<<--Vissza Cikkek Bácsa  /  <<--Cikkek Szigetköz  / <<--Címoldal-Szigetköz

Árvíz - Borkai bizakodó, Győrben szó sincs kitelepítésről


Legbelül egy kicsit megnyugodhatunk. Átalakult a feladat: eddig minél több homokzsákot kellett lerakni minél gyorsabban, most pedig a finomhangolásé a terep – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.
kisalfold.hu - Laczó Balázs - 2013.06.09.

 

A szombati tetőzés után apadni kezdett a nagy Duna mellékfolyóinál. Hozzá kell tenni – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester – a szakemberek ezt tartják a legveszélyesebb időszaknak, hiszen még fokozottabban kell odafigyelni a buzgárokra és egyéb jelenségekre. De ezek láthatóan kezelhetőek.

- Ahol megtámasztásra vagy más beavatkozásra volt szükség, ott lokálisan elfojtották a veszélyt. A legfontosabb most az ügyelet, a figyelés, elsődleges cél ezeknek a jelenségeknek a normalizálása. Legbelül egy kicsit, de ez talán inkább már hétfő délután igaz, megnyugodhatunk, miközben nem szabad feledni, hogy most is igen komoly munkák folynak a gátnál. Az is meggondolandó, hogy most vasárnap, amikor már harmincöt-negyven centit apadt a folyó, még mindig a kétezerkettes legmagasabb vízállást mérjük – tette hozzá a Kisalföldnek adott helyzetjelentésében Borkai Zsolt. A jelen állapotokra példaként említette Bácsát: itt sem töltenek már homokzsákot, hiszen rengeteg készült, s áll most is készenlétben, hogy szükség esetén azonnal daru emelhesse a teherautóra. Mégis úgy fest: már nincs szükség rájuk és remélhető, hogy Győr és környéke túl lesz ezeken a nehézségeken. Közben pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon ettől még komoly veszélyek alakulnak ki másutt.

A polgármester az elmúlt napokat jellemző pánikhangulatról, ahogy fogalmaz,„rémhírkeltésről" is beszélt, de kérdésünkre válaszolva elmondta: ha a Szigetközben történt volna valami, az valóban Győrt is érinti. Így Révfalu egy kis részét, Kisbácsát, Nagybácsát, mellette pedig Kisbajcsot és Véneket. Ugyanakkor ezt nem úgy kell elképzelni, hogy vész esetén két perce lenne a lakóknak a menekülésre, hiszen például Bácsára is elvben jó tíz óra alatt ért volna el a víz.

- Ami a lényeg, hogy szerencsére nem kellett ezzel ténylegesen foglakozni. Természetesen a szabad kapacitást, az elszállásolásra szolgáló helyet mi is biztosítottuk, de nem adódott olyan probléma, hogy ténylegesen a kitelepítés kérdésére koncentráljunk. Az igen kritikus győrújfalui helyzet után szombatra jó állapotok kezdtek kialakulni, magam is ott voltam, s láttam óráról órára a javulást. Szó sem volt például arról – amint ez elterjedt -, hogy körtöltést építünk Győrben, mert a gátat ott helyben lehetett megfogni.

- Összegezve: átalakult a feladat. Eddig az volt a cél, hogy minél több homokzsákot, minél gyorsabban lerakjanak, most pedig a finomhangolásé a terep – vélekedik Borkai Zsolt. - Magam is számos telefont kaptam ilyen problémák, jelenségek, szivárgások miatt, a Püspökerdő egyik részén buzgárok alakultak ki, az egyetemnél is elkezdett felázni a töltés, bordás megtámasztással tudták megfogni. Ahogy mennek előre az órák, úgy lehetünk egyre bátrabban gondolkodók – szögezi le.

Kérdeztük a városvezetőt a Rábáról is, ami szintén apad és remélhető – idézi Borkai a szakembereket -, hogy a nagy Duna apadásával nem lesz túl nagy a szívóhatás.

- Itt is folyamatos a védekezés, az ügyelet, visszaáll az élet rendje, s csökken a veszély. Kritikus pontok Győrben nincsenek. Felbukkanó, kezelendő problémákat jelentenek, például az Iparcsatornánál, ahol szintén átszivárgás történt, s az Audi belső tűzoltóságának közreműködésével kellett visszaterelni a vizet. De lényegében olyan probléma, ami miatt a kitelepítést kellene Győrben fontolóra venni - nincsen.

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika