<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz

Árvíz: macskát mentettek Véneken, Bácsán ezerrel lapátolják a homokot
 videós riport


"Tudják, csak mi vagyunk olyan hülyék, hogy szeretünk itt élni" - mondta a véneki hölgy. Bácsán a Lukács diákjai, az Auróra és a Colombre Band tagjai is lapátolnak.
Szeghalmi Balázs - 2013.06.05.

 

"Az árvíz szinte évről évre biztosan visszatér"

A véneki árterületen ismét elöntötte a víz a házakat, az ottani 50-60 lakóépületet többnyire már hét elején elhagyták a helyiek.

Érkezésünkkor épp kiscsónak közeledett a kikötőhöz: egy asszony és egy férfi ült a hajóban, csomagokkal rendesen megpakolva, s végül, de nem utolsósorban egy macskakosárral.

"Tudják, csak mi vagyunk olyan hülyék, hogy szeretünk itt élni. Az árvíz szinte évről évre biztosan visszatér, ilyenkor nincs választás, csomagolás, aztán irány a töltés biztonságos túlpartja.

Most is így tettünk, de a macskámért nagyon aggódtunk" - mondta lihegve a hatvan körüli, neve elhallgatását kérő hölgy.

Olvasóinkat megnyugtatjuk: a szürke cicus átvészelte a csónakázást, sőt, még száraztápot is sikerült neki menteni.


Videó: Cseh RóbertGyuszi bá', az árvízi hajós: "az itteni emberek nem esnek pánikba"

A véneki lakosokat Gyuszi bá' viszi oda-vissza csónakjával, ha valakinek valamije a vízben álló házban maradt.

A kisalfold.hu stábját is elvitte kis körre a megáradt Dunában az árvízi hajós: a falu másik végébe mentünk, hogy egy édesanyán és fián segítsen Gyuszi bá'.

"Korábban is mindig volt áradás, az itteni emberek nem esnek pánikba emiatt. Ösztönösen figyelnek a veszélyre" - magyarázta Gyuszi bá' a csónakban.

"Édesanyám már hétfőn kiköltözött hozzánk a faluba, most néhány cuccáért igyekszünk visszamenni. Nem könnyű ilyenkor az élet Véneken, de szerencsére soha nem történik nagy baj" - mondta Baján János, s segített nyugdíjas anyukájának a csónakba mászni.

 


Árvízi hajós Véneken - fotók: Cseh Róbert

 

Két győri zenekar, az Auróra és a Colombre Band tagjai is lapátolnak, a Lukács-iskola önkéntesei segítenek a védekezésben

Vénektől alig pár kilométerre Bácsán működik a legnagyobb Győr környéki homoktöltő központ.

Szerda reggel fél tíz körül katonai konvojban szállították a katonákat ide - hat, zsúfolásig megtelt katonai teherautót láttunk -, de rengeteg önkéntes is lapátot ragadt, s tölti szüntelen a zsákokat a vízügyi szakemberek koordinálásával.

Két győri zenekar, az Auróra és a Colombre Band tagjai is segítenek a védekezésben. "Körülbelül két órája vagyok itt, s délután a banda többi tagja is jön segíteni" - hallottuk Váray Lacitól, a Colombre frontemberétől, aki a Belvárosban él.

Az önkéntesek között van Rákóczi Tibor, a győri Lukács-iskola igazgatója és több mint 50 diák is.

"A közelmúltban alapult meg az iskolában egy katasztrófahelyzetek esetén bevethető önkéntes kör. Ez a diákjaink első éles bevetése.

Úgy érzem, nem csupán segíteni tudunk az árvízi védekezésben, de a diákok körében közösségformáló ereje is van a munkának" - közölte Rákóczi Tibor.

 


Árvízi helyzet, védekezés Bácsán. Fotók: Cseh Róbert

 

"Véleményem szerint a legkritikusabb napok péntek és vasárnap között lesznek"

"Már most rengeteg önkéntes dolgozik Bácsán - csak Győrújfaluról 70, Bácsáról szintén körülbelül ennyi férfi, míg a Lukács-iskolából 50 diák lapátolja a homokot a katonák mellett -, de szükség is van erre az erőfeszítésre.

Véleményem szerint a legkritikusabb napok péntek és vasárnap között lesznek: aki teheti jöjjön, s segítsen a homokzsákok töltésében Bácsán (Bácsa és Kisbajcs között a bácsai úton található a központ - a szerk.).


Videó: Cseh Róbert


Éjszaka is megy majd a munka reflektorok segítségével, a részönkormányzat kisebb gulyáságyú felállításával és állandó kávéfőzéssel biztosítja a munkások frissességét" - mondta Bárány István (Pro Urbe) önkormányzati képviselő.

Arra a kérdésünkre, hogy a helyiek szerint Bácsán is nagy lehet a baj hétvégén, Bárány István úgy válaszolt: "rendkívül figyelni kell a védekezésre, de azt is hangsúlyozni szükséges, hogy a több ezer itt elkészült homokzsákot nem csak Bácsán vetik be, hanem innen szállítják a szigetközi településekre.

Remélem, a tavaly megerősített, korábban rossz győri töltésszakok (Szavai csatorna, Révfalu pataházi része) jól vizsgáznak árvíz idején".

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika