<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz

 

Bácsán a jó idő kedvez a munkáknak

Tudósítónnk Bácsa részönkormányzat elnökével, Bárány Istvánnal járta be a munkaterületeket. 
Tudósító - Gulyás Attila - 2013.05.21.

 

A Boglárka utcában hatalmas gépek és munkások tucatjai jelzik, hogy nagy volumenű munkálatok zajlanak. Kisbácsán sokak régi vágya válik valóra, megépül a csapadékvíz-elvezető rendszer is.

Ezzel párhuzamosan megújul az út burkolata, amihez új vízcsövek kerülnek lefektetésre.

A kora tavasszal elkezdett vízvezeték csomópontokon történő cserék után most az utcai vízvezeték és a vízbekötések kerülnek sorra.

A helyszínen lévő munkások tájékoztatása szerint, a jelenleg a földben lévő csövek többnyire ötvenedik évüket tapossák. A kor követelményeihez igazodóan , a régi 80 mm átmérőjű azbesztcement utcai elosztóvezeték helyett korszerűbb, 100mm-es KPE csöveket fektetnek le.

Ezen csövek az egyik legjobbak mint ár , de a cső minőségét tekintve is vezetőknek tekintendők, hiszen nagyon jó meghibásodási mutatókkal rendelkeznek. Az 510 métereses szakaszon 32 db vascsöves vízbekötést cserélnek a munkások , ahol a korszerű csövek megegyeznek az utcai gerincvezetékkel.

 


Bácsán a jó idő kedvez a munkáknak

 

A szakemberek terveik szerint elsőként megépítik az új vezetéket , majd amikor már megtörtént a sikeres nyomáspróba , valamint a vízminták az előírásoknak megfelelnek , ezt követően kötik rá fokozatosan a fogyasztókhoz az új vízbekötéseket. Ezen tervek azért célszerűek, ugyanis ennek következtében az érintett fogyasztókkal egyeztetni tudnak , hogy mikor kerülhet rájuk a sor , ami mindkét fél számára fontos, hiszen időt spórolhatnak a munkák kivitelezése folyamán.


Nagybácsán is folyamatban lévő munkát láthattunk , ott pedig az ökológiai szempontból fontos iszapolás munkálatai zajlanak. A tevékenységgel teljesen megtisztul a Bálványosi csatorna területe ,ami után esetlegesen téli korcsolyázásra , vagy éppen horgászati célokra is alkalmassá válhat a víz. A jelenlegi állapot szerint a vízpartra kitermelt iszapot kiszárítják, majd azt követően az egész területről el fogják szállítani.

A terület rendezése ezután kezdődhet újra, amikor is a vízpart környékéről eltávolítanak minden eddig lerakott, oda nem illő tárgyakat ,szemetet és a végső cél az, hogy a látványos változást követően mint ökológiai szempontból, mint pedig a helyiek igényeihez igazodóan nézzen ki a csatorna környezete.

 

 

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika