták meg hosszabb időre győri lakásukba Egon Schielét, a tragikusan korán, huszonkilenc évesen elhunyt osztrák festőművészt, aki fiukat, a kamasz Erik Lederert is többször lefestette.

Látogatása során ragadta meg a bécsi festőt a Kecskelábú híd látványa. Schiele a hidat "nagyon ázsiainak, egészen kínainak" találta. Lederer a Szeszgyár egyik csarnokát bocsájtotta műteremként a festő rendelkezésére: a kép 1913 kora telére készült el" – közölte Winkler Gábor.

Arra a kérdésünkre, hogy eddig miként nem derült, miszerint ilyen tehetségű festőművész ábrázolta a huszadik század eleji Győrt festményén, Winkler Gábor úgy válaszolt: "a Lederer család gyűjteményének tragikus története van.

Lederer Ágoston halála után, a vészkorszakban Serena asszony igyekezett gyűjteményüket biztos helyre menekíteni. Ez azonban nem sikerült.

A győri műkincsek előbb a nácik kezére jutottak, majd a gyűjtemény nagy részét a Vörös Hadsereg katonái gyújtották fel

A felbecsülhetetlen értékű műtárgyak nagyobb része `kényszervásárlás´ útján a nácik kezére jutott. A művészettörténet úgy tudja, hogy az ausztriai kastélyt – Ledererschlössel in Weidlingau –, ahol a becses gyűjteményt a németek őrizték, a Vörös Hadsereg katonái gyújtották fel: a képek a tűzben egytől-egyig elhamvadtak.

Igaz, ennek ellentmond, hogy a gyűjtemény egyes darabjai fel-feltűnnek restaurátori műhelyekben. Művészettörténészek és műkereskedők abban reménykednek, hogy az 1940 körül Magyarországra mentett képek előbb-utóbb valahol Oroszországban feltűnnek majd az aukciókon".

"A Győrt ábrázoló szép kép szerencsére elkerülte a Lederer gyűjtemény más képeinek tragikus sorsát. A elmúlt hetekben az interneten böngészve akadtam rá a régóta keresett képre. A festményen egyértelműen azonosítható, hogy a győri hídról van szó.

Nem csak a `kecskelábak´ sűrű sora árulkodik, hanem a kapuzatok is, melyeket kábelekkel keresztben kimerevítettek. Ami hiányzik, a révfalusi első házak, `Révfalu kapuja´.

Helyette a festő kis magaslatokat ábrázol. Pedig ekkor már állt néhány ház a városrész kapujában. Úgy tűnik, a művész ezeket nem tartotta fontosnak képén ábrázolni. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy Schiele egyik színvonalas alkotása a győri kép.

Népszerű a győri "Kecskelábú híd" napjainkban a tengerentúlon

Úgy tűnik, a Schiele mű tulajdonosa hozzájárult ahhoz, hogy a képet `The Bridge – A híd´ – címen másolják, sokszorosítsák.

Az interneten közölt hirdetésből tudjuk, hogy többféle méretben és többféle kerettel lehet megrendelni – igaz, hogy csak az USA-ban és Kanadában – a Kecskelábú híd képét.

Tekintettel, hogy a kép szép alkotás, jó eséllyel sokan veszik a másolatokat a tengerentúlon.

Azt persze, hogy a kép Győrben készült és városunk elveszett, szép motívumát ábrázolja, valószínűleg a másolatok vevői közül aligha tudja valaki" – zárta szavait Winkler Gábor.

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika