<<--Vissza Cikkek  /  <<--Bácsa  / <<--Címoldal-Szigetköz

A folyó két oldalán

2013. április 15.

A belváros keleti, illetve Révfalu déli részét szemlélve a kellemes lakókörnyezet még kellemesebbé válását figyelhettük meg az elmúlt években. A Kossuth híd szélesítésével biztonságosabbá vált a közlekedés, a Dózsa rakpart, a Damjanich utca, az Ady Endre utca egyirányúsítása is az itt élők érdekeit szolgálta. A Damjanich utca platánfáit a szakemberek hároméves program keretében fiatalították meg.

 

A településrészen több köztéri alkotás is megújult, és egy új is készült, a Találkozások emlékmű, amely Győrt mint a találkozások városát szimbolizálja. A belvárosi oldalon a történelmi városrész teljes megújulását láthatjuk, ahol csak az elmúlt időszakban olyan változások történtek a Széchenyi tér rehabilitációja óta, mint a Jedlik Ányos utca és több környező sétálóutca megújítása, a Frigyláda-szobor felújítása vagy a szódaszökőkút elkészítése. A Dunakapu tér felújítása és a belvárosi utcák rehabilitációjának folytatása révén hamarosan új fényében tündökölhet a történelmi városmag.

Alasztics Ildikó tanár, a győri gimnáziumokért felelős 1. Számú Gazdasági Működtető Központ igazgatója 1998-ban költözött családjával a belvárosból Révfaluba. Mint mondja, hamar megtapasztalta az itt élők identitástudatát, összetartó gondolkodásmódját. „Az első, amit megtanítottak nekem, hogy az itt élők nem révfalusiak, hanem révfaluiak, a Kossuth híd nem révfalusi, hanem révfalui híd, és sorolhatnám. Éppen emiatt az erős identitástudat miatt volt fontos a lakosoknak az a tábla, amely a híd lábánál hirdeti: itt kezdődik Révfalu városrész.”

Alasztics Ildikó, bár nem itt született, úgy tartja, aki ide költözik, az többé nem akar máshol lakni, mert a különleges, egyedi hangulatú városrészben igazi otthonra talál. „Az elmúlt évek fejlesztései, a patinás Damjanich utcai fák rendbe tétele, a Találkozások szobor felállítása és a forgalmi változtatások a lakókörnyezet javát szolgálják, és – ha jól tudom – a bevásárlási lehetőségek bővülése sem várat magára sokáig. Örömteli a számomra, hogy bár városrészünk folyamatosan fejlődik, az egyedülálló révfalui hangulat megmarad.”

A győri Tőke Péter Miklós tanár, képzőművész, író, a Hanyistók, A szerencsés aranyász, A veszélyes idősík és más közkedvelt művek szerzője gyermekkorától fogva a belvárosban él, több belvárosi házban, többek között az Aranyhajó cégérről ismert épületben is lakott.

„Itt nőttem fel, itt követtük el gyermekkori csínyeinket, fociztunk a Széchenyi téren vagy melegedtünk a Szabadsajtó úti pék kemencéje előtt. Ezek a gyermekkori élmények több munkámhoz is ihletet adtak, a vízpartok és a kacskaringós kis utcák hangulata több novellámban és regényemben is visszaköszön. Itt alkottam, itt leltem barátokra, röviden: minden ide köt.” Tőke Péter több mint két évtizede a Batthyány téren lakik, így figyelemmel követte annak változását is.

„Emlékszem, akkoriban a park elhagyott, rossz állapotban volt. Az elmúlt húsz évben azonban óriási fejlődésen ment keresztül, igazi közösségi élet költözött ide a játszótérrel, a KRESZ-parkkal, vagy épp a történelmi emlékhellyel. A töretlen fejlődés azonban nem csak a parkra, de az egész belvárosra igaz, ezért csak azt mondhatom, máshol el sem tudnám képzelni az életemet!” Az író azt is elárulta, gyermekkorában egy számos regionális úszóversenyt megnyert váltóban együtt szerepelt Somogyi Tivadarral.

Dr. Somogyi Tivadar, a terület önkormányzati képviselője a belvárosban nőtt fel, itt végezte iskoláit, az egyetem után egy adyvárosi kitérőt követően 1974 óta ismét belvárosi lakos. „Ennyi év távlatából elmondhatom, ismerem a belváros minden zegét, zugát, és – talán nem szerénytelenség – engem is ismernek a belvárosiak. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy itt nőttem fel, másrészt hogy orvosi munkám során sok emberrel kerültem kapcsolatba, harmadrészt pedig, mert húsz éve képviselem a belvárosi embereket a városi közgyűlésben. 2010 óta Révfalu déli része is hozzám tartozik. Ez a terület sem ismeretlen számomra, de természetesen az itteni viszonyokat jobban meg kellett ismernem, hiszen egy kertvárosi övezetben mások az emberek problémái, mint a belvárosban.”

A képviselő büszke a történelmi városrész ütemes fejlődésére. Mint mondja, a Széchenyi tér felújítása óta számos sétálóutca újult meg, és az előttünk álló időszakban a Dunakapu tér mellett újabb utcák komplex felújítása várható. Tervei szerint a jövőben a színház előtti II. János Pál tér is sorra kerül, ezzel válhat teljessé a néhány éve megkezdett átfogó belvárosi rehabilitációs program. „Az Aranyhajó cégér felújítása, a szódaszökőkút felállítása, vagy az utcákat díszítő – városunkhoz kötődő neves személyiségek mozaikképei teszik még hangulatosabbá a városközpontot, ahol csak az idén 120 fát ültettünk el. A csempeképek kihelyezése hamarosan Gárdonyi Géza portréjával folytatódik.” Révfaluban a jelentős mértékű temető felújítás mellett már eddig is több közlekedési beruházás történt, és ez a program még nem ért a végéhez, a Szövetség utca új nyomvonalának kialakítása következik.

Az itt élők régi vágya, hogy javuljon a városrész üzletekkel való ellátottsága. Ez a probléma is megoldódhat a közeljövőben két új élelmiszer-áruház megépítésével. „Célom, hogy mind a belváros, mind pedig Révfalu lakói valódi otthonuknak érezzék városrészüket, ezért a nagyberuházások mellett a kisebb, a lakókörnyezet élhetőségének további javítását szolgáló fejlesztéseket is fontosnak tartom. A Mosoni Duna két oldalán Győr talán két legszebb területe helyezkedik el a történelmi városmaggal és családi házas övezettel. Büszke vagyok, hogy ezen területek fejlődéséért dolgozhatom az itt élőkkel karöltve.”

Papp Zsolt

 
Fotó: O. Jakócs Péter

 

 

Forrás: GYŐR+ újság (gyorplusz.hu)

 

 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika